Gy. Szabó Csilla, 2022.09.14. |

Nagy érdeklődés kísérte a Pasaréti Síiskola hétvégi nyílt napját, amely síszakosztályunk alpesi szakága számára egyben a hivatalos idénynyitást is jelentette. A közel háromszázas látogatói létszám jó előjel lehet az új szezonra, amely során a legkisebb, három-négyéves korosztályok számára is csoportokat kívánnak indítani a Pasaréti Sportcentrumban.

A kombinált tolókaros, tányéros felvonóval és világítással felszerelt korszerű műanyag sípályák persze nyáron sem álltak üresen, hiszen a síiskola tizenegy héten át táboroztatta a környékbeli gyermekeket. A program alapját a sí adta, hetenkénti váltásban lehetett mellé a görkorcsolya, a falmászás, a biciklizés, valamint az úszás közül választani. A szakosztály szervezésében közel négyszáz gyermek töltötte Pasaréten izgalmasan és hasznosan a tanítási szünetet.

A nyári program során, a szülők legnagyobb örömére, alapszíntű, mégis vonzó képzést biztosítottunk a gyermekeknek, bízunk benne, hogy közülük sokan maradnak közöttünk – beszélt a nyári élményekről a Pasaréti Síiskola vezetője, Krakler Kata, aki szerint az évszaktól és időjárástól függetlenül használható pályákon, a kezdőtől a haladó szintig, egyéni és csoportos foglalkozások keretében egyaránt magas színvonalú képzést tudnak biztosítani. – Büszkék vagyunk a szép hagyományainkra, hiszen bajnokok sorát neveltük, a téli olimpiát megjárt versenyzőnk, Tóth Zita is itt csatolt először sílécet a lábára. Azt szeretnénk, ha minél többen lépnének majd a nyomdokába, ezért a már meglévő csapataink mellé, most egy U6-ost is szervezünk. Az utánpótlás-nevelést ugyanakkor a szakemberképzés területén is komolyan vesszük, ezért a legfiatalabbakkal Dorultán Péter fog foglalkozni, aki nemrégiben még maga is Vasas-versenyzőként gyarapította éremgyűjteményünket. A csoport létrehozása azért különösen fontos, mert bár három-négy éves korban kezdjük az oktatást, a biztos sítudás megszerzését követően sokan abbahagyják az edzések látogatását. Ezen szeretnénk most változtatni és olyan apróságokat toborozni, akik a versenyzés iránt is érdeklődnek. Személyre szabott képzésünknek köszönhetően nálunk mindenki kibontakoztathatja tehetségét, eredményüknek pedig kizárólag a szorgalmuk szabhat határokat.”

A 2009-ben alapított síiskola a hobbi síelők oktatása mellett 2013-ban hozta létre első versenyzői csoportját, majd két évvel később tette hangsúlyossá az utánpótlás-nevelést. Ma már évente ezerötszáz-kétezer tanítvány is megfordul náluk egy téli szezon során. Most egy igen erős, húsz-huszonöt főt számláló korosztályos gárda összeállításán dolgoznak, az elsődleges kiválasztási szempont pedig korántsem a tehetség.

„A legfiatalabbak esetében a testmozgás a legfontosabb, valamint az általános mozgáskoordináció fejlesztése, utóbbi terén ugyanis egyre nagyobb hiányosságok tapasztalhatóak – osztotta meg tapasztalatait honlapunkkal Krakler Kata. – Ez elsősorban az elkényelmesedő életmód számlájára írható, éppen ezért mi mindent megteszünk azért, hogy mozgásra bírjuk őket. Ráadásul jó levegőn, a szabadban, ami még vonzóbbá teheti sportágunkat a szülők szemében. Tömegeket szeretnénk elérni, s mivel tizennégy éves kortól segédoktatói vizsgát is tehetnek legszorgalmasabb tanítványaink, egyfajta életpálya modellt is tudunk kínálni azoknak, akiknek életévé válik a síelés.”

A Pasaréti Síiskola vezetője által felvázolt tervek megvalósításához persze a síiskola oktatóinak áldozatos munkájára is szükség van. Krakler Kata szerint ahogy eddig, úgy ezután sem lesz kérdés a további sikerekhez szükséges idő és energia befektetése. Ki tudja, hogy a mostani toborzás során, talán nem is egy, de több jövendőbeli „Tóth Zita” is bekopogtathat a síiskola ajtaján.

(Az alpesi szakág utánpótláskorú csapatának felelősét Dorultán Pétert a 06/30-147-4169-es számon lehet elérni, ő fogadja a jelentkezéseket)


Hirdetések