A Vasas SC elnöksége mai ülésén tárgyalta a Vasas Futball Kft. helyzetét, és az alábbi közleményt adta ki.

A Vasas Sport Club ügyvezetése tájékoztatja a Vasas Függőket és a média képviselőit, hogy a klub elnöksége a mai napon ülésezett, ahol ismét kiemelt napirendi pontként tárgyalta a Vasas Futball Kft. helyzetét, melyben az egyesület 1%-os tulajdonosként érdekelt.

Markovits László, a klub elnöke, arról tájékoztatta az elnökségi tagokat, hogy Faragó Attila a HÍD Zrt. vezérigazgatója 200 millió forint értékű zálogjoggal terhelte a Vasas Futball Klub Kft-ben lévő 99%-os üzletrészét anélkül, hogy a Vasas Sport Clubot, mint kisebbségi tulajdonost, tájékoztatta volna. Ezért az ügyvezetés nem tudta teljes mértékben végrehajtani a 2011. december 8-án meghozott egyhangú elnökségi határozatot, mely arról szólt, hogy a klub éljen a 99%-os üzletrészre vonatkozó egyoldalú visszavételi jogával, de egyúttal a januári szezonkezdésig tárgyaljon Faragó Attilával, és adjon időt az adóságainak rendezésére. Az ügyvezetés a határozat szerint szükséges jogi folyamatot az ülés másnapján elindította és december 9-én szóban is tájékoztatta a döntésről Faragó Attilát. Ezt követően minden előzmény és tájékoztatás nélkül a HÍD Zrt. december 14-én benyújtotta a zálogjog kérelmét, ezzel átmenetileg meghiúsítva az elnökség határozatának végrehajtását és a 2011. februári szindikátusi szerződés szerinti tehermentes átvétel lehetőségét.

Ennek tükrében az elnökség most egyhangúan úgy döntött, hogy a mai napig teljesen átláthatatlan pénzügyi helyzetű, súlyosan megterhelt Vasas Futball Club Kft. működésétől teljesen elhatárolódik. Amíg a Híd Zrt. az alábbi feltételeket nem teljesíti, addig a Vasas Sport Club nem kíván szerződéses kötelezettségein túlmenően együttműködni, és felelősséget vállalni a kft. működéséért.

Ennek megfelelően a HÍD Zrt:
- a 99%-os üzletrészén fennálló zálogjog törlésére alkalmas nyilatkozatot nyújtson be a cégbíróságra,
- másolatban adja át Vasas Futball Club Kft. teljes iratanyagát, szerződésállományát, könyvelését a Vasas Sport Club, mint kisebbségi tulajdonos részére, illetve kötelezze a Vasas Futball Club Kft. ügyvezetőjét erre,
- kötelezze az ügyvezetőt, hogy hívja össze a Vasas Futball Club Kft. taggyűlését, hogy dönthessen a sajtóban megjelent 100 millió Ft-os tőkeemelésről, és tájékoztatassa a taggyűlést tartozások rendezésének ütemezéséről, a szezon befejezésének pénzügyi tervéről, és annak fedezetéül szolgáló szponzori szerződésekről,
- rendezze a Vasas Futball Club Kft. összes tartozását a Vasas Sport Club felé (közel 15 millió Ft), illetve vállaljon írásban megfelelő garanciát a tavaszi szezon végig viteléhez szükséges pénzügyi források biztosítására,
- adjon garanciát a sajtóban közzétett 100 milliós tervezett tőkeemelés megvalósítására, és arra, hogy az összeget a társaság tartozásainak rendezésére fordítja.

Markovits László a közleményhez hozzáfűzte:
- A Vasas Sport Club elnöksége 2011. december 8-án felelősségteljesen döntött, amikor az adásvételi szerződés alapján vételi jogával élni kívánt. Az elnökség akkor is úgy ítélte meg, hogy a felnőtt labdarúgást működtető gazdasági társaság kiszámíthatatlan pénzügyi helyzete, és folyamatos szerződésszegő magatartása nem biztosítja a Vasas felnőtt csapatának stabil és hiteles működését. A HÍD Zrt. december közepén tett lépése ­‑ amire én megfelelő jelzőt nem is találok ‑ a vételi jog gyakorlati ellehetetlenítését jelentette, és arra késztette most az elnökséget, hogy a korábbi döntését részben megváltoztassa, és elhatárolódjon a Vasas Futball Club Kft. működésétől, a kért feltételek teljesítéséig, amelyek különben az eredeti szerződésünk tartalmával összhangban vannak. A HÍD Zrt-t és Faragó Attilát decemberi lépése után a Vasas-család szemében már nemcsak jogi, pénzügyi, hanem erkölcsi felelősség is terheli a Vasas felnőtt labdarúgás hitelességének helyreállításáért.


Hirdetések