Gy. Szabó Csilla, 2022.12.05. | Tenisz

Már vasárnap megérkezett a Mikulás a Folyondár utcába, s nyomban több is. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal teniszezői számára azonban az igazi ajándékot a játék öröme jelentette. A győzteseknek járó kupák, a helyezetteknek és indulóknak kiosztott emléktárgyak, valamint a közösen elfogyasztott pizza valójában eltörpült a közösségi élmény mellett.

Mikulás kupát korábban is rendeztek a Folyondár utcai sátorban, a koronavírus-járvány miatt azonban két éve megszakadt a szép hagyomány. Ezt kívánták most újraéleszteni a Fonó László által irányított tanfolyami csoportok mellett dolgozó edzők, akik közül ketten, Gera Zsombor és Szalma Edvárd maga is Mikulásnak öltözve érkezett az egésznapos programra. A jelmez azonban csak a hangulatot tette vidámabbá, mesterek és tanítványok között a megszokott módon zajlottak az előkészületek. A párosok kihirdetését, melegítés, majd az éles meccsek követték. Először a haladó, idősebb játékosok, majd a Play and Stay-korosztály legkisebbjei, a piros és narancs, végül pedig a zöldpályások kerültek sorra. A közös pizzázás idején pedig Fonó Rita sportszpichológus tartott előadást a versenyzés sajátos mentális kihívásairól és azok kezeléséről az érdeklődő szülőknek.

„Úgy látom, a gyerekeknek van kedvük a versenyzéshez, s akik már labdameneteket játszanak, azoknak magunk is ajánljuk a megméretést – tudtuk meg Gera Zsombortól, aki a megméretés szó alatt nem az eredményességet értette, sokkal inkább a meccsek hangulatához való alkalmazkodást. – Akikben megvan ez a szándék, azokat vagy a Decathlon teniszvetélkedő sorozatra, vagy a Play and Stay-versenyekre irányítjuk. Utóbbiba a később csatlakozóknak viszonylag nehéz becsatlakozniuk, mert már a tizenegy év alatti korosztályokban is erős játékosokkal találhatják magukat szemben. A játéktudás pedig nem feltétlenül kor kérdése, éppen ezért mi a csoportok összeállításánál az előbbit tartjuk fontosabbnak.”

Az energiaárak emelkedése miatt idén ősszel megcsappant a hazai hivatalos teniszversenyek száma, hiszen a klubok számára egyre nehezebb azok rentábilis megrendezése. Pedig a hétközi gyakorlások monotonitását üdítően képes megtörni egy-egy torna, amely így a motivációt is hosszabb ideig tudja fenntartani.

A Mikulás érkezése kiváló alkalom volt arra, hogy egy teljes napnyi versenyzési lehetőséget adjunk tanítványainknak – fűzte hozzá Szalma Edvárd. – Ráadásul ez számunkra is jó alkalom arra, hogy jobban megismerjük őket, a téthelyzetben mutatott reakcióikat. A mai csoportok kialakításánál figyelembe vettük a mindennapok beosztását, s igyekeztünk úgy összesorsolni a gyerekeket, hogy új barátságok is születhessenek. Szeretnénk több hasonló háziversenyt is rendezni, mert ezt egyfajta átmenetnek érezzük a hivatalos tornák világa felé. Aki itt kedvet kap és megállja a helyét, az a klubon kívül is folytathatja a meccselést.”

Szalma Edvárd úgy véli, hogy bár a mai gyermekek jóval kevesebbet mozognak a hétköznapokban, mentálisan érettebbek az előttük járó nemzedékeknél. Az érzelmeiken viszont nagyon nehezen uralkodnak, miközben segítséget sem szívesen kérnek. Az edzéseken is láthatóan egyedül igyekeznek megoldani az éppen adódó problémákat.

„Hiszek a közösség és a segítségnyújtás erejében, ezért mi arra próbáljuk rávezetni a gyerekeket, hogy együtt minden könnyebb, mint egyedül. Még akkor is, ha a tenisz egyéni sportág. Az edzéseken egyetlen csapatot alkotunk, a Vasas nagy családjához tartozunk. Ebben a körben bátran megoszthatják velünk a nehézségeiket, mi pedig legjobb tudásunk szerint próbálunk segíteni nekik. A bennük tomboló érzelmek ugyanis nem károsak, éppen ellenkezőleg. A versenyzők számára hatalmas erőforrásokat jelenthetnek, amennyiben megtanulják azok helyes kezelését. A tűznek ugyanis lobognia kell, csak ne a félelemből vagy a szorongásból táplálkozzon, hanem az őszinte szenvedélyből” – foglalta össze Szalma Edvárd a motivációval kapcsolatos legfontosabb gondolatait.

A Vasas két szakembere az oktatás terén szinte mindenben egyetért, ám az „ütőcsapkodás” igen kényes kérdésére különböző választ adtak.

„Konkrét tulajdonságokkal születünk, amelyeken nemcsak lehet, de kell is változtatni – vélte Gera Zsombor, aki ezen a téren inkább a megengedő hozzáállást támogatja. – A teniszpályán nagyon mélyről jövő mintákkal találkozunk, hiszen pontjáték vagy meccs közben éles helyezetekbe kerülnek a gyerekek. De ez akkor sem jelent törvényszerűséget. Nyílt és őszinte kommunikációra van szükség ezek feloldására és nagyon sok önfejlesztésre. Utóbbit leginkább otthoni környezetben lehet végezni, a pályán, a játék hevétől felfokozott hangulatban gyakran elutasítóak a fiatalok. Természetesen én is rászólok arra, aki odacsapja az ütőjét, ám ha ettől láthatóan megnyugszik, akkor kicsit később próbálom rávezetni egy másik, hatékonyabb és békésebb módszerre.”

Szalma Edvárd ezzel szemben azonnal reagál a történésekre, mégpedig egy jótékony fekvőtámasz, felugrás, vagy plank gyakorlat révén. Szerinte ugyanis az izomzat gyorsan regenerálódik, hosszabb távon pedig erősebb lesz a „büntetéstől”, míg egy új ütő igencsak drága mulatság. 

A vasárnapi Mikulás Kupán azonban csak elméleti síkon és leginkább Fonó Rita előadásában került szóba az indulatlevezetés kevésbé népszerű formája. A meccsek valamennyi korosztályban jó hangulatban zajlottak, szinte szemmel láthatóan épült tovább a Vasas Körmöczy Teniszakadémia közössége.


Hirdetések