Jenkei Dániel, 2023.04.24. | Úszás

Paralimpiai bajnokunk nyolc hónappal gyermeke születése után szintidőt úszott a manchesteri világbajnokságra.

A kaposvári országos bajnokság előfutamaiban elindultak legjobb paraúszóink, Pap Bianka, Illés Fanni, Száraz Evelin, Tar Réka és Payer Kata is.

Az igazi téthelyzet paralimpiai bajnokunk, Illés Fanni előtt adódott ezúttal, hiszen neki kisfia születése után ez volt az első éles versenye, és bizony szintet kellett úsznia a manchesteri világbajnokságra.

Nos, a küldetés sikerült, megvan az A-szint, és Fanni egyben a világranglista hatodik helyére ugrott fel száz mellen:

"Nehéz folyamat ez nekem lelkileg, főleg az elején volt az, otthagyni a kisfiamat és az edzésekre koncentrálni a nap adott szakaszában. Mondhatom, hogy mostanra édesanyám és Álmos segítségével sikerült ilyen szempontból is egy jól működő rendszert beállítanunk. Próbálom elválasztani a szerepeket, van egy anya-énem és egy sportolói énem. Egyébként, ha a sportolói énemmel nézem, ez a kaposvári úszásom finoman szólva sem volt az igazi, de a lényeg, hogy megvan a vb-szint. A világbajnokság lehet egy újabb állomás, addig tudok javulni tovább, de teljesen egyértelmű, hogy a párizsi paralimpiáig kell majd teljesen felépítenem magamat."


Vezetőedzőnk, Szabó Álmos így értékelt:

"Valóban, elsősorban Fanni számára volt igazi téthelyzet a kaposvári ob, a többiek az edzettségi állapotuknak megfelelően versenyeztek egyet, ezeket az alkalmakat nagyon meg kell becsülni, mert kevés a lehetőség. Fanni akár úszhatott volna jobb időt is, de nem vagyunk telhetetlenek, hiszen a célt elértük, a vb-részvétel ezzel biztossá vált. Ha minden a tervek szerint halad, akkor Fanni szerintem tovább javulhat, és Manchesterben akár a dobogót is megcélozhatja. Ez egy óriási dolog lenne, ahogy már az is szinte példátlan a sportágunkban, hogy egy úszó nyolc hónappal a szülés után vb-szintet tudott teljesíteni."

 

A következő megmérettetés egyébként május közepén vár paraúszóinkira, amikor is Pap Bianka és Száraz Evelin a berlini világkupán képviselik majd a magyar és vasasos színeket.


Hirdetések