Gy. Szabó Csilla, 2023.02.01. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia játékosa, Benke-Giosanu Izabella, az U16-os nem hivatalos fedett pályás csapat Európa-bajnokság, vagyis a Winter Cup selejtezőjében képviselte hazánk színeit az elmúlt hétvégén. Leányválogatottunk végül a hatodik helyen végzett, így nem jutott tovább a kontinensviadal nyolcas döntőjébe.

A Benke-Giosanu Izabella, Bíró Melinda és Bak-Szabó Norina alkotta magyar válogatott nehéz sorsolást kapott a franciaországi A-csoportban. A nyolcas táblán az ellen a cseh csapat ellen kezdett, amelyik a korosztály egyik legjobbjának számít Európában, s Feucherolles-ban sem fért kétség a csehek továbbjutásához, magabiztosan nyerték a tornát.

Ebben a lebonyolítási rendszerben különösen nagy jelentősége van az első találkozónak, hiszen az dönti el, hogy a folytatásban valaki a felső négyes ágra, vagy alsóra kerülve. Előbbin az Európa-bajnokságon való részvételt biztosító első két hely sorsa a tét, utóbbin pedig az 5. hely megszerzése a legjobb eredmény.

A csehek elleni nyitómeccsen a legjobb összeállításban kellett pályára lépnünk, s ez azt is jelentette, hogy Izára a párosban számított Gulyás István szövetségi edző. A Vasas játékosa ugyanis előkelő Tennis Europe-rangsorának köszönhetően csakis első játékosként játszhatott, jóllehet idén még csak elsőéves a 16 esztendős lányok között. A nála nagyobb játékerőt képviselő és tapasztaltabb Bíró Melinda viszont már a juniorok között gyűjtögeti a pontokat, ezért fordulhatott elő, hogy a TE-ranglistán teniszezőnk mögött foglal helyet.

„Ahogy számítottunk rá, nagyon erősek voltak a csehek, nagyon jól játszottak – idézte fel a sorsdöntő első találkozót Benke-Giosanu Izabella honlapunknak. – Sajnos elég régen párosoztam, így nem éreztem igazán a játékot, az egyéni meccseimen sokkal jobb teljesítményt nyújtottam. Az észtek elleni második találkozón, az egyénim első szettjében elég volt hosszan játszanom, ellenfelem ugyanis nagyon sokat hibázott. A másodikban viszont pontosabb lett és el is húzott nulla-négyre. Ekkor én is váltottam, jobban beléptem a pályára, agresszívabb lettem és sikerült egyenlítenem. A folytatásban két nagyon szoros gémet veszítettem. Az észt lánynak azonban továbbra is nagyon bejött minden, így övé lett a döntő szett. A franciák közül egy korosztályos top százas volt az ellenfelem, és éppen fordítva alakult a meccs. Az első szettet elveszítettem, a másodikat viszont ismét agresszívan, a pályára korán belépve tudtam megnyerni. A harmadikat szorosan, és leginkább a rutinjának köszönhetően nyerte meg a nálam egy évvel idősebb, a juniorok között sikeres ellenfelem.”

Iza a vereségek ellenére igen értékes tapasztalatokkal térhetett haza Franciaországból. A szoros eredmények azt bizonyítják, hogy nagyon sokat fejlődött az utóbbi egy évben. Szerinte az ütései már a kellő szinten vannak, egyértelműen az agresszivitás terén kell fejlődni, és sokkal jobban kell hinnie saját magában.

„Mentálisan és fizikálisan kell még javulnom, technikailag pedig a szervámon kell néhány apró dolgot csiszolni. Nagyon tanulságos volt a kontinens legjobbjai ellen vívott három meccs, amikor keményen beleálltam a küzdelembe, mindig egyenrangú félként játszottam. Ezt a pályán nélkülözhetetlen agresszivitást a meccseken már sokszor sikerül előhívnom magamból, az edzéseken azonban még kicsit nehezen pörgetem fel magam, igaz ezen a téren is egyértelmű az előrelépés. Az idei évben már számomra is a junior ITF-tornákon lesz a hangsúly, a tervek szerint pedig a felnőtt, valamint korosztályos fedett pályás országos bajnokságon egyaránt indulni fogok” – foglalta össze franciaországi tapasztalatait Benke-Giosanu Izabella, miközben már az előtte álló feladatokat is meghatározta.

A magyar válogatott a csehek elleni 3-0-as vereséget követően 2-1-re verte az észteket, így a franciák ellen az ötödik helyért játszhattak. A házigazdák elleni 3-0-as vereség pedig azt jelentette, hogy végül a hatodik helyen fejeztük be a csapat Eb-selejtező A csoportjának küzdelmeit.

Fotók: Tennis Europe


Hirdetések