A XXX. nyári olimpiai játékokat július 27. és augusztus 12. között rendezik meg Nagy-Britannia fővárosában, Londonban.

A Vasas SC jelentős szerepet vívott ki magának az elmúlt évtizedekben a magyar olimpiai mozgalomban. Első olimpikonunk az 1924-es párizsi olimpián a birkózó Szelky Ottó volt, majd a második világégést követő első ötkarikás játéktól, az 1948-as londonitól számítva, csupán két alkalommal fordult elő – az 1980-as csonka moszkvai és az 1992-es barcelonai olimpián –, hogy nem örülhettünk aranyéremnek. Az eddigi játékokon Magyarország összesen 159 aranyérmet nyert, ebből huszonötnek volt részese vasasos sportoló, vagy egyéni versenyszámban, vagy valamely csapat tagjaként. 

A hagyományos magyar sikersportágakban ezúttal is delegálunk résztvevőket a világ sportolóinak nagy találkozójára. Két versenyzőnk, a birkózó Sastin Marianna és a kardvívó Szilágyi Áron már biztosította helyét, és az sem kétséges, hogy a vízlabda-válogatottba is delegál játékosokat a TEVA-Vasas-UNIQA. A most zajló Európa-bajnokságon Katonás Gergely, dr. Kiss Gergely és dr. Steinmetz Ádám is ott van a küldöttségben, de júliusig még akár Nagy Viktor és Vámos Márton is kiharcolhatja a helyét az együttesben. Ez ügyben a végső szót Kemény Dénes szövetségi kapitány azonban minden bizonnyal majd csak nyáron mondja ki.
Birkózásban Wöller Gergely próbálkozik tavasszal kvótaszerzéssel,  de ezelőtt a kihívás előtt állnak párbajtőrözőnőink: Szász Emese és Antal Edina, valamint férfi kardozóink: Iliász Nikolász és Nemcsik Zsolt is. Ebből a szempontból ökölvívásban elsősorban Bacskai Balázsban bízhatunk, de rá és Darmos Józsefre is nagyon nehéz feladat vár áprilisban, Isztambulban. Két atlétanőnk pedig  – Gyurkó Fanni és Szederkényi-Takács Andrea – maratoni távon kísérli meg a cseppet sem könnyű „A” szint, a 2 óra 37 perc teljesítését.

Polgár Veres Árpád, a Vasas SC sportigazgatója:
- Örülünk, hogy a magyar versenysport, és ezen belül a klub, a 100 éves Vasas SC, cseppet sem könnyű helyzetében is tudunk sportolókat és edzőket küldeni az olimpiára. Elnökségünk a centenárium évében többször is tárgyalta a különféle szakmai előterjesztéseket, amelyek tükrében próbálta megoldani az olimpiai felkészülés egyesületi finanszírozását. Működtetjük szakosztályainkat, fenntartjuk és fejlesztjük sportlétesítményeinket, amelyek a keretet adják ehhez, legkiválóbb sportolóinkat és edzőiket pedig kiemelten támogatjuk; a havi juttatásokon túl, eredményességi jutalmakkal is ösztönözzük őket.
Sikerült a klubnak több támogatót is a Vasas olimpiai csapata mellé állítani, így a Váci Greens-t, vagy a Sensolite-ot, amely terápiás kezelések lehetőségének a biztosításával segíti legjobbjaink regenerálódását, gyógyulását.
Rendkívül fontos számunkra, hogy az ötkarikás játékokon is megmutassuk a Vasas értékeit. Tudjuk, hogy Magyarországon, a sportélet megítélése szempontjából az olimpiacentrikus szemlélet érvényesül. Bizonyos, hogy részben a mi munkánkat is ennek alapján fogja értékelni a közvélemény. Óriásiak a piros-kék tradíciók ezen a téren is, én bízom benne, hogy akik képviselnek majd minket Londonban, képesek lesznek megfelelni a dicső múlt, és a jelen elvárásainak egyaránt. Hagyományosan eredményes sportágainkban most is jelen leszünk, két eddig biztos egyéni kvótásunk, Sastin Marianna és Szilágyi Áron a világ élvonalába tartozik, és ezt gondolom Bacskai Balázsról is, akinek azonban még ki kell harcolnia a maga repülőjegyét. Vízilabda-válogatottunk a világ egyik legerősebb együttese, természetesnek tűnik számomra, hogy az esélyek beváltására készülő csapatnak vasasos tagjai is lesznek.

ja      
fotó: Doba István      

 


Hirdetések