2012.02.17. | Ökölvívás
Az 56. Bocskai István Emlékversenyen Bacskai Balázs és Darmos József sem talált legyőzőre, Bacskait pedig a torna legjobb öklözőjének is megválasztották.

Komoly mezőny gyűlt össze a cívisvárosban még úgy is, hogy a kubai válogatott a franciaországi sztrájkok miatt végül nem érkezett meg Magyarországra. A Vasas ökölvívó szakosztályát öten képviselték a viadalon. Berna Dávid és Kurtucz Csaba az első fordulóban búcsúzott, fiatal reménységünk Fodor Milán egy kört ment, míg Bacskai és Darmos a dobogó legfelső fokára állhatott fel az eredményhirdetéskor.

Az olimpiai kvalifikációért még versenyben lévő két klasszisunk közül Bacskai Balázs három mérkőzést vívott. A lengyel Tomasz Kot ellen kezdett, és hatalmas adok-kapok meccsen győzött 18:12 arányú pontozással, úgyhogy a második menetben még számoltak is rá. A folytatásban, jó ritmusban bokszolva a török Önder Sipalt a harmadik mentben döntő fölénnyel múlta felül. A 69 kg-os súlycsoport fináléjában, keményen szikrázó, de meglehetősen egyoldalú meccsen, 18:8-ra legyőzte a moldáv Vasilij Beloust, és így már a Bocskai István Emlékverseny négyszeres győztesének mondhatja már magát.

A már Kecskeméten készülő, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Darmos József ezúttal első alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára Debrecenben. Előbb egy marokkói ellenfélen, majd orosz Nurmagomedovon lépett túl okos boksszal, a döntőben pedig az üzbég Rusztam Tulaganov várt rá. Emlékezetes meccset vívtak, Darmos az utolsó percben tudta maga javára fordítani a küzdelmet.

Bacskai Imre vezetőedző tanítványai teljesítményét értékelte honlapunk számára.

Kezdjük lentről, a legkönnyebbektől. Az 52 kg-os Berna Dávid mindössze egyetlen mérkőzésre kapott lehetőséget...
- Pedig egy ideig nem így nézett ki, hiszen ragyogóan kezdte a meccset, az első menet után vezetett 3:1-re, és jól is folytatta. Véleményem szerint a második menetben is több tiszta találata volt, a pontozók azonban ekkor már nem értékelték ezeket, a záró felvonás aztán már egyértelműen az ellenfeléé volt.
A korai búcsú ellenére egyáltalán nem vagyok vele elégedetlen, jól bokszolt, de nem volt szerencséje a sorsolással. Kellemetlen harcmodorú ellenfelet kapott az orosz személyében, aki erőteljesen használta a könyökét is.

Fodor Milánról úgy tartják, hogy hatalmas tehetség, mennyire tudta ezúttal ezt bizonyítani?
- Úgy gondolom mindenképpen sikerült neki. Első ellenfele, a cseh válogatott Serban rutinos, jó ökölvívó, erről én is számos versenyen meggyőződtem már, ezért némi izgalommal vártuk a meccset. Milán azonban nagyon szépen, fegyelmezetten bokszolva, egy ponttal (8:7) legyűrte őt. A negyeddöntőben a kínai Liu Qiang – aki Ázsia-bajnoki második is volt már – most még túl nagy falat volt számára. A rutinos, balkezes versenyzőtől nem volt szégyen kikapnia, viszont a jövőre nézve olyan tapasztalatokkal lett gazdagabb, amiket csak ilyen kvalitású ellenfelekkel szemben lehet megszerezni.

Bacskai Balázs meggyőzőnek tűnt, ez jó előjel az áprilisi törökországi olimpiai selejtező előtt.
- Az első mérkőzésen akadtak kifogásolnivalóim, de aztán tényleg belejött. A lengyel fiú volt második már főiskolai vb-n is, tehát nem egy nevesincs versenyzővel került szembe elsőre. A második menet közepéig tetszett amit csinált, de ott rászámoltak és az addigiaktól eltérő fordulatot vett a meccs. Én a sarokból nem láttam tisztán mi történt, mert nekem háttal állt, de mivel tiszta volt a tekintette nem különösebben izgultam. Ő azt mondja, és utólag a felvételeken is azt láttuk, hogy csupán megbotlott. Mindenesetre ettől az affértól elborult az agya, teljesen megvadult és vadnyugati filmbe illő verekedést rendezett ellenfelével, amin a közönség nagyon jól szórakozott. Nekem viszont annyira nem tetszett, hiszen stratégia, technikai célokról egy komoly versenyzőnek nem illik elfeledkeznie a ringben.
A második fordulóban a török ellen viszont már nyugodtan, jó ritmusban, ellenfele támadásait megelőzve bokszolt. A pontozók ugyan az első két menetet szorosnak ítélték, de a harmadikban két számolás után döntő fölényt hirdetett a bíró. Trabzonban valószínűleg ennek a fiúnak a testvérét fogják indítani a házigazdák a kvótáért, ő lesz majd az egyik fő riválisunk.
A döntőben a magát már olimpikonnak vallható moldáv Belous ellen pedig teljes mértékben meggyőző volt, betartva az utasításokat, valósággal szétszedte az ellenfél védekezését és nagy fölénnyel győzött.
A most következő két hétvégén még Bundesliga mérkőzések várnak rá, azután viszont már folyamatos edzőtáborozással készülünk a kvótaszerzésre. Nem könnyű a feladat, hiszen döntőbe kell kerülni az olimpiai részvételhez, de azt hiszem minden alapunk meg van arra, hogy bizakodjunk. Benji számtalanszor bizonyított már, és ahogy mondani szokták: annak van esélye aki bokszol.

A legnehezebb kategóriában Kurtucz Csaba sem élte túl az első fordulót...
- Üzbég ellenfelét ismertük tudtuk róla, hogy közel harminc kilóval nehezebb mint Csaba, így arra építettünk, hogy fokozatosan fáradni fog majd, és a végét kell ellene megnyomni. Na most egyáltalán nem ez történt, a megbeszéltekkel ellentétben Csaba rárontott, ebben a súlycsoportban pedig már akkora pofonokat osztogatnak amiből akár egy is végzetes lehet. Be is kaptuk azt az egyet, ráadásul ahogy lehanyatlott, a térde is aláfordult, így most az ütés megemésztésén túl egy sérülést is kúrálnia kell.

ja   
fotó: Doba István   
 További fotók>>


Hirdetések