Gy. Szabó Csilla, 2023.03.31. | Kosárlabda

Izgalmas mérkőzéssel zárják férfi kosárlabdázóink az alapszakaszt vasárnap este. A MAFC elleni idegenbeli találkozó tétje a harmadik helyezés. Irányítónk, Moravcsik Áron szerint, a budai rangadón mindent megtesznek azért, hogy a legkedvezőbb pozícióból vághassanak neki a rájátszásnak.

A DEAC-tól elszenvedett hazai vereséget követően, a nagy fővárosi rivális otthonában zárja vasárnap este az NBI/B Piros csoportjának alapszakaszát a Vasas Akadémia férfi csapata. A szezon eddig hullámhegyekben és hullámvölgyekben egyaránt bővelkedett, miközben egy évközi váratlan edzőváltás is megzavarta az együttes mindennapjait. A csapat kapitánya, és irányítója, Moravcsik Áron szerint az mindenképpen örvendetes, hogy a korábbi két évvel ellentétben, idén sikerült a hazai pálya előnyét megszerezni a nyitó párbajra.

„A MAFC ellen mindig emlékezetes meccseket vívunk, igazi budai derbinek is mondhatjuk – latolgatta a vasárnap esti találkozó esélyeit Moravcsik Áron. – Sajnálom, hogy korábban nem ragadtuk meg a lehetőséget, és nem biztosítottuk be a harmadik helyet, s így az utolsó meccsre a döntés. Ráadásul a Gabányi László Sportcsarnokban, ahol korábban nem sok siker termett nekünk. Az előző évekhez képest, amikor az ötödik helyről vártuk a rájátszást, mindenképpen előrelépés, hogy az első négyben végeztünk, és ezzel biztosítottuk a hazai kezdés lehetőségét. Úgy érzem, ez sokat számít ebben az esetben. Az biztos, hogy a MAFC ellen nagyon jól és okosan kell majd játszanunk, de ez a dolgunk, és mi mindent megteszünk a győzelemért.”

Az idei szezonnak viszonylag sok változással vágott neki az együttes, a tudatos fiatalítás pedig sohasem kockázatmentes. Kelemen Ádám, Cseh Botond és Pleesz Ádám a vártnál nagyobb szerepet kapott, utóbbi kettő ráadásul első igazi évét töltötte a felnőttek között.


Stephen Arigbabu (középen pirosban) személyében egy a csapatot jól ismerő szakember vette át a stafétabotot Vangelis Ziagkostól

„Szerintem megállták a helyüket, jó mentalitású, ügyes játékosok – folytatta a visszatekintést Moravcsik Áron. – Pedig a korosztályos csapatokból fellépni, egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a felnőttek között nemcsak rutinosabb, de sok esetben fizikálisan is erősebb kosárlabdázókkal találják szemben magukat. A váratlan edzőcsere sem jött jól, de Stephen Arigbabu személyében egy olyan mester állt a csapat élére, aki jól ismert bennünket és filozófiájában nem különbözött sokban a Vangelis Ziagkos által képviselttől, aki családi okok miatt volt kénytelen hazatérni Görögországba. A körülményekhez képest szerintem zökkenőmentesen zajlott a váltás. Irányítóként a saját teljesítményemet a csapat eredményén keresztül tudom reálisan megítélni. Ha jól ment a gárdának, akkor én is jó voltam, ha nem, akkor nem számít, mit tettem meg egyénileg. Az első félév kifejezetten jól sikerült, a másodikban azonban becsúszott egy-két váratlan vereség, illetve a tervezettnél nehezebb győzelem. Idegenben most még nem megy az otthon megszokott lendületes játék, ebben biztosan része van annak is, hogy ilyenkor jön ki a rutin, amely a mi fiatal csapatunkból még néha hiányzik.”

A férfi NBI/B Piros csoportjában nemcsak számunkra ígérkezik izgalmasnak az alapszakasz utolsó fordulója, de a hatodik helyért is nagy derbi várható a BKG és a Jászberény között. A meccs eredménye a mi lehetséges ellenfelünk személyét is érinti abban az esetben, ha a MAFC ellen nyertesen hagyjuk el a pályát. Moravcsik Áron szerint erre minden esély megvan, hiszen most is, mint mindig, a győzelemért szállnak harcba. És nemcsak az alapszakasz hajrájában, de a folytatásban is, függetlenül attól, ki is lesz az első ellenfelük.

A MAFC-Vasas Akadémia találkozót 2023. április 2-án, vasárnap, 18:00 kezdettel rendezik meg a Gabányi László Sportcsarnokban.

Fotók: Láng Győző/Vasas Akadémia


Hirdetések