Gy. Szabó Csilla, 2022.09.18. | Curling

A Vasas két szakembere, Dencső Blanka és Nagy György képviselte a Magyar Curling Szövetséget a Curling Világszövetség (WCF) múlt héten, Lausanne-ban megtartott éves közgyűlésén, amelyen az elnöki tisztséget 12 éven át betöltő Kate Caithness utódját is meg kellett választaniuk a tagországok képviselőinek. Az új elnök az amerikai Beau Welling lett, aki eddigi tevékenységével, valamint programjával egyaránt biztosítékot adott a nem tradicionális országok, így Magyarország számára is, sportágfejlesztési törekvéseik támogatására.

A Curling Világszövetség tizenegyedik közgyűlésén az egyik legfontosabb napirendi pont, az új elnök megválasztása volt. Az új vezető, az amerikai Beau Welling, azt a Kate Caithness-t váltja, aki tizenkét éven át töltötte be a tisztséget. Utóbbi személyesen vehette át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől, dr. Thomas Bachtól a legmagasabb NOB-elismerést, az Olimpiai Érdemrendet.

„Meghatározó személyiség távozott személyében a világszövetség éléről – beszélt a Lausanne-ban történtekről Dencső Blanka, a Vasas curlingszakosztályának igazgatója. – Nagyon sokat tett a curling népszerűsítéséért, fejlődéséért, szervezeti felépítésének és működésének tökéletesítésért, miközben minden tagországgal szívélyes és közvetlen kapcsolatot ápolt. Ugyanakkor mérföldkőhöz is érkeztünk, új korszak kezdődik a sportág számára. A világszövetség egyre népesebb, egyre több ország csatlakozik hozzá, és a töretlen fejlődést tűzte ki céljául. Mi azért is tekintünk optimistán a jövőbe, mert a nemzetközi szövetség felépítése és döntési mechanizmusai kellőképpen összetettek és hatékonyak, az új elnök példakértékű intézmény vezetését kapta most feladatául.”


Dencső Blanka Lausanne-ban, a leköszönő elnökkel,  Kate Caithness-szel

Dencső Blanka a közgyűléssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy tökéletesen előkészített anyagokkal dolgozhattak, a szavazásra már nem maradt megválaszolandó kérdés bennük. Így a költségvetési, a szabálymódosítási és a személyi döntések egyaránt megfontoltan, mégis gyorsan születtek meg.

„A koronavírus-járvány miatt két éven keresztül online került sor a közgyűlésre, így most különleges élményt jelentett a személyes találkozás. Mindenki nagyon örült egymásnak, hiszen a curlingesek egy nagyon családias, összetartó közösséget alkotnak, függetlenül attól, melyik országból is érkeztünk. De a kapcsolatépítés, a dokumentumok átbeszélése, a két- illetve többoldalú megbeszélések lebonyolítása miatt is fontos volt számunkra a részvétel lehetősége. S bár kis ország vagyunk, négy szavazattal rendelkezünk, s a világszövetség előírása szerint egy férfi és egy nő képviseli hazánkat a közgyűlésben. Mi pedig miden alkalommal örömmel teszünk eleget ennek a megtisztelő feladatnak" – foglalta össze a kongresszusi tapasztalatait és érzelmeit Dencső Blanka, aki szerint Lausanne nagyon jó házigazdának bizonyult. Az olimpiai múzeumban tett látogatás során pedig mindketten büszkén húzták ki magukat a magyar sikereket bemutató relikviák előtt.

Fotók: WCF / Céline Stucki


Hirdetések