Gy. Szabó Csilla, 2022.10.23. | Curling

A világbajnokságra készülő junior leányegyüttesünk vezéregyénisége, Joó Linda, a héten a felnőtt vegyes csapatok vb-jén vehetett részt Skóciában. Az igen nehéz csoportba kerülő magyar válogatott végül nem jutott a legjobb nyolc közé, tehetségünk azonban sok értékes tapasztalatot szerzett. 

Nagy megtiszteltetés volt a tizenkilenc esztendős Joó Linda számára, hogy klubunk tavaly Eb-t is megjárt női együttesének kapitánya, Szentannai Ágnes helyére őt választották a világbajnokságon résztvevő négyfős vegyes csapatba. S bár a norvégiai női B csoportos kontinensviadalon már belekóstolhatott a nemzetközi felnőtt mezőnybe, a skóciai Aberdeenből újabb értékes tapasztalatokkal térhetett haza. A Tatár Lőrinc, Kalocsai-Van Dorp Vera, Kalocsay Ottó, Joó Linda alkotta négyes tagjaként hat győzelemmel, két vereséggel a C csoport harmadik helyén végzett. A magyar válogatott a nyolcaddöntőben szoros mérkőzésen maradt alul a későbbi ezüstérmes skótokkal szemben.

„Nagyon nehéz csoportba kerültünk, hiszen a bennünket megelőző skótok végül a második, a svájciak pedig a harmadik helyen végeztek – értékelte a magyar válogatott teljesítményét honlapunknak Joó Linda. – Ráadásul mindkét együttes ellen szoros meccset játszottunk, kis szerencsével akár mi is nyerhettünk volna. Az elért eredmény szerintem elfogadható, különösen így, hogy jó játék is társult hozzá. A vb előtt úgy gondoltam, a legjobb nyolcba, de talán még a legjobb négybe is bejuthatunk. Ilyen körülmények között azonban ez mindenképpen túl nagy elvárás volt saját magunkkal szemben. Ami engem illet, játszhattam volna jobban is, a nehéz, nagy dobások ezúttal hiányoztak a repertoáromból.”

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy Linda a juniorok között skipként irányítja a meneteket, a vegyescsapatban viszont elsősorban a söprés volt a feladata. Az átálláshoz szüksége volt ugyan egy kis időre, de szerinte az is gyorsan ment.

„Igazából söpörni is szeretek, a felkészülés során csak újra meg kellett találnom a számomra legkényelmesebb és leghatékonyabb technikát. Az előkészületi meccsek során jól kiismerhettük egymást, összehangolódhattunk, ami meggyorsította a csapategység kialakulását. Ez pedig a mi sportágunkban különösen fontos. Nagyon sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttem, soha ilyen kemény mezőnyben még nem állhattam jégre, az ellenfelek között pedig sok volt a kifejezetten rutinos játékos. Remélem, hogy a juniorok között majd hasznosíthatom az itt tanultakat” – foglalta össze skóciai élményeit Joó Linda, aki a korosztályos világbajnokságon egyelőre csak a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki célul maguk elé, hiszen egy formálódó fiatal együttesről van szó. A maximalizmusáról ismert Vasas-tehetség ezúttal nem akar rágörcsölni az eredményre, élvezni szeretné a játékot decemberben, Finnországban.

Fotó: WCF/ Ansis Ventins és Vasas Attila

 


Hirdetések