Jenkei Dániel, 2023.04.21. | Kajak-kenu

Kassai Álmos vasasos versenyzői csapata hétvégén a milánói olasz nyílt válogatón vett részt. Versenyzőink 500 négyesben ezüstérmet nyertek, Kovács Gergő révén pedig 500 egyesben is jutott egy bronzérem. 

Kassai Álmos vezetőedző nyolc vasasos kajakozóval vette Milánó felé az irányt: Keresztes Kristóf, Kirkov Valentin, Kovács Gergő, Ruzicska Péter, Tribol Bence és Tribol Bertalan mellett az új igazolás, Kiss Ádám és Kovács Márk is ott volt Olaszországban. Márk edzője egyébként Bencze János, aki szintén elkísérte a csapatot.

És hogy hogyan kerülnek Milánóba egy olasz válogatóra a vasasos versenyzők, elsőként erről faggattuk Kassai Álmost:

- Itthon az utóbbi években már nem rendeznek felnőtt rangsorolókat, hanem rögtön a válogatókkal kezdődik a szezon. Számunkra ez nem feltétlenül ideális, így kerestem a nemzetközi versenynaptárban lehetőségeket. Olaszországban az éghajlati viszonyok miatt korábban kezdődik a szezon, így a milánói válogató jó lehetőségnek tűnt, a hazai szövetség is támogatta az elképzelésünket, így elindulhattunk a versenyen.

 


A vasasos versenyzők összesen négy számban indultak és mindenhol akadt döntős szereplésünk.

A legkiemeltebb versenyt az 500 négyesek küzdelme hozta, ami ugye olimpiai szám. A Kovács Márk, Kovács Gergő, Kirkov Valentin, Keresztes Kristóf négyes pedig kvalifikálta magát a döntőbe, ahol a rendkívül erős olasz egység  mögött ezüstérmes pozícióban végeztek. 

 

 

500 egyesben hét vasasos versenyzőnk indult, a többség a középfutamig jutott, Kovács Gergő viszont elérte a finálét, és harmadik helyen végzett.

200 egyesben a sprintereink álltak rajthoz, itt Kovács Márk negyedik, Kirkov Valentin az ötödik, Keresztes Kristóf a hetedik lett.

500 párosban pedig a Tribol-fivérek lapátoltak össze egy döntős szereplést. 


- Elégedett vagyok, a felkészülés jelenlegi szakaszához képest kifejezetten jó eredmények születtek, még úgy is, hogy csak minimálisan könnyítettünk rá erre a versenyre. Különösen igaz ez a négyesre, amely 1:22-es idővel ért célba. A győztes olasz hajóban egy olimpiai ezüstérmes és egy világbajnok is ült, és nem sokkal maradtunk el tőlük. Szeretnénk a hazai válogatón is jól menni, ennek érdekében egészen novemberig edzett vízen ez a négyesünk, februárban pedig a mostoha körülmények ellenére már újra összeültek. Abban bízom, hogy ez kamatozni fog a szezon további részében. Nagyon komoly mezőnyök voltak egyébként minden számban Milánóban, a négyeseknél például tizenöt hajó állt rajthoz, 500 egyesben kilenc előfutamot rendeztek, és 500 párosban középfutam is volt, ami nem szokványos – összegzett Kassai Álmos vezetőedző.


Az első hazai válogatót egyébként május 5. és 7. között rendezik majd Szegeden.

 


Hirdetések