Gy. Szabó Csilla, 2023.05.25. | Curling

A Vasas sportolói által elnyert kupák és plakettek nagy száma volt a legékesebb bizonyítéka a klubunkban folyó kiváló szakmai munkának, a Magyar Curling Szövetség szerda esti idényzáróján. A bajnoki és kupagyőzelmek, valamint érmek mellé, a különdíjakból is bőven jutott versenyzőinknek, a hatból négy került szakosztályunkhoz.

A sportág évadzáróján mindig jó érzés a Vasas családhoz tartozni, s ez nemcsak az eredmények miatt van így. A szakosztályban nemcsak a jégen folyik igen magas színvonalú munka, de azon kívül is összetartó közösség alakult ki. Szerda este, a Magyar Sport Házában is együtt örültek egymás sikereinek, majd örömmel álltak össze egy közös fotóra, az asztalon pedig nem is fért el a számtalan jutalom. Nem véletlen tehát, hogy az év edzője, az év csapata, az év női versenyzője, valamint az év legtöbbet fejlődő női játékosa kategória díjazottja egyaránt klubunkból került ki. Ráadásul valamennyi esetben egyértelmű volt, hogy ők kapják az elismerést.

A 2022/23-as szezon egyik nagy nyertese mindenképpen Joó Linda volt, aki az utánpótlás korosztályban és a felnőttek között egyaránt sikert sikerre halmozott. Vegyes párosban, női és leánycsapatban egyaránt aranyérmet szerzett, vegyes csapatban pedig ezüstöt. S ez csupán a hazai dicsőséglista, a nemzetközi porondon szintén több korosztályban is helytállt.

„Óriási megtiszteltetés, hogy engem választottak az év legjobb női curlingesének, ugyanakkor egy igen határozott visszaigazolás is arra, hogy jó úton járunk, jó, amit csinálunk – nyilatkozta boldogan a díjátadót követően Joó Linda, aki szíve mélyén reménykedett az elismerés megszerzésében. – Valóban nagyon jó évem volt, s a korábban itthon meghatározó női versenyzőkkel most nem kellett vetélytársként számolnom. S hogy a sok szép pillanat közül melyik is volt a legemlékezetesebb? Talán a B csoportos junior-világbajnokság, hiszen új csapattal utaztunk Finnországba, s ennek ellenére nagyon jól működtünk együtt, jól megértettük egymást. Az ötödik helyezés kifjezetten jó eredmény volt.”


Joó Linda az Év női játékosa elismeréssel

 

Linda azonban a felnőtt női együttesben is nagyon jól érezte magát, Tatár Lőrinc oldalán pedig a vegyes párosok világbajnokságán vehetett részt. Utóbbi számos tanulsággal szolgált számára, hiszen a világ legjobb játékosai között gyarapíthatta tudását. Ez pedig igen nagy motivációt jelent neki a jövőre nézve:

„Szeretnék tovább fejlődni, a mostaninál is jobb eredményeket elérni, amire a nemzetközi mezőnyben lesz a legtöbb lehetőségem. Persze a következő idényben itthon is helyt akarok majd állni, arra törekszem,  hogy a női  mezőnyben most kiharcolt előkelő helyezésemet megőrizzem.”

Az év edzője címet Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán érdemelte ki, akik az elmúlt szezonban is számos érem, többnyire a legfényesebb megszületésénél sáfárkodott. A Vasas szempontjából azonban nemcsak a számszerű eredményben mérhető a tevékenységük súlya, hanem a szakosztály egyre biztosabb alapokon álló utánpótlásában is. Ők ketten azok, akik a jövő piros-kék curlingeseit nevelik. Tökéletes összhangban, jóban rosszban.


Nagy Gyöngyit és Jakab Zoltánt vastaps köszöntette az Év edzője díj átvételekor

„Nagyon örülünk a díjnak, de akik ismernek minket azok nagyon jól tudják, hogy nem az elismerésért tesszük, amit teszünk – tudtuk meg Nagy Gyöngyitől, aki kicsit meglepődött azon, hogy párban kapták meg a plakettet, igaz, így mindketten még értékesebbnek tartják. – Természetesen jól esik, hogy a szövetség vezetése ilyen formán értékeli a munkánkat, de minket elsősorban a sportág, valamint a ránk bízott gyermekek iránti szeretet és felelősség vezérel és motivál. A junior leánycsapat esetében egy teljesen megújult együttessel kellett nekivágnunk az idénynek, s bevallom, eleinte volt is bennem félelem. Nem tudhattuk, beválnak-e az újak, megőrzik-e lelkesedésüket a régiek? Szakmai kihívás volt ez a javából, a B csoportos vb-n elért ötödik hely azonban azt bizonyítja, hogy sikerrel oldottuk meg ezt a helyzetet.”

„Lindáéknak is el kellett hinniük, hogy érdemes folytatniuk a kemény munkát, így a csapatépítés során régiekre és újakra egyformán kellett figyelnünk – fűzte tovább Nagy Gyöngyi gondolatait Jakab Zoltán. – A kemény munka végül beérett, és két ütőképes csapatunk is lett, amelyek fedésben is jól dolgoznak. A közös gyakorlásokat a folytonosság miatt ösztönözzük, a generációváltásokat a lehető legegyszerűbben szeretnénk a jövőben megoldani.”


Az Év csapata díjat a Vasas juniorkorú leányai vehették át, edzőik, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán társaságában

 

A csapatépítés problémájával a felnőtt női együttes kapcsán is szembe találták magukat. Hogy itt is sikerrel vették az akadályt, abban nagy szerepe volt Szekeres Ildikónak, aki idén már csak tartalékként vállalta a szereplést, végül mégis jégre kellett lépnie. S ha már ott volt, akkor tudása legjavát adva segítette társait. Ennek eredménye a női csapat országos bajnoki címe lett.

„Az az igazság, hogy menet közben szépen elengedtem a problémákat, kizárólag az előttünk álló mérkőzésekre koncentráltam – tért vissza Nagy Gyöngyi a nehéz, érettségi vizsgákkal is tarkított, végül mégis sikeres idény értékelésére. – Meccsről meccsre haladtunk, és a szűk felnőtt kerettel is megoldottuk a problémát. Ehhez persze szükségünk volt Ildikó tökéletes beugrására, valamint a fiatalok helytállására. Büszkék vagyunk a lányokra, kicsikre és nagyokra egyaránt.”

Nagy Lola Olimpia is boldogan vette át az év legnagyobb fejlődését produkáló női versenyzőnek járó plakettet, amelyre egyáltalán nem számított. Pedig neki is volt része sikerben bőven a mögöttünk álló idényben, amelyből egyértelműen kiemelkedett a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvétel. A Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán által felkészített magyar vegyescsapat négy tagjából három érkezett klubunkból, Nagy Lolára pedig harmadik emberként komoly felelősség hárult.

„Az EYOF volt a csúcspont, hiszen ez egy fantasztikus világesemény a jégen és azon kívül egyaránt – idézte fel a számára oly kedves olaszországi pillanatokat Nagy Lola Olimpia. – Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy a megnyitón én vihettem a magyar zászlót, ez egy olyan élmény, amelyet soha nem fogok elfelejteni. Valóban sokat fejlődtem az elmúlt évben, erről edzőimtől és szüleimtől egyaránt kaptam visszajelzést, ami nagyon jól esett. Sokkal jobban fókuszálok, mint korábban, de erőben és technikában is léptem előre. Régebben a meccsek vége felé kicsit elcsúsztam, ez most már nem volt jellemző.”


Nagy Lola Olimpia előtt már ott az újabb kihívás, a jövő évi YOG révén

 

Fiatal sportolónk, és egyben a csapat, valamint edzői számára azonban az EYOF-részvétel csak bemelegítés volt, egy még nagyobb kihívás előtt. Ez pedig nem más, mint a Téli ifjúsági Olimpia, amelyhez különleges családi szálak is fűzik Lolát. Három évvel ezelőtt, Lausanne-ban ugyanis nővére Nagy Laura, egy kanadai fiú, Nathan Young oldalán aranyérmes lett a vegyes párosok mezőnyében.

„Természetesen jó érzés, hogy a nyomdokaiba léphetek, remélem, hogy a sikeresség terén is megközelíthetem. Az elsők között mondtam el neki, hogy véglegessé vált a részvételünk Koreában, ő pedig nagyon örült a hírnek” – tekintett az új szezon elé Nagy Lola Olimpia.

A legbüszkébb azonban édesanyjuk, Szekeres Ildikó volt, aki ezúttal a Vasas nők, valamint a Vasas Mix tagjaként vehetett át érmeket:

„Lola nagyon sokat fejlődött technikailag. De az összpontosítás terén is láthatóan előrelépett. Korábban volt, hogy elkalandozott a figyelme, ez egyre kevésbé jellemző rá. Hozzáértő szülőként mi is gyakran adunk neki tanácsot, most leginkább azt, hogy gondolkodjon előre, a dobásait követően készüljön a következő lépésre, lehetőségre. Ha valami nem sikerült tökéletesen, akkor keresse az útját annak, hogy az újabb dobás már jobb legyen. A YOG-on remélem, hogy higgadt lesz, és lépésről lépésre halad majd, a végső győzelemre sohasem szabad gondolni. Még akkor sem Laura sikere az egész család számára meghatározó élmény volt. Most nehezebb dolgunk lesz az utazással, hiszen Dél-Korea nem egy ugrás, mint volt Lausanne, de ha lehet, megpróbálunk mellette lenni.”

Szekeres Ildikó a női csapattal kapcsolatban elmondta, hogy neki is jól esett a beugrás, s mivel idén a korábbiakhoz képest már csökkentett edzésszámban gyakorolt, sokkal fittebbnek, könnyebbnek érezte magát a jégen. A közösen megnyert aranyérem pedig értékes helyre került a szinte megszámlálhatatlan korábbi elsőség között.

Curlingeseink a nyarat némi pihenést követően szárazföldi edzésekkel töltik majd, szeptembertől pedig országos bajnokságok, valamint világversenyek sorozatával indul újra a jeges nagyüzem. S vélhetően újabb Vasas-sikerekkel.


Hirdetések