Jenkei Dániel, 2022.10.18. | Sakk

Két fontos viadalon is jól szerepeltek sakk-szakosztályunk versenyzői.

Elsőként még egy kis visszatekintés augusztusra, a 41. Keszthely Openre, amely egyben a dr. Hévizi László emlékverseny is. 
 
Két vasasos sakkozónk is kiváló eredményt ért el: Czeglédi Barna, aki saját nevelésű játékosunk, a második, míg dr. Jacsó Ádám az ötödik helyen végzett a több mint kilencvenfős mezőnyben. 
 
Érdekesség, hogy Barna fiatal kora ellenére - 1996-ban született – már 18 éve a sakk szakosztály tagja. A Budapesti Műszaki Egyetemen nemzetközi gazdálkodás szakon végzett, jelenleg banki alkalmazott. Ádám pedig adjunktus a BME-n és nemrég doktorált. 
 
dr. Jacsó Ádám, Czeglédi Barna, Káposztás Tünde (elhunyt szakosztályvezetőnk lánya), Szalai István, a verseny szervezője és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke. 
 
 
A fenti kép szomorú aktualitás nyert azóta, erről pedig Horváth Júlia szakosztály-igazgatónk beszélt: - Káposztás Miklós egyik legjobb barátja volt Szalai István, aki évtizedekig vezette a Keszthelyi Spartacus SE sakkcsapatát és több évtizede szervezte ezt a rendkívül népszerű sporteseményt. Ő szeptember végén, hosszú és súlyos betegség következtében elhunyt. Szinte élete utolsó pillanatáig keményen dolgozott, hogy az idei, számára utolsó sakkversenyt összehozza. Legyengülve, nagybetegen is emberi nagyságáról tett bizonyságot, amikor két héttel a halála előtt felhívott, és gratulált játékosaink jó eredményéhez.
 
 
41. Keszthely Open - végeredmény
1. Ress Tamás
2. Czeglédi Barna
3. Becskei Zoltán
4. Fodor Balázs
5. Dr. Jacsó Ádám
 
 
A másik fontos esemény október 6. és 8. között történt sakkozóink életében, hiszen ekkor rendezték a Káposztás Miklós emlékverseny-sorozat IV. versenyét.
 
A 32 fős mezőnyben hét vasasos versenyzőnk indult, és rendkívül sikeresen szerepeltek a Magyar Sakkszövetség és a Vasas SC közös szervezésű, hétfordulós rendezvényén. 
 
Az első helyen négyes holtverseny alakult ki, és minimális különbséggel a 2., 3. és 4. helyen végzett Bartuszek András, Zilahi Gábor, valamint Kozek Ármin klubunkból. 
 
 
 
A verseny végén szinte minden játékosunk díjat vagy különdíjat kapott és jelentősen javított értékszámán.
 
Az eredményhirdetés után új klubtársunk, Adorján András nagymester, olimpiai bajnok, világbajnokjelölt, háromszoros magyar bajnok bemutatkozó előadást tartott játékosainknak és az érdeklődőknek. 
 
 
 
Balról jobbra: Györkös Lajos nemzetközi mester, a verseny főbírója, Bartuszek András, a 2. helyezett, legjobb Vasas-versenyző és Havasi János szakosztályigazgató-helyettes látható. 
 
 
Káposztás Miklós emlékverseny-sorozat, IV. állomás
Végeredmény:

1. Yue Erfei 5,5 pont
2. Bartuszek András (Vasas SC) 5,5 pont
3. Zilahi Gábor (Vasas SC) 5,5 pont
4. Kozek Ármin (Vasas SC) 5,5 pont 
Különdíjasok: 

legjobb Vasas-játékos Bartuszek András 5,5 pont
legjobb 1400 Élő alatti játékos: 1. Tagai Márton 4,5 pont, 2. Marosi Lajos 4,5 pont, 3. Solti Bálint (Vasas SC) 3,5 pont
legjobb Élő nélküli játékos: 1. Kozek Levente (Vasas SC) 2,5 pont, 2. Budavári Gergely (Vasas SC) 2 pont,
legfiatalabb játékos: Pápai Máté 4,5 pont
legidősebb játékos: dr. Szalay János 3 pont
legjobb női játékos: Molnár Lídia Emília 4 pont 
 
 
 
 
 
 
 

Hirdetések