A Vasas SC tavaly májusi küldöttközgyűlésén született döntés a Szurkolói Klub létrehozásáról, amely értelmében a létrejövő társaság, mintegy összekötő kapocsként működne a Vasas SC, illetve a Vasas-függők között.

Az SZK november végén tartotta alakuló összejövetelét, amelyen a Vasas SC alapszabályában rögzítettek alapján vehettek részt a leendő tagok, illetve történt meg a tisztségviselők (elnök, elnökségi tagok, póttagok) megválasztása. Ők valamennyien – Kálmán „Töfi” Zoltán elnök, Buck Miklós, Csapó Csaba, Kalász István, Sőtér Dávid, Tóth Ákos és Veres György – elkötelezett hívei a piros-kék színeknek, nem létezik olyan rendszeres meccslátogató Vasas-függő, aki ne ismerné őket, ha nem is személyesen, de legalább arcról.
Mindannyian úgy gondolják, hogy új tisztségükkel olyan szerephez jutottak, amely újabb lehetőséget ad nekik arra, hogy szeretett klubjuk felvirágoztatásáért tevékenykedhessenek. Nagy lendülettel láttak munkához, és megalkották a Vasas Szurkolók Szervezetének Szabályzatát. Ez életszerűséget tükrözve, a mindennapok valóságához igazodva, néhány helyen  – így az elnevezésben is  – eltér a küldöttközgyűlésen elfogadott, és a klub alapszabályába bekerült passzusoktól, így annak végleges érvénybelépésére a következő közgyűlésnek még rá kell bólintania. A Szurkolók Szervezete azonban megkezdte működését, és sokat tehet a Vasas SC szurkoló- és családbarát filozófiájának még hatékonyabb megjelenítéséért.

A választott tisztségviselők:

Kálmán „Töfi” Zoltán (46) elnök:
„Angyalföldön születtem, tehát imádott klubunk mellett már a születésemkor letettem a névjegyemet! Ezt a mai napig nem bántam meg, sőt hálát adok az égieknek és apámnak, hogy ehhez a csodás klubhoz és a piros-kék színekhez rendeltek, és Vasas-vérrel oltottak be!
Jelenleg a Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozom amolyan multifunkciósként, az iskolának van egy kis jégcsarnoka, főleg ott tevékenykedem technikusként.
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem szurkolótársaimnak a bizalmat! Igazán megtisztelő ez Nekem, srácok! Igyekszem a legjobb tudásom szerint képviselni a Vasas szurkolókat minden gyűlésen és fórumon egyaránt! Akinek bármilyen Vasassal kapcsolatos problémája, kérdése van, forduljon hozzám bizalommal, ahogyan eddig is, a jövőben is igyekszünk orvosolni azt!”

Buck Miklós (46):
„A piros-kék színek szeretete apáról fiúra szállt családomban, így lettem apám miatt vasasos, és négy gyermekem is örökölte tőlem a Vasas imádatát, akik velem együtt regisztrált Vasas-függők. Civilben egy építőipari céget irányítok. Már gyerekkoromban pártoló tagja voltam a piros-kék klubnak, Jászberényből többször is spórolt pénzemen utaztam fel Várady Béláék meccseire. A kilencvenes évek közepén kerültem szoros barátságba Breyer Zoltánnal, akivel több éven át dolgoztam együtt a futballcsapat honlapjának szerkesztésén. Fájdalmasan korai halála óta engem hallhatnak az Illovszky-stadionban a szurkolók, mint helyi műsorközlőt, de így van ez a Komjádi uszodában is.
Új tisztségemben is szeretnék tenni a Vasasért, a szurkolókért, de a pálya szélén is ott leszek, míg igényt tartanak a munkámra.”

Csapó Csaba (44), történész, egyetemi docens (ELTE BTK):
„Több, mint huszonöt éve járok vidékről a Vasas hazai és idegenbeli mérkőzéseire, az utóbbi másfél évtizedben – évi két-három kézi- és röplabdameccset leszámítva – sajnos már csak a focira. A régi, hagyományos B-közép tagja vagyok, ismeretségeim is elsősorban az állóhelyi szurkolókhoz kötnek. Nagyon örültem, amikor felvetődött az ötlet, hogy a szurkolók hivatalosan is megjelenhetnek a Vasas küldöttközgyűlésén, véleményükkel befolyásolhatják a döntéshozókat, az általuk választott elnök pedig szavazati jogot kap. Természetesen eddigi informális kapcsolataink is tovább élnek, ezek a hétköznapokban gyakran fontosabbak bármilyen „hivatalosságnál”. Kérjük, keressetek minket bármilyen, a Vasast, vagy a szurkolókat érintő problémával, kezdeményezéssel, megpróbálunk segíteni! Csak rajtunk/rajtatok múlik, hogy ez a szurkolói szövetség mennyire lesz életképes!”

Kalász István (32): 
„Angyalföldön születtem, a stadiontól nem messze, ezt a helyet tekintem otthonomnak, a Vasas szeretete főként családi örökségnek tekinthető. 1998 óta vallhatom magam bérletesnek, és a 2003-as újjászületéskor jött el az az idő, amikor már egyetlen idegenbeli meccs sem kezdődhetett el nélkülem, illetve ez idő tájt kezdtem el sűrűbben járni a többi szakosztály meccseire is. A centenáriumi szezonban már 125 olyan Vasas-meccs volt, amelyet a helyszínen tekintettem meg. Az idő múlásával egyre jobban megismertem azokat a szurkolókat, akik megszállottan kísérik a piros-kék csapatokat az ország-világ minden pontjára, és akiket mára a barátaimnak tekintek. Az internetes Vasas-közösség „vasas11” néven ismerhet, 2003 óta csinálom a saját, a klubbal foglalkozó weboldalamat.
A Szurkolói Klub működésétől a kezdeti időszakban azt várom, hogy azok a problémáink, amelyek megoldása nem feltétlenül pénz, sokkal inkább figyelem kérdése – például az egyes szakosztályok mérkőzéseinek összehangolása – csökkenjenek.”

Sőtér Dávid (25):
„1986-ban születtem Kárpátalján, ami akkoriban  a Szovjetunióhoz tartozott. Gyerekkoromtól kezdve sportoltam, de azt nem tudnám megmondani, hogy miért pont a Vasas híve lettem, hiszen a csapatot akkoriban csupán tévében láthattam, szerencsére viszonylag gyakran. Az én csillagaim már a Váczi Zoli, Galaschek Peti, Juhár Tomi, Sáfár Szabolcs fémjelezte generáció volt. A kilencvenes évek végén Budapestre költöztem a szüleimmel, és itt már szervesebb része lehettem a piros-kék klub életének is. 2006 óta gyakorlatilag minden labdarúgó-mérkőzésen ott vagyok, idegenben és otthon egyaránt, emellett ha időm engedi, szívesen kinézek kézilabda, vízilabda, vagy röplabda meccsekre is. A lelátó álló részén szoktam szurkolni, és koromból adódóan remélem, hogy átmenetet tudok biztosítani az idősebb és a fiatalabb szurkológeneráció között. Azt gondolom, hogy mindkét korosztállyal jó a kapcsolatom.”

Tóth Ákos (39):
„A Vasas iránti szeretetemet a családomtól "örököltem". Édesapám síelt, nagybátyám az ifiben védett, mindketten a Vasasban sportoltak. Én a szegedi osztályozó évében kezdtem meccsre járni. Először csak focira, majd röplabdára, aztán kézilabdára és vízilabdára is. Sokat jártam vidékre, és többször külföldre is elkísértem a csapatot.
Jelenleg raktáros vagyok egy nyomdában. Azért vállaltam az elnökségben szerepet, mert szeretnék minden tőlem telhetőt megtenni a klubért!”

Veres György (52):
„A sors volt olyan kegyes hozzám, hogy Angyalföldön nőhettem fel, így gyerekfejjel láthattam a 60-as évek nagy futballcsapatát. Ezek után már más klub számomra nem létezett, csak a „futottak még” kategóriában. Életem részévé vált a VASAS, és szurkolótársaimmal szinte egész Európát bejártuk foci, vízilabda, kézilabda, röplabdamérkőzések okán. Nagyon sok élménnyel és barátsággal gazdagodtunk, felejthetetlen sikerekben és ünneplésekben volt részünk.
Feleségemmel, aki a KSI majd a Vasas tornásza volt, harmincegy éve élünk boldog házasságban. Három gyerekünk van, két lányunk hosszú éveken át a Vasasban kézilabdázott. Nem tartom túlzásnak, hogy a Vasas valóban az életem nagyon fontos része! Örök szerelem!”

*********************************************************************

Részletek a Vasas Szurkolói Klub Szabályzatából:
Cél:
A Vasas Szurkolói Klub (SZK) legfontosabb célja a Vasas Sport Club (VSC) szurkolói érdekeinek és javaslatainak közvetítése a VSC szervezete felé.
Tagok:
A SZK tagja lehet bármely magánszemély, aki Vasas-függőként kéri a felvételét a SZK tagjai közé. A tagok tudomásul veszik, hogy a SZK saját nyilvántartással rendelkezik, ezért elérhetőségüket (e-mail) az elnökség részére biztosítják. Annak a tagságát, aki magatartásával a VSC hírnevét csorbítja, a SZK többségi szavazással megszüntetheti.
Szervezet:
A SZK nem jogi személy, nem gazdálkodik önállóan. Önálló bevétele nincs. A SZK tagjai közül titkos szavazással évente egy elnököt és további négy fős elnökséget, valamint két fő póttagot választ. Elnök és az elnökség tagja csak az lehet, aki a VSC iránti elkötelezettségét az adott idényre érvényes –bármely szakosztály sporteseményeire megvásárolt – éves bérlet felmutatásával, vagy az adott naptári évben 10 000 Ft. értékű támogatással, illetve ezzel megegyező összegű ajándéktárgy, kiadvány, sportfelszerelés stb. a Vasas Sport Clubnál történő megvásárlásával bizonyította.
Választás:
… Az elnök képviseli a szurkolók érdekeit a VSC szervei felé, javaslatokat tesz a VSC elnöke felé, a VSC működésével kapcsolatban, és betartatja a SZK-ra vonatkozó szabályokat. A SZK az elnököt, valamint az elnökség további négy tagját delegálja a VSC Küldöttközgyűlésére. Az elnöknek szavazati joga, a többi tagnak tanácskozási joga van a VSC Küldöttközgyűlésén. Az elnök és az elnökség kötelesek a SZK többségi döntéseit a VSC Küldöttközgyűlésén szavazatukkal képviselni. …
Megjegyzés:
A SZK alakuló ülésén résztvevők tudomásul veszik, hogy jelen szabályzat néhány ponton ütközik a VSC 2011. május 30-án elfogadott alapszabályában foglaltakkal, ezért csak ideiglenesnek tekinthető, továbbá a Vasas SC alapszabályának megváltoztatásáig a jelen ülésen megválasztott elnökség csak korlátozott hatáskörrel végzi tevékenységét. Egyúttal felhatalmazzák az elnökséget, hogy ezen változtatásokról a tárgyalásokat a Vasas SC elnökével folytassa le.


Hirdetések