Gy. Szabó Csilla, 2023.04.12. | Kosárlabda

Nagy csatában maradt alul együttesünk Pécsett, s ezzel eldőlt, hogy a hetedik helyért játszhatunk a folytatásban. A találkozón akadémistáink küzdöttek, harcoltak, sokszor jól is játszottak, de végül alulmaradtak a párharc harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén.

TIPPMIX NŐI NBI/A. Rájátszás az 5-8. helyért. 3. mérkőzés.

NKA Universitas PEAC− Vasas Akadémia 79-73 (22-16, 14-24, 21-19, 22-14)

PEAC: Calhoun (31/15), Kiss (15), Gwathmey (7), Katanic, Laczkó (3/3). Csere: Simon (8/6), Szűcs (7/3), Sanchez (3), Wentzel (4), Olawuyi (1).

Vasas: Pardee (13/6), Madár E. (6), Smailbegovic (17/3), Nunn (17), Szerencsés (4) Csere: Tóth (8), Salamon (6), Budácsik (2), Madár K.


A PEAC elleni párharc második mérkőzésén megsérült irányítónk, Papp Klaudia nélkül léptünk pályára szerdán délután Pécsett, a mindent eldöntő harmadik találkozón, amelynek tétje az volt, hogy a következő fordulóban az ötödik-hatodik helyért játszhasson csapatunk.

Az első kosarat Schaquilla Nunn szerezte, s ezzel megadta a találkozó számunkra kedvező alaphangját. Katrina Pardee duplájával a folytatásban is tartottuk a minimális vezetést, a következő pillanatokban azonban a PEAC magához ragadta a kezdeményezést. Szerencsés Tamara és Nunn találataival eredtünk a vendéglátók nyomába, akik a negyed végéig tudták tartani a hat-hét pontos előnyüket.

A második negyed elején ezt tizenkét pontosra növelték a pécsiek (30-18). A játékrész második felében azonban Nunn egyre ponterősebben játszott, akihez Smailbegovic Nadija és Salamon Zsófia is csatlakozott, s nemcsak egyenlítettünk, de fordítottunk is (36-35). Mitöbb, Tóth Orsolya és Madár Eszter dupláinak köszönhetően a szünetben végül négy pontos előnnyel vonulhattunk az öltözőbe (36-40).


Kemény küzdelemben maradtunk alul, a képen éppen Tóth Orsolya védekezik szigorúan

Óriási csata bontakozott ki a pihenőt követően, fej-fej mellett haladtak a csapatok, a házigazdák elsősorban sikeres távoli dobásaik révén tartották velünk az iramot. De Milos Pavlovic tanítványai is pontosan céloztak, a 25. perc végén már nyolc ponttal vezettünk (52-44). Ekkor a házigazdák pillanatai következtek, akik előbb három pontra közelítettek meg bennünket az utolsó percben pedig ki is egyenlítettek (57-57). De jött Tóth Orsi középtávolija, amivel biztosítottuk a kétpontos vezetést a negyed végére.

Az utolsó játékrész elején Calhoun triplájának, majd pedig sikeres büntetőinek köszönhetően hosszú idő után ismét átvette a vezetést a PEAC (62-61), amely gyorsan ötpontosra nőtt. A 36. percben úgy tűnt, hogy van remény a fordításra, hiszen egyetlen pontnyira küzdöttük vissza magunkat, ám megint Calhoun triplája húzta keresztbe a számításunkat, amire Pardee felelt egy távolival (69-68). Az utolsó percbe Smailbegovic hármasát követően kétpontos hátránnyal léptünk be, de nem sikerült már fordítanunk, s ezzel a pécsiek javára dőlt el a meccs, s ők játszhatnak az ötödik helyért is.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Véleményem szerint mi voltunk a jobb csapat. Az elején kicsit küszködtünk, de később visszajöttünk a meccsbe. Ellenfelünk csak a hárompontosok terén volt jobb, de ez is a legnagyobb gondom, mert megbeszéltük hogyan kell védekezni a távoli dobások ellen. A pályán mégsem tudtuk véghez vinni azt, amit elterveztünk, ráadásul éppen akkor, amikor ez a legfontosabb lett volna.”

Tóth Orsolya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Gratulálok a PEAC-nak, nagyon jól játszottak. Mi is minden tőlünk telhetőt megtettünk, küzdöttünk, ahogy tudtunk. Nyilván maradtak ki büntetők, ziccerek, néhány dobás, amelyekkel akár nyerhettünk is volna, de most végül ennyi volt a meccsben. Reméljük, hogy sikerül megszerezni a hetedik hely!

Fotók: hunbasket


Hirdetések