Jenkei Dániel, 2023.03.20. | Vívás

Kerek születésnapját ünnepli Kovács Tamás, klubunk aranygyűrűse, az olimpiai bronzérmes és világbajnok, egykori kiváló kardvívó és sportvezető.

Kovács Tamás 1958 és 1978 között, két évtizeden át versenyzőként szolgálta a Vasast, ez idő alatt kétszer nyert olimpiai bajnoki bronzérmet csapatban (1968-ban Mexikóban és 1972-ben Münchenben).

A világbajnokságokon összesen egy arany- (Göteborgban, 1973-ban), négy ezüst- és három bronzérmet nyert csapatban, de 1965-ben a budapesti Universiadén is aranyat akasztottak a nyakába.

A Vasassal összesen 13 csapatbajnoki és egy egyéni bajnoki címet szerzett. 1978 és 1980 között a klubunk vívószakosztályának vezetőedzője volt, ezt követően versenybíróként dolgozott, majd 1986 és 2006 között a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya volt.

1981 és 2006 között a Magyar Vívó Szövetség elnökségi tagjaként tevékenykedett, a szervezetben főtitkár és technikai igazgató is volt.

Később a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatójaként, 2013 októberétől 2014 júliusáig pedig a paralimpiai vívóválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott.

Összesen 11 olimpián járt, hármon versenyzőként, négyen szövetségi kapitányként, kettőn versenybíróként, kettőn pedig sportvezetőként. 

Nem kérdés, hogy saját jogon is nagyon komoly versenyzői és sportvezetői karriert futott be, de jó géneket is örökölt, hiszen édesapja Kovács Pál, a pasaréti Vasas-vívócsarnok névadója, klubunk hatszoros olimpiai bajnok legendája.

"10 éves koromtól teniszeztem, nem nagyon akartam én lemenni vívóedzésre, mert tényleg nagyon tetszett a tenisz. Aztán édesapám és a juniorválogatott bátyám sikerei miatt mégis lementem. S végül ott maradtam. Végülis nem volt rossz döntés, nem lettem volna sikeres teniszező, azt hiszem - mondta egyszer Kovács Tamás arról, hogyan lett eleve elrendelve, hogy vívó legyen. 

 


Kovács Attila, Kovács Pál és Kovács Tamás

 

A vasasos közösség erejéről pedig így vallott:

"Egyetlen klubban töltöttem el versenyzői pályafutásomat, erre büszke vagyok, holott lett volna lehetőségem váltani. Mégis maradtam, mert a Vasas vívószakosztálya mindig is családias, összetartó közösség volt. Mi ezért tudtunk 13 csapatbajnoki aranyat szerezni. Lehet, hogy a Honvédban voltak klasszisok, de talán sosem volt olyan egységes, baráti, bajtársi közösség, mint a Vasas. Nem véletlenül nyertünk három BEK-elsőséget is. Örömmel gondolok vissza azokra az időkre

Mi pedig nagyon jó egészséget és további aktív éveket kívánunk ma is, a kerek születésnapon Kovács Tamásnak! 


Hirdetések