Jenkei Dániel, 2023.06.20. | Klub

Európa-játékok, immár harmadszor, ezúttal Lengyelországban, összesen 7 Vasas-sportoló részvételével. Jövünk a részletekkel!

"A 3. Európai Játékok, hivatalos nevén Kraków-Małopolska 2023, egy nemzetközi sportesemény, amelyet 2023. június 21. és július 2. között rendeznek meg a lengyelországi Krakkóban és Małopolskában."

Így hangzik a tömör, hivatalos megfogalmazás az idei Európa-játékok kapcsán, amelyet az Európai Olimpiai Bizottság szervez, a rangját pedig mindenképpen emeli, hogy a huszonkilenc sportágból tizenkettőben Európa-bajnokság is lesz ez egyben.

Első látásra egyébként viszonylag nehéz eligazodni abban, hogy melyik sportágban milyen rangja lesz a játékoknak. 

A vívóknál például, ahol négy vasasos sportolónk is érintett, ugyan lesznek egyéni küzdelmek is, de a hangsúly abszolút a csapatversenyen van. Az ugyanis Európa-bajnokságként fut, méghozzá nagy téttel, hiszen beleszámít az olimpiai kvalifikációba. Tovább bonyolítja a képletet, hogy az elmúlt hétvégén Plovidvban megrendezték az egyéni kontinensviadalt.

Nem véletlen, hogy háromszoros olimpiai bajnok klasszisunk, Szilágyi Áron végül úgy döntött, hogy csak az Európa-játékokon áll pástra, hiszen a csapatküzdelmek fontosabbak ötkarikás szemszögből. Az persze, hogy egyáltalán választani kényszerült szakmai szempontok alapján, eleve felvet kérdéseket...Áron egyébként az Európa-játékok múlt heti ünnepélyes eskütételén is fontos szerepet vállalt, fiatal sporttársai nagy örömére.

 

Áron mellett az egyéni Eb-n is résztvevő (és ott a csoportkörben búcsúzó) Katona Renáta a női kardcsapattal vív Krakkóban, Nagy Dávid és Koch Máté pedig a férfi párbajtőrcsapattal szeretne minél jobb eredmény elérni. Dávid egyébként az egyéni Eb-n 12., Máté pedig 21. lett. Ők tehát továbbra is stabil formában vívnak, és nagyon készülnek az Európa-játékok csapatversenyére.

 

 

Kajak-kenuban Szántói-Szabó Tamásért izgulhatunk a Vasasból, és ez már önmagában komoly fegyvertény tehetséges versenyzőnk részéről, hiszen ebben a sportágban is Európa-bajnokságnak számít a lengyelországi viadal. Szántói-Szabóék pedig Vajda Bencével két hazai válogatót is megnyertek, a másodikat most hétvégén, így nem lehetett kérdés, hogy K2 500 méteren, ami olimpiai szám, ott a helyük a nemzetközi porondon.

Végül az atlétikáról, amelyben csapat Európa-bajnokság lesz ez a verseny. A magyar válogatott a B-dívizóban szerepel, másik 15 országgal együtt, és az első három helyezett juthat fel a legmagasabb, A-dívizóba. A csapat tagja két vasasos atlétánk, Bánóczy Árpád, aki 400 gáton indul, a jelenlegi legjobb hazai versenyzőként ezen a távon, míg Bundschu Patrik a 4x100-as váltó tagja lesz az elmúlt időszak hazai versenyei, no meg a magyar ranglista második időeredménye alapján.
Az atlétaszámok helyszíne a Boszorkányok üstjeként is emlegetett chorzówi sziléziai stadion lesz.

Ami pedig az időrendet illeti, a vívóknál a férfi kardozók egyéniben június 25-én vasárnap lépnek pástra, a férfi párbajtőrözők és a női kardozók pedig június 27-én, tehát jövő kedden. Ezt követik majd a csapatküzdelmek.

Kajak-kenuban Szántói-Szabó Tamásék június 21-én szerdán állnak rajthoz az előfutamban, a reménybeli döntő pedig egy nappal később lesz.

Atlétikában Bánóczy Árpád és Bundschu Partik pedig szintén június 21-én lesznek először érdekeltek a saját számaikban, az ottani eredményektől függ majd számukra a folytatás.

 

(borítókép: MOB)


Hirdetések