2011.08.27. | Ökölvívás
A 2. Papp László Emlékversenyről, amely a hajdúszoboszlói strandfürdő területén került megrendezésre, két kivál öklözőnk, Bacskai Balázs és Bouquet Bence is aranyéremmel térhetett haza.

Különleges helyszínen, a gyógyfürdő nagymedencéjében felállított emelvényen lépett szorítóba nyolc ország, közel hatvan bokszolója. A viadal a magyar válogatott tagjai számára, így Bacskai Balázsnak is, a szeptember végi azerbajdzsáni világbajnokság főpróbáját jelentette.

A 69 kg-os Bacskai három mérkőzést vívott az üdülővárosban, előbb pontozással  – egyformán 5:0 arányban – cseh és kazah ellenfelet győzött le, majd a ma délutáni döntőben ismét cseh rivális várt rá. Martin Svoboda azonban nem tudott igazán komoly ellenállást kifejteni ellene, a második menet közepén már harmadszor kellett rászámolnia a mérkőzésvezetőnek, aki be is szüntette az egyenlőtlen küzdelmet. 

Szupernehézsúlyban Bouquet Bence régi riválisával, a debreceni Bernáth Istvánnal találkozott,  és a harmadik menetben  ellenfelét sérülés miatt leléptették.


                                                                                                  fotó: Ch.Gáll András

Európa-bajnokunkat, Bacskai Balázst a hazafelé, Budapest felé, tartó út során értük el.

A versenyt végig figyelemmel követők egyhangú véleménye szerint, jó formában, hatékonyan bokszolt Hajdúszoboszlón.
- Azt gondolom a vb előtt szükségem volt erre versenyre, a három egymást követő napon egyre inkább elkaptam a fonalat, a döntőben már én is úgy éreztem, hogy jól alakulnak a dolgaim. Erős ellenfelet győztem le, akivel eddigi pályafutásom alatt már kétszer bokszoltam, de most sikerült először idő előtt befejeznem a találkozónkat. Már ez első pillanatokban tompának tűnt a mozgása, testre, fejre szépen megütögettem és ezt nem sokáig bírta.

Nem csupán a helyszín volt különleges, de azt hiszem az időjárás is. Miként viselte az extrém körülményeket?
- Már tavaly is voltam itt – bár akkor még sokkal kisebb szabású volt a verseny –, így maga a szorító a sátorral már nem jelentett újdonságot. A borzalmas hőség viszont annál inkább megviselt, az első nap még a melegítésre sem találtunk árnyékos helyet, aztán fent a szorítóban a ponyva eltakarta ugyan a napot, viszont a meleg megszorult alatta, felért egy szaunával. A mérkőzés után visszafogottan, hogy másnap ne legyen gond a súlyommal, szűk egy liter folyadékot ittam, később aztán meglepve tapasztaltam, hogy még így is 80 dekával alatta vagyok a súlyhatárnak. A kánikulában szurkoló nézőket is minden elismerés megilleti, akik közül rengetegen állva figyelték az összecsapásokat és igazán kulturáltan drukkoltak.

Közeleg a világbajnokság, ahol a londoni szereplés, az olimpiai kvóta is a tét. Kijelenthetjük, hogy minden szempontból sikerült túltennie magát csalódást keltő ankarai szereplésen?
- A konzekvenciákat levontuk, amiben kellett változtattunk, úgy vélem az a balul sikerült verseny is hozzájárul ahhoz, hogy az elkövetkező időkben még jobb legyek, mint voltam. A kudarcokból rengeteget lehet tanulni, senki sincs biztosítva az ellen, hogy ne érjék olyan események, amelyek eltérítik az addig sikeresnek vélt és jól beváltnak tűnő forgatókönyvtől. Másokkal együtt vallom, hogy nem feltétlenül az a legnagyobb, aki mindig nyer, hanem az, aki képes felállni a padlóról. A szememben az mondhatja magát igazi sportembernek, aki minden körülmények között végigmegy a számára kijelölt úton, nem adja fel a küzdelmet és nem veszíti el a kedvét. Hiszem, hogy én is képes vagyok erre.

ja       
 

 


Hirdetések