Gy. Szabó Csilla, 2023.06.30. | Tenisz

Öt érmet, köztük két aranyat nyertek a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai a korosztályos Budapest-bajnokság egyéni küzdelmeiben. Legeredményesebb sportolónk, Major Áron János volt, aki a múlt héten, Boros Bencével csapatban szerzett ezüstérmét a héten két elsőséggel toldotta meg. Az F16-os fiúk egyéni és páros számában egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Egy évvel ezelőtt igazolt a Vasashoz Major Áron János, aki a korosztályos válogatott keret tagjaként, az egyik legjobb játékosnak számít az U16-os fiúk magyar mezőnyében. A hazai ranglistavezető MTK-s Kincses Kolos távollétében Áron méltán lett a főtábla elsőszámú kiemeltje, a döntőben legnagyobb riválisával, az itthon harmadikként rangsorolt, második kiemelt Alfa TI-s Nagy Botonddal csapott össze. Nagyobb izgalmakat csak az első szett hozott, amelyet végül tiebreakben nyert meg, a másodikban már magabiztosan haladt a végső győzelem felé (7:6(4), 6:2). A fináléig vezető úton sem veszített szettet, az elődöntőig mindössze négy játékot engedélyezett ellenfeleinek. A legjobb négy között páros partnere, az Alfa TI játékosa, Baleja Konor kényszerítette kicsit nagyobb ellenállásra, őt 6:2, 6:4 arányban verte.

„Konor nagyon jó játékos, rá már figyelnem kellett, de azért így is magabiztosan nyertem – idézte fel az egyes sikerét Major Áron János. – Ráadásul ő az egyik legjobb barátom, ezért nem volt könnyű ellene játszani. A döntő Nagy Botond ellen igazi presztízscsata volt, jól ismerjük egymást. Próbáltam a saját játékomat játszani, nem engedni, hogy átvegye az irányítást. Rá ugyanis nagyon jellemző a támadó felfogás. Erre nagyszerű bizonyíték, hogy az első három gémet ő nyerte, szinte leütött a pályáról, de vissza tudtam jönni a meccsbe és a tiebreakig fej fej mellett haladtunk. Miután azt megnyertem, lelki fölénybe kerültem és a második szettet már magabiztosan hoztam. Mentálisan nem voltam túl erős ezen a héten, kicsit sokat beszéltem magammal a meccsek alatt, de küzdöttem a végsőkig, a fontos pillanatokban pedig jobban koncentráltam az ellenfeleimnél, és a legjobb megoldást választottam.”


Kovács Márk (balról) Major Áron János felelős edzője, valamint szakosztályunk igazgatója, Bocskay József (jobbról) között a Budapest-bajnokság U16-os páros versenyének fiú győztesei, Baleja Konor (Alfa TI) és Major Áron János (kékben)

 

A párosok küzdelmében teniszezőnknek már nem kellett Baleja Konorra figyelnie, hiszen éppen ő volt a partnere. A köztük lévő összhang meg is látszott játékukon, hiszen nem találtak legyőzőre. Pedig szoros meccseket játszottak, a végén azonban mindig ők összpontosítottak jobban.

Kovács Márk tanítványa a korosztályos országos bajnokságon is folytatni szeretné menetelését, még akkor is, ha ott már Kincses Kolos játékára is lehet számítani.

„Minimális célként a döntőbejutást tűztem ki magam elé, de ha minden jól megy, akár meglepetést is okozhatok. Párosban már van korosztályos ob-címem, egyesben azonban még nincs. Persze a kiemeléstől is sok függ majd, én azonban mindent megteszek, hogy a lehető legmesszebb jussak. Konorral párban viszont a végső győzelemmel lennénk maradéktalanul elégedettek” – latolgatta az országos bajnokság esélyeit Major Áron János, akinek a hazai korosztályos csúcsesemény előtt, az U16-os fiúválogatott tagjaként is helyt kell állnia a július végi selejtezőkben. Az egyik legjobb magyar gárdaként a téli fedett pályás csapat Eb-hez hasonlóan, most is be szeretnének jutni a legjobb nyolc európai együttest felvonultató döntőbe. S ha már ott vannak, a lehető legsikeresebben képviselni hazánk színeit.

Az idei korosztályos Budapest-bajnokságon Áron mellett három játékosunk állhatott még dobogóra. A nagyszerű formában versenyző Gyene Csenge az U16-os leányok mezőnyében jutott a döntőbe, amelyben a honvédos Kovács-Sebestyén Lilitől szenvedett 6:2, 5:7, 6:4-es vereséget. Az U18-as fiúk között Kisantal Botond duplázott, hiszen egyesben éppúgy a második helyen végzett, mint párosban Varga János oldalán.

Csordás Zoltán az U12-es fiúmezőny páros számában jutott a legjobb nyolc közé, ahogy Boros Bence az F16-os kategóriában, Varga János pedig az U18-as fiúk között. 


Hirdetések