Gy. Szabó Csilla, 2023.03.12. | Tenisz

A korosztályos fedett pályás országos bajnokság első hetén hét érmet gyűjtöttek a Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosai. A legeredményesebb Kisantal Botond lett, aki az U18-as korosztályban párosban és egyéniben egyaránt a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Major Áron csak egy kicsit maradt el tőle, hiszen az U16-os fiúk között egyesben döntőzött, párosban azonban ő is aranyérmet nyert Pécsett. Benke-Giosanu Izabella két ezüstöt, Pálfi Zoltán egy bronzot gyűjtött.

A felnőtt ob-t követően az U16-os és U18-as korosztály lépett pályára a múlt héten Pécsett, s különösen a fiúk esetében készült számos Vasas játékos optimistán a megmérettetésre. Közülük végül Kisantal Botond szerepelt a legeredményesebben, aki címvédőhöz méltóan menetelt végig a mezőnyön, s ezt a bravúrt párosban is megtette, klubtársa, Varga János oldalán. Tavaly még Sávay Zalánnal nyerték a kategóriát. Az első helyen kiemelt teniszező az első két fordulón magabiztosan jutott tovább, a negyeddöntőben, Visontai Milán azonban már egy szett erejéig nagyobb erőbedobásra késztette sportolónkat.

„Az elején még nem igazán tudtam a saját játékomat játszani, bele kellett jönnöm a teniszbe, ezért a sima eredmény ellenére sem voltak egyszerű meccsek – beszélt a korosztályos ob első két fordulójáról Kisantal Botond, aki néhány hete még kézsérüléssel bajlódott, s bár a felnőtt országos bajnokságra teljesen meggyógyult, a kimaradt edzések hiányát nagyon megérezte. – A felnőttek között a második körben búcsúztam, azonnal jöttem is haza és másnap már edzésbe is álltam. Ezek a napok nagyon értékesek voltak a formám szempontjából, és a végső győzelem megszerzésében is nagy szerepük volt. A negyeddöntőben Milán ellen, az első szettben, fej-fej mellett haladtunk, ő nagyon jól játszott én pedig a tiebreak elején minden erőmet összeszedve igyekztem előnyhöz jutni. Ez sikerült is, és ezzel nemcsak őt törtem meg, de valójában itt kezdtem nagyon erősen hinni magamban, s tudtam, csak rajtam múlik a végső győzelem is.”


A Kisantal, Varga duónk párosban megállíthatatlan volt

 

Az elődöntőben, az alfás, harmadik kiemelt Jilly Ádám volt Botond ellenfele, aki szerinte egyáltalán nem hozta élete formáját, a 6:2, 6:2-es győzelem azonban így is váratlanul magabiztosnak tűnik. A Vasas játékosa nagyon jó szerváinak és kiemelkedő játékának köszönheti ezt az eredményt. A döntőre pedig már önbizalommal telve állt oda a második kiemelt, pasaréti Bakonyi Dávid ellen:

„Nagyon hittem magamban, ráadásul Dávid kétszer is nehéz, háromszettes csatában nyert előtte, ami számomra további biztató jel volt. Mindketten jól játszottunk a fináléban, de hat-ötnél sikerült breakelnem, s ez végül eldöntötte a meccs sorsát. A felnőtt ob-hoz képest az volt a nagy különbség, hogy végig nyugodt maradtam és erős önbizalommal játszottam. Szerencsére sem a címvédés lehetősége, sem az első kiemeltség nem jelentett terhet a számomra. A legjobbat szerettem volna kihozni magamból és nem foglalkoztam a körülményekkel.”

Boti párosban is aranyérmet szerzett, ráadásul Varga Jancsi oldalán, így egy százszázalékosan Vasas duó ünnepelhette a bajnoki címet. A két fiatal teniszező először játszott együtt, s mint utóbb kiderült, ez nagyon is jó választás volt.  Két viszonylag sima meccset követően ugyanis a döntőben a Jilly Ádám, Bakonyi Dávid kettőst verték, akik nemcsak a torna első kiemeltjei voltak, de a korosztály egyik legösszeszokottab párosát is alkotják. A felettük aratott 7:5, 6:3-as győzelem jelentőségét ez a tény pedig mindenképpen tovább erősíti.

„Jancsi egyéniben és párosban egyaránt jó játékos, hogy ilyen sikeresek lettünk, az annak köszönhető, hogy nagyon jól megértjük egymást a pályán. Mindig meghallgatott, megfogadta a tanácsaimat és húztuk egymást, ahogy csak tudtuk. Pedig Ádáméknak szettlabdájuk is volt ellenünk az elsőben, de mi elengedtük magunkat, ütöttünk és nyertünk. A döntőre tökéletes összhangba kerültünk” – foglalta össze Kisantal Botond a párossiker titkát.

Az U18-as fiúk mezőnyében Pálfi Zoltán a soproni Sift Barnabás oldalán szerzett még érmet, ők éppen a Kisantal, Varga kettőstől szenvedtek vereséget a legjobb négy között. Zoli egyesben játék nélkül jutott tovább az első fordulóból, a másodikban pedig három szettes nagy csatára késztette a második kiemelt, későbbi ezüstérmes Bakonyit. Szintén a második fordulóban búcsúzott Varga János, valamint Hegedűs-Kyster Benjámin, míg Patai Dominiknak nem sikerült meccset nyernie.


Major Áron (jobbról) párosban az Alfa TI-s Baleja Konor (balról) oldalán szerzett aranyérmet

Kisantal Botondhoz hasonlóan kiemelkedő formában teniszezett Pécsett Major Áron is, aki az U16-os fiúk mezőnyében jutott döntőbe. A fináléban a felnőtt ob-t is megnyerő, korosztályából messze kiemelkedő Kincses Kolostól szenvedett vereséget, mégpedig 6:2, 6:0 arányban. Párosban azonban ő is célba ért, Baleja Konor oldalán 6:2, 6:3-ra nyerte a Závaczki, Tóth kettős elleni finálét.

Szikora Mihály és Szenes István Benedek szintén az U16-osok mezőnyében indult, mind a ketten egy-egy mérkőzést nyertek, és a második fordulóban búcsúztak. Laczkovich Zoltán Bendegúz sajnos nem jutott túl az első fordulón.

A leányok között két játékosunkért szoríthattunk, a felnőtt ob-n egy ezüstöt és egy bronzot nyerő Benke-Giosanu Izabelláért, valamint Gyene Csengéért. Utóbbi számára egyesben a második forduló jelentette a végállomást, Iza odalán azonban a döntőig verekedte magát, s ott a két Vasas játékos végül ezüstérmet szerzett.

Benke-Giosanu Izabella a torna harmadik kiemeltjeként vágott neki a küzdelmeknek és nagy sikernek számít, hogy az elődöntőben 7:6(4), 6:1-es győzelmet aratott az első kiemelt Farkaslaki-Hints Flóra ellen. A fináléban is mindent megpróbált a győzelem érdekében, de végül 7:6(7), 6:3 arányban alul maradt a nála egy évvel idősebb, Bak-Szabó Norinával szemben.


Benke Giosanu Izabella (jobbról) két ezüstéremmel gazdagodott Pécsett a korosztályos ob-n. Itt az egyes döntőt követően a bajnok Bak-Szabó Norinával (balról)

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség


Hirdetések