Gy. Szabó Csilla, 2023.03.19. | Kosárlabda

Izgalmas mérkőzésen nyertünk Fóton, a találkozó sorsa az utolsó percben, Moravcsik Áron és Fekete Viktor büntetőjével dőlt el. A találkozó első félidejében a szokásosnál gyengébb volt a védekezésünk, amely a végére szerencsére feljavult.

FÉRFI NBI/B Piros csoport. Alapszakasz. 24. forduló.

PHOENIX-MT Fót – Vasas Akadémia 75-79 (21-24, 23-18, 21-19, 10-18)

Fót: Katona (17/15), Bus (8/3), Varga D. (11), Csapai (6), Nagy (7/3). Csere: Kinney (15), Bálint (5/3), Füzi (6/3), Varga B., Richter.

Vasas: Moravcsik (6), Medve (12/6), Andrássy (15), Fekete (12/6), Kelemen (4). Csere: Cseh (8/3), Dormán, Farkas (7/3), Radics (6), Bagó (6), Pleesz (1), Marcikic (2).


Három találkozóval az alapszakasz vége előtt, magabiztosan foglalta el csapatunk a bajnoki tabella negyedik helyét, hiszen öt ponttal vezetett az ötödik DEAC U23 előtt. A play-off szempontjából azonban nagyon fontos volt, hogy ezt meg is őrizzük, hiszen így pályaválasztóként kezdhetjük a rájátszást. Emiatt értékelődött fel a Fóton játszó újpestiek elleni találkozó is.

A meccs a házigazdák kosarával indult, amelyre Kelemen Ádám válaszolt, majd az újabb fóti duplára is ő felelt. Andrássy Géza kétpontosával szereztünk először vezetést, amelyet a nyolcadik perc végéig meg is őriztünk, bár ellépni nem tudtunk ellenfelünktől. Fekete Viktor és Farkas Attila találatai révén végül három pontos előnnyel zártuk az első negyedet.

A másodikban folytatódott az idegölő csata, a 14. perc végére azonban sikerült nyolc pontos vezetéshez jutnunk. Megtartani azonban nem tudtuk, három perccel később már a fótiaknál volt az előny, s a nagyon szerény kétpontos vezetésüket a félidőre is megőrizték.

Andrássy kosarával tértünk vissza a meccsbe, az egyenlítést Medve Máté triplája követte, s ezzel már fordítottunk is. De most sem tudtuk túl sokáig tartani a vezetést, a fótiak nagyon jól céloztak távolról, s a 23. perctől ismét náluk volt az előny, amely a negyed végén négy pont volt.

A hajrát ismét mi kezdtük jobban, Andrássy és Farkas kosaraival gyorsan egyenlítettünk, amire ekkor még azonnal válaszoltak a házigazdák. Folytatódott a kiélezett csata, hol egyik, hol másik együttes vezetett minimális különbséggel. Az utolsó percbe fordulva Cseh Botond szabálytalankodott Bussal szemben, aki mindkét büntetőjét értékesítve egyenlített. A másik oldalon Moravcsik Áron harcolt ki személyit, és ő sem hibázott. Kétpontos vezetésnél azonnal időt kért a Vasas mestere Stephen Arigbabu, aminek meg is lett az eredménye. Fekete Viktort szerelték szabálytalanul a fótiak, aki a második büntetőt ugyan elhibázta, ám leszedte a támadó lepattantót, s ismét faultolták. A koreográfia pontosan megegyezett a néhány másodperccel korábbival, s ezzel négy pontosra nőtt az előnyünk. A fótiak ekkor már hiába kaparintották meg a védőlepattanót, s próbálkozott Bus távolról, már nem maradt idejük az egyenlítésre. Ezzel óriási izgalmak közepette, de újabb értékes győzelmet szerzett együttesünk.

Stephen Arigbabu, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Mielőtt a meccsről beszélnénk, meg szeretném említeni a zsűriasztalnál ülők sportszerűtlen viselkedését. Hosszú kosárlabda pályafutásom során, és Magyarországon is először történt meg, hogy nem akartak három másolatos statisztikát készíteni, jóllehet minden feltétel adott volt hozzá. Nem tudom milyen okból szándékoztak minket ezzel megzavarni. Az egész szezon során, segítőkész emberek dolgoztak a zsűriasztalnál, ez sehol sem jelentett problémát. De nézzük a meccset, amelynek első félidejében nem volt elég hatékony a védekezésünk. Túl sok akciót engedtünk meg elzárásból és leválásból, de a váltásoknál is pontokat kaptunk. Támadásban viszont a félidőnkénti negyven ponttal jól teljesítettünk. A második félidőben, azon belül is különösen a negyedik negyedben, amikor mindössze tíz pontot engedélyeztünk ellenfelünknek, úgy védekeztünk, ahogy szerettünk volna. Örülök, hogy ezzel a győzelemmel biztosítottuk a hazai kezdés jogát a rájátszásra. De két meccsünk még hátravan, amelyeket nagyon komolyan szeretnénk venni. Sok sikert kívánok az újpestieknek, ez a csapat sokkal jobb annál, mint amit a tabellán elfoglalt helyezése mutat.”

Fotó: hunbasket és Vasas Akadémia

 


Hirdetések