A Vasas labdarúgócsapatának NB I-ből történő búcsúja heves reakciók céltáblájává tette magát a sportklubot és annak vezetését is.

A tények rövid időrendbeli felsorolásával, ismételten megpróbáljuk mindenki számára közérthetően feleleveníteni, a Vasas SC – mint társadalmi szervezet – ügyvezetésének és elnökségének döntéseit, valamint egyértelművé tenni a Vasas Futball Klub Kft. és a Vasas SC közötti szervezeti különbséget.

  • 2002-ben, Markovits László klubelnökké választásakor a felnőtt labdarúgás külső többségi tulajdonban (Rácz Gábor - Dach Holding) volt, a tulajdonos jelentős tartozást halmozott fel.
  • 2003-ban, a csődbe jutott és a bajnokságból kizárt Labdarúgó Kft.-t a Vasas SC Jámbor János személyében új tulajdonos kezébe adta, és a Magyar Labdarúgó Liga által a teljesen szabályszerű telephely- és névváltást, valamint NB II-ben indulás feltételéül szabott, a Ligával szemben fennálló 50 millió Ft-os tartozás kifizetését magára vállalta, és teljesítette.
  • 2006-ban a Vasas SC előbb a pasaréti bázissal bővítette a labdarúgó szakosztály működési területét, majd 2007-ben átadta az egykori legendák nevével fémjelzett vadonatúj edzőközpontot a Fáy utcában.
  • 2009 elején, miután Jámbor János kijelentette, hogy mindenképpen megválik 75%-os üzletrészétől, érdeklődő új befektető hiányában a klub a tulajdonrész megvételével mentette meg a csapatot a leépüléstől.
  • Ezután két éven át több mint 500 millió forintot költött a felnőtt csapat első osztályú tagságának megőrzése érdekében, tette ezt botrányok és tartozások nélkül, szavahihetően és tisztességesen működtetve a gazdasági társaságot. Mindeközben folyamatosan igyekezett megfelelő befektetőt találni a hosszútávú működtetéshez, tulajdonosi programot hirdetett, itthon és külhonban is igyekezett partnert találni.
  • 2010 őszén, közeledve a klub pénzügyi lehetőségeinek határához, a klubvezetés ismételten megkereste Jámbor Jánost, aki rövid mérlegelés után nemleges választ adott a Vasas SC ajánlatára. A felkínált megállapodás szerint első lépésként 50%-os tulajdonrész birtokába jutott volna jelképes 1 Euróért, elővásárlási joggal a további üzletrészekre (közös finanszírozás a tulajdonviszonyok függvényében).
  • 2011. február 4-én – egyéb reális lehetőségek hiányában – a klub tartozásmentesen adta át a többségi tulajdonrészt a Híd Zrt-nek. Az adásvételi szerződést elnökségi jóváhagyással Vancsa Miklós ügyvezető írta alá, Jámbor János továbbra sem tudott/akart szerepet vállalni. A megfelelőnek tűnő jogi garanciákat tartalmazó szerződést, a Vasas SC változatlanul hajlandó nyilvánossá tenni, ettől Faragó Attila zárkózik el.
  • 2011 szeptemberében, a bizonytalan működés első felmerülő jeleinek láttán, a klub felszólította a Híd Zrt.-t a Vasas SC felé fennálló tartozások teljesítésére (az Újpest elleni mérkőzés Fáy utcai lejátszásnak tiltása).
  • a 2011 őszi elnökségi üléseire meghívta a Vasas Labdarúgó Kft. tulajdonosát és vezetőit, ahol követelték a kft. pénzügyi működésének dokumentumait, két alkalommal is eredménytelenül.
  • 2011. december elején Csányi Sándor az MLSZ elnöke szóbeli tájékoztatást kapott Markovits Lászlótól arról az elnökségi szándékról, mely szerint a klub vissza kívánja venni az eladott tulajdonrészt.
  • 2011. december 8-án az elnökség nem adott több haladékot a Híd Zrt. számára, döntött a visszavételről, felvállalva annak minden jogi nehézségét és pénzügyi terhét.
  • 2012 januárjában a klubelnök Csányi Sándor MLSZ elnököt levélben tájékoztatta a visszavétel körüli nehézségekről.
  • 2012. január 25-én Jámbor János az újbóli felkérésre is nemleges választ adott, bizonyos feltételek teljesülése esetén a következő, a 2012/2013-as szezonra ígért szerepvállalást.
  • 2012. január 26-án az elnökség végérvényesen döntött a vételi jog lehívásáról és felkérte az ügyvezetést, hogy járjon el a cégbíróságnál. Faragó Attila különféle jogi csűrés-csavarásokkal február közepén elérte, hogy a cégbíróság az eljárást felfüggessze.
  • 2012 márciusában a kialakult patthelyzet feloldása érdekében a klub lemondott elővásárlási jogáról előbb a német vevőjelölt részére, majd György Tamás vevőjelölt részére is, de a Híd Zrt. egyikükkel sem írt alá nyilvánossá tett megállapodást.
  • 2012. április 12-én a klub átvette a többségi tulajdonrészt, és már harmadszorra próbálja megmenteni, az ezúttal menthetetlennek tűnő gazdasági társaságot. Ehhez, a mai napig 130 millió forintot kellett előteremteni (a Bogdán Ádám-féle üzletből beérkezett és SC-t megillető 70 millió Ft, György Tamás 60 milliót Ft).     
  • 2012. május 24-én a Vasas Futball Kft. másodfokon megkapta a licencet, nem kis mértékben az Vasas SC ügyvezetés határozott törekvéseinek köszönhetően.
  • 2012. május 31. A korábbi átláthatatlan gazdálkodás miatt a konszolidáció nem fejeződhetett be, a hivatalos átadás-átvétel véglegesítéséhez még mindig hiányoznak dokumentumok. A klub elnöksége és a rendezést minden erővel támogató György Tamás legkésőbb július közepéig hozza meg a döntést a múlt lezárásával kapcsolatban.
  • 2012. június 4.  A múlt nehézségeit és a függő gazdasági ügyeket félretéve, ettől a héttől elindul a jövő építése is, elsőrendű feladat a vezetőedző kijelölése.

Hirdetések