Jenkei Dániel, 2023.03.14. | Klub

Rangos elismerésben részesült a Fáy utcai Kubala-szobrot alkotó szobrászművész és olimpiai bajnok vízilabdalegendánk is.

Novák Katalin köztársasági elnök március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott a Parlament kupolacsarnokában a mai napon. 

Az eseményen Kossuth-díjban részesült Kutas László szobrászművész, aki a Vasas családhoz is több szálon kötődik.

Nemcsak azért, mert a XIII. kerületben található a műhelye, hanem elsősorban azért, mert az ő alkotása Kubala László Fáy utcában található mellszobra, amely a mai napig fontos találkozási pontja a sporttelepnek.

Emellett Kutas Lászlót hosszú ideje fűzi családi barátság klubunk tiszteletbeli elnökéhez, Dr. Jákó Jánoshoz is, akitől elsők között értesültünk a mai jeles eseményről és díjról.

Ugyanezen az eseményen a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést kapott Dr. Faragó Tamás, a Nemzeti Sportolója, a Vasas és az egyetemes magyar sport pólóslegendája.

Az tavaly 70 éves, és napjainkban is roppant aktív Faragó Tamást legutóbb itt méltattuk.

A Vasas család nevében ezúton gratulálunk a rangos elismeréshekhez!

 


fotó: Novák Katalin facebook-oldala

 

Kutas László a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ma: Egyetem) diplomázott 1960-ban. Érzékletes mintázás, jó formaérzék, szellemes komponálás, választékos anyaghasználat jellemzi plasztikai munkáit. A realista hagyományokra épülő, egyéni stílusát tükröző kő és bronz köztéri szobrokon kívül narratív kisplasztikákat, érmeket készít.
A firenzei Giorgio Vasari nemzetközi emlékérem-pályázaton 1974-ben I. díjat kapott, 1979-ben a ravennai Dante Biennálén ezüstérmet, 1991-ben és 1995-ben pedig a soproni Országos Éremművészeti Biennálén Roisz Vilmos-díjat nyert. A Sportérem pályázaton és az Ezüstgerely pályázaton több alkalommal is díjazták munkáit. 1990-től évekig a ravennai Dante Biennálé zsűritagja volt.
Érmei New York-tól egészen a Windsori Palotáig minden fontos közgyűjteményben megtalálhatók. A Magyar Nemzeti Bank pályázatain 13 alkalommal nyert emlékpénz készítésére megbízást. Történelmi alakokat, írókat, költőket megidéző szobrai és domborművei szerte a Kárpát-medencében láthatók. Szerepelt egyéni, valamint csoportos tárlatokon Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is.
2009-ben elnyerte a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2012-ben Wiesenthal-díjat kapott, 2023-ban Kossuth-díjas lett.
(forrás: MTI)

Hirdetések