2011.06.17. | Ökölvívás
Törökországban fővárosában Ankarában, a Vasas-Süllős két bokszolója, Bacskai Balázs és Darmos József is ott lesz a ringben.

Akár mindketten éremmel jöhetnek haza egy hét múlva, hiszen Bacskai az Európa-bajnoki cím védője, Darmos pedig tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott fel Moszkvában. Persze a múlt dicsőségeiből nem lehet megélni, de két öklözőnk az idei esztendőben is rengeteget tett azért, hogy az esélyek latolgatásánál előkelő helyen említsék őket.
Törökországba negyven országból érkeznek ökölvívók, az előzetes nevezések alapján 262-en lépnek majd a kötelek közé. Egy évvel az olimpia előtt persze mindenütt folyik a taktikázás, vannak olyan nagy bokszkultúrával rendelkező nemzetek, ahol a fiatalabb generáció számára adnak lehetőséget a kontinensviadalon. A londoni ötkarikás vetélkedőre először a szeptemberi bakui világbajnokságon lehet majd helyeket szerezni, de az ottani kiemeléseknél komoly súlya lesz az ankarai helyezéseknek is.

69 kg-ban, Bacskai Balázs egyértelműen favoritnak számít, az utóbbi másfél évben mindössze egyetlen vereséget szenvedett el, karrierje egyértelműen felfelé ível. Akik valamennyire megszorongathatják, azok leginkább az orosz utódállamok képviselői lehetnek majd.

Darmos Józsefnek 91 kg-ban bőven lesz riválisa még akkor is, ha tudjuk, hogy a súlycsoport legjobbjai kihagyják ezt a viadalt. Nagy szerepe lesz a sorsolásnak, egy könnyebb ágon azonban számára is elérhető az elődöntő.

Bacskai a mai nyitónapon az angol Scott Cardle ellen kezd, míg Darmos holnap az idei Bocskai emlékverseny győztesével, az azeri Tejmur Mammedovval mérkőzik.

Bacskai Balázst az elutazás előtt a reptéren értük utol:
- Jól sikerült a felkészülésem, sem sérülés, sem súlyprobléma nem hátráltatott, úgyhogy készen állok a megmérettetésre. A cél a dobogó legfelső foka még úgyis, hogy a várható ellenfeleim zömét nem ismerem testközelből, sok még nálam is fiatalabb öklöző neve szerepel az előzetes nevezési listán. Ez persze nem baj, majd ott a helyszínen felmérem őket, de nem tartok senkitől sem, úgy vélem tavaly húzósabb mezőnyben szereztem meg az aranyat. Ez az egyedüli dolog, ami miatt némileg furcsán érzem magam, még nem szoktam meg, hogy címvédőként állok rajthoz…

ifj. Süllős Gyula az ökölvívó szakosztály elnöke, a Vasas SC elnökségi tagja: 
- A magyar küldöttségből egyértelműen Bacskai Balázs a legesélyesebb arra, hogy dobogóra állhasson. Pár napja meglátogattam a tatai edzőtáborban őket, és számomra lenyűgöző volt az a nyugodtság és magabiztosság, ami áradt Bendzsiből. Úgy gondolom szellemileg és fizikailag is felkészült a megmérettetésre, olyan állapotban van, amilyenben lenni kell egy világverseny előtt annak, aki nagy célokat tűz ki maga elé. Ki merem jelenteni: elhozza az aranyérmet. 
Darmos Józseffel volt egy időszak, amikor keményen küzdenünk kellett, hiszen komoly súlyproblémái voltak, az meg nem igazán ideális, ha a verseny előtt egy héttel hozza magát valaki, hiszen ilyenkor jelentősen fogy az erő. Szerencsére Józsi megértette ezt, és jó pár hete nincsen vele gond ezen a téren. Keményen készült ő is, ha a tudása legjavát nyújtja, akkor ott lehet a dobogó közelében, bár kétségtelen az ő esetében több faktornak kell együttesen egyeznie a sikerhez.
Fontos számunkra ez az Európa-bajnokság, még ha mi is az őszi világbajnokságra, majd a jövő évi olimpiára fókuszálunk elsősorban. Úgy vélem mivel a boksz pontozásos sportág, nem mindig elég ha valaki magas szinten műveli azt, kell a sikeres előélet is. Ez a viadal egyfajta "szárnycsattogtatás", jó lehetőség a címek gyűjtésére és arra is, hogy lendületet adjon a további megmérettetésekhez. 

ja   
fotó: Doba István   

 


Hirdetések