2011.07.11. | Birkózás
A nyári korosztályos világversenyeken résztvevő fiataljaink többsége a szakosztály hosszú évek óta jól működő, kihelyezett részlegeiben ismerkedett meg a birkózás alapjaival.

Jelenleg hét Pest megyei település – Felsőpakony, Gyál, Hernád, Inárcs, Kakucs, Ócsa és Üllő – önkormányzatával illetve tanintézményével van együttműködési megállapodása a Vasasnak. Az infrastruktúrát a helyiek, míg a technikai felszerelést, a birkózószőnyeget, illetve a szakembereket a klub biztosítja az edzésekhez.


Kovács János, Kovács Levente, Kocsis Gábor

Kovács Leventét a Vasas szabadfogású versenyzőinek szakágvezetőjét kérdeztük a részletekről:
- Ötéves kortól fogadjuk és várjuk a gyerekeket, az alapok elsajátítása után a diákviadalok keretén belül a versenyeztetésüket is biztosítjuk. A legtehetségesebbek aztán serdülő koruk után kerülnek Angyalföldre, ahol már nagyon várjuk, hogy elkészüljön az új edzőtermünk, hiszen a jelenlegi, több helyszínes átmeneti állapot nem éppen elősegítője az egységes közösségi szellemnek, ami mindig is jellemző volt ránk. 
A vidéki helyszíneken jelenleg hárman alkotjuk az edző gárdát, édesapámon, Kovács Jánoson és saját magamon kívül, még Kocsis Gábor dolgozik velünk. Reményeim szerint ősztől újabb három helyen tudjuk majd elkezdeni a munkát, Pestszentlőrincen illetve Dabas-Sáriban két iskolában, az edzői gárdát pedig a TF-t végző birkózónkkal Farkas Gáborral szeretnénk bővíteni.
Szóval az utánpótlásunk biztosított és a szakosztály sikeres jövőjében is bízhatunk, hiszen Kacsó Tibor elnök úrnak köszönhetően biztos az anyagi hátterünk, míg Bódi Jenő szakosztályigazgató a szakmai munkát koordinálja remekül.

A rendszer egyik motorja, a 72 esztendős Kovács János, aki rendkívül eredményes edzői pályafutást tudhat magáénak, melyet tanítványai számtalan magyar bajnoki címe mellett, Európa-bajnoki ezüstérem is fémjelez, a Vasas jelenlegi versenyzőinek többsége is nála kezdett. 
Manapság is nap mint nap, korát meghazudtoló lelkesedéssel teszi a dolgát a kicsik mellett, három helyszínen is tart edzéseket. Az augusztusi kadett világversenyeken induló Szabó testvéreket Felsőpakonyban, Juhász Istvánt Ócsán, míg Torma Zitát Gyálon vezette be a sportág rejtelmeibe.


Hirdetések