Gy. Szabó Csilla, 2022.11.30. | Evezés

A legjobb úton halad Gerei Tamás és a GT névre hallgató közösségi gyűjtés révén vásárolt új versenyhajó ismerkedése. A MEC-Vasas evezőse szerint ennek is nagy rész van abban, hogy az őszi hosszútávú keretfeltöltő versenyen nyerni tudott, s visszakerült a 2024-es olimpiára készülő válogatott keretbe.

A nyáron hosszabb sérüléssel bajlódó sportoló augusztus közepétől, fokozatosan tért vissza a megszokott terheléshez, így az új Wintech Medalisttal is lépésről lépésre ismerkedtek össze. Az elmúlt közel három hónap alatt szinte teljesen összeszoktak, így az október végi őszi hosszútávú keretfeltöltő versenyen, a skiffek között aratott győzelmében is nagy szerepet játszott az új versenyhajó.

Most már tökéletesen otthon érzem magam benne, még a technikám is javult tőle – tudtuk meg Gerei Tamástól, aki edzőjével Ambrus Gáborral egyetemben, pontosan azt kapta az új hajótól, amit várt. – Az őszi hosszútávúra úgy álltam oda, hogy tudtam nyernem kell, csak így kerülhetek vissza a keretbe. Végül tizenöt másodpercet vertem a mezőnyre, ami fölényesnek ugyan nem mondható, de azért magabiztos győzelemnek számít. Érzésre azonban nem volt annyira jó, edzéseken mentem már jobbat is. Hosszútávon ez persze bizakodásra adhat okot, hiszen azt mutatja, hogy van még bennem tartalék. Erre szükségem is lesz, hogyha tényleg ott szeretnék lenni másfél év múlva Párizsban.”

A kora őszi ígéretes időszakot a nyári hátfájdalom kiújulása követte, ami november elején ugyan megakadályozta abban, hogy részt vegyen a torinói nemzetközi regattán, a SilverSkiffen, mégis közelebb vitte problémája megoldásához. Az egy hetes kényszerpihenő alatt egy új gyógytornászhoz ment, aki végre felfedezte a baj igazi eredőjét. Ezzel pedig annak esetleges újbóli megjelenésére is megtalálták a megfelelő gyógymódot.


A szép piros hajót Gerei Tamás stílszerűen csak Rókának becézi

„A bal csípőm kötöttebb a jobbnál, ami asszimetriát okozott. Ez a hétköznapi életben is látható lett volna, de eddig nem figyeltem fel rá. Ez a probléma szerencsére speciális gyógytornával, lazító gyakorlatokkal könnyen orvosolható, örülök, hogy a végére jártunk a dolognak. Persze most nagyon sajnálom Torinót, de hosszútávon vélhetően így jártam jobban, hiszen most még nem volt igazi tétje a szereplésnek” – foglalta össze a sérüléssel kapcsolatos tapasztalatait Gerei Tamás, aki az Ács Kristóf, Bácskai Máté válogatott dubló elsőszámú tartaléka. Az egység összeállítása azonban még sokáig nyitott kérdés lesz, így a MEC-Vasas evezőse reális esélyt lát arra, hogy végül ő üljön ebbe a hajóba. A váci Ács Kristóffal alkotott már korábban sikeres párost.

Ez azonban nem gátolja abban, hogy a közeljövőben ismét megpróbálja magát peror hajóban, mégpedig egy csepeli versenyzővel. Gereinek szép emlékei kötődnek a ketteshez, hiszen az utóbbi két esztendő kétpárevezős időszakát megelőzően kizárólag váltott evezős hajó orrában ült.

„Szeretem a kihívásokat, ezért izgatottan várom ezt a próbát is – jelentette ki Gerei Tamás. – Mostanra dublóban is magabiztos lettem, ám nem hiszem, hogy elfelejtettem volna a peror múltamat. Kíváncsi vagyok milyen érzéset idéz fel bennem. A TF-en végzett terheléses vizsgálat eredménye azt mutatta, az alapok nagyon jók, amely a hosszú évek munkájának eredménye, a nyári kihagyás miatt azonban a magasabb intenzitású zónákban van némi elmaradásom. Annak érdekében, hogy a tavaszi erőpróbákon ismét kirobbanó formában állhassak rajthoz, ezen próbálunk javítani az előttünk álló időszakban.”


Hirdetések