Gy. Szabó Csilla, 2023.04.05. | Kosárlabda

A rájátszás 5-8. helyéért zajló PEAC elleni párbajban lépéselőnybe kerültek akadémistáink, miután kilenc pontos győzelmet arattak Pécsett. A találkozó első perceit leszámítva végig vezetett együttesünk, játékosaink nem engedték ki kezükből az irányítást. Visszavágó szombaton este, Pasaréten!

TIPPMIX NŐI NBI/A. Rájátszás az 5-8. helyért. 1. mérkőzés.

NKA Universitas PEAC− Vasas Akadémia 69-78 (17-20, 20-27, 15-19, 17-12)

PEAC: Katanic (15), Wentzel (11/3), Kiss (18), Gwathmey (4), Calhoun (4). Csere: Olawuyi (7), Simon (6/6), Laczkó (4/3), Sanchez, Szűcs, Rátkai.

Vasas: Smailbegovic (12/6), Papp (6), Tóth (8), Salamon (7/3), Budácsik (6/3). Csere: Pardee (10/6), Madár E. (16), Nunn (13), Szerencsés.


A bajnoki címvédő és kupagyőztes Sopron ellen vívott meglehetősen reménytelen csatát követően, a rájátszás második párharcában Pécsre látogatott együttesünk, ahol a győzelem reményében lépett pályára. Még akkor is, ha az alapszakaszban két fájdalmas vereséget szenvedtünk el a PEAC-tól, amely a negyedik helyen végzett. Ez utóbbi tény miatt volt meglepetés, hogy a hazai pályán kezdő egyetemisták, két meccs alatt vereséget szenvedtek a Szekszárdtól. Így kerülhettek velünk szembe az alsóház első találkozóján, s nagyon jól tudtuk, ellenünk szeretnének bizonyítani.

Kiss Virágnak köszönhetően a házigazdák szerezték az első pontokat, majd felváltva vezettek a csapatok egészen a 6. percig. Ekkor Tóth Orsolya duplájával véglegesen átvettük a vezetést, s bár nagy előnyre nem tudtunk szert tenni, a pécsieknek sem jött össze a fordítás.

A második negyed 2. percében azonban megtört a jég, jó védekezésünknek köszönhetően a vendéglátók közel négy percen át nem találtak be, miközben Budácsik Dorottya, Katrina Pardee, Salamon Zsófia és Schaquilla Nunn is sikeresen támadott, s a 16. percre tizenkét pontos vezetéshez jutottunk (34-22). A folytatásban kétszer is tizenötre nőtt a vezetésünk, a félidőre azonban ez tízre csökkent.


Elsősorban agresszív védekezésünknek köszönhettük a pécsi bravúros győzelmet 

A harmadik negyed elején ismét nagy csata alakult ki a két csapat között, ekkor többször is egy számjegyűre mérséklődött a különbség, Papp Klaudia, Nunn, Pardee és Smailbegovic Nadija révén megnyugtató tizennégy pontos előnnyel vághattunk neki az utolsó negyednek.

A hajrá Smailbegovic triplájával nagyon jól indult számunkra, s ezzel a találkozó legnagyobb tizenhét pontos különbsége alakult ki (69-52). Akadémistáink a negyed nagy részében tartották is az előnyüket, az utolsó két és fél percben azonban nagyon kemény rohamokat indítottak a házigazdák. A vezetésünk ennek hatására csökkent ugyan, de így is kilenc ponttal nyertük az idény talán legfontosabb mérkőzését.

A visszavágóra szombaton este, 18 órai kezdettel, Pasaréten kerül sor.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Büszke vagyok a csapatomra, mert végig agresszíven játszott. Egy idegenbeli találkozón, különösen ilyen rutinos játékosokkal és jó légiósokkal felálló együttes ellen a védekezésben és a támadásban is minden labdáért meg kell küzdeni. Leginkább azzal vagyok elégedett, hogy az egész meccs alatt a kezünkben tartottuk az irányítást.”

Budácsik Dorottya, a Vasas Akadémia játékosa:

„Nagyon boldogok vagyunk, szerintem igazán jó mérkőzést játszottunk. Kitűnően védekeztünk, minden labdára csapatként ugrottunk és a kispad is maximálisan támogatta az éppen pályán lévőket. Remélem, hogy a lendületünk kitart szombatig!

Fotók: hunbasket


Hirdetések