Gy. Szabó Csilla, 2023.04.16. | Kosárlabda

Nagyszerű védekezéssel kerekedtünk a debreceniek fölé a negyeddöntő második találkozóján, s ezzel nagy lépést tettünk az NBI/B Piros csoportjának legjobb négy csapata közé jutás felé. Amennyiben az eddigiekhez hasonló teljesítményt tudunk nyújtani, már szerdán véget érhet a három győzelemig tartó párharc.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Rájátszás. Az 1-8. helyért. 2. mérkőzés

DEAC U23 – Vasas Akadémia 55-74 (7-17, 19-18, 9-19, 20-20)

DEAC: Kenéz (5/3), Balázsi (2), Kovács (5), Gáspár (10), Neuwirth (8/6). Csere: Ságodi (9/9), Várszegi (9/9), Högye (2), Hegedüs (3), Czermann, Hibján.

Vasas: Moravcsik (4), Fekete (18/6), Kelemen (3), Radics (6), Andrássy (10). Csere: Medve (12/9), Cseh (1), Bagó (12), Farkas (6), Dormán, Pleesz (2).


Magabiztos hazai győzelemmel utazhatott csapatunk vasárnap Debrecenbe, a rájátszás első párharcának második találkozójára, amely Radics Gerzson duplájával indult. Fekete Viktor kétpontosával nőtt tovább az előnyünk, amire ekkor még válaszolni tudtak a debreceni fiatalok (4-2). A folytatásban azonban akadémistáink határozott és jó védekezésének köszönhetően a házigazdák öt percen keresztül nem tudtak pontot szerezni, miközben nálunk Andrássy Géza, Cseh Botond és Medve Máté egyaránt betalált. A negyed végén Medve két szép triplája volt emlékezetes pillanat, s ezzel tíz pontos vezetéssel zártuk a játékrészt (17-7).

A második negyed elején úgy tűnt, hogy zárkózni tudnak a debreceniek, jól kihasználták, hogy támadásainkba picit több hiba csúszott. Fekete egymást követő két távolija, majd Andrássy duplája révén azonban helyre billent az addigi egyensúly, és tizenöt pontosra nőtt az előnyünk (27-12). A 18. perc elején azonban váratlan hullámvölgybe kerültünk, nem jöttek be az addigi távoli dobásaink, miközben a debreceniek egyre pontosabban céloztak. Moravcsik Áron az utolsó percben kétszer is igen rutinosan tört be a palánk alá, és szerzett kosarat, s ezzel megtartottuk a vezetést, amely kilenc pontosra fogyott.


Fekete Viktor tizennyolc ponttal és jó játékkal segítette csapatunkat a győzelemhez

A szünet után Andrássy két sikeres büntetőjével kezdtünk, majd elsősorban Bagó Martin kosarainak köszönhetően ismét egyre jobban elhúztunk. A negyed végén Medve faulttal együtt is bedobta tripláját, s mivel még egy büntetőt is dobhatott, tizenöt pontos előnyre tettünk szert, Pleesz Ádám büntetővel pedig tizenhetesre. A debreceniek elkeseredetten támadtak, de nem tudtak az előző negyedhez hasonló hajrát produkálni, sőt. Farkas Attila utolsó másodperces találatával az addigi legnagyobb tizenkilenc pontos különbség alakult ki a csapatok között.

Az utolsó játékrésznek Ságodi két gyors triplájával vágtak neki a debreceniek, ami természetesen visszahozta a reményt számukra. Andrássy és Kelemen azonban ne késlekedett a válasszal, s maradt az igen magabiztos vezetésünk. A 33. percben váratlanul felkavarodtak az indulatok, a debreceniek vezetőedzője Andjelko Mandic ellen reklamálás miatt technikai büntetőt fújtak a bírók, s a termet is el kellett hagynia. Fekete ezt követően mind a három neki megítélt személyit sikeresen értékesítette. Ezzel először léptük túl a húszpontos különbséget, amely a lelkileg megtört egyetemisták ellen, a hátralévő hét percben szinte végig megmaradt.

Akadémistáink ezzel a győzelemmel nagy lépést tettek afelé, hogy már szerdán, a harmadik találkozón lezárhassák a négy közé jutás sorsát.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a csapatomnak. Tudtuk, hogy nehéz feladat lesz Debrecenben nyerni. Jól kezdtük a mérkőzést, követtük a taktikánkat, mint támadásban , mind pedig védekezésben. A párharc három győzelemig tart, még egyet nyernünk kell. Már a szerdai meccsre koncentrálunk.”

Fotók: DEAC

 


Hirdetések