Gy. Szabó Csilla, 2022.09.01. | Tenisz

Bronzéremmel kezdték, arannyal végezték a korosztályos csapatbajnokságot fiatal teniszezőink Balatonbogláron. Az U18-as fiúk szombati harmadik helyét követően, szerdán délután az U14-es leányok állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára.

Balatonbogláron az idősebb korosztályok küzdelmeivel indult a csapatbajnokság. Az U18-as fiúk mezőnyében két gárdával is kvalifikáltuk magunkat az országos döntőbe, s végül a Hornung Gábor, Pálfi Zoltán, Varga János összeállítású „kék” együttes végzett a harmadik helyen. Varga sérülése miatt azonban Hornung és Pálfi küzdötte végig a két napot, az ő jutalmuk lett végül a bronzérem. A pirosak, vagyis Liszka Márton, Sávay Zalán és Halmos Kornél közül csupán Sávay lépett teljes értékű játékosként a pályára, ők a csoportmeccsek végén visszalépni kényszerültek.

„Adódik a kérdés, hogy amikor a nehézségek körvonalazódtak, miért is nem vontuk össze a két csapatot, ám ennek is megvan az oka – magyarázta az U18-as fiúk szereplését a teniszszakosztály vezetője, Bocskay József. – Egyrészt azért, mert a névszerinti nevezés idején még úgy tűnt, hogy mindenki harcra kész, másrészt pedig azoknak szerettem volna megadni a lehetőséget, akik a Budapest-bajnokságon kivívták a részvétel jogát. Ez utóbbi volt számomra a nyomósabb érv, s így tartottam korrektnek. Hornung Gábor és Pálfi Zoltán a nehézségek ellenére is szépen menetelt végig, egészen a bronzéremig. De a másik csapatnak is voltak szép pillanatai, értékes egyéni győzelmei, mint amilyen Sávay Zaláné volt a soproni Sift Barnabás ellen, de ugyanezen találkozón Liszka Marci is nagy meccset vívott Bakó Bálint ellen.”


Pálfi Zoltán (balról) és Hornung Gábor a dobogó harmadik fokán, előttük az őket kísérő Kovács Márk edző

 

Az F14-es kategóriában induló Laczkovich Zoltán, Mlinárik Bálint, Szenes István, Sonkodi Boldizsár összeállítású együttesünk úgy végzett az ötödik helyen, hogy egyetlen hajszál választotta csupán el őket attól, hogy a harmadik helyért játszhassanak. A Gellért SE ellen ugyanis 2-2-re végeztek, és a nyert gémek összeszámlálása (38-29) döntött a szegediek javára. Az ötödik helyért vívott Pasarét TK II. elleni meccsüket viszont már magabiztosan 4-0-ra nyerték.

„Szenes Pisti az utóbbi időben rengeteget fejlődött, a szegediek ellen például nagyon jó játékkal verte Horváth Dömét, de Laczkovich Zoli is remekül helyállt a korosztály legjobbja, Tóth Ákos János ellen – folytatta értékelését Bocskay József. – A két évvel fiatalabb Sonkodi Boldizsárt is csak dicsérni tudom, hiszen minden meccsét megnyerte az idősebbek között. Úgy gondolom, ez az ötödik hely teljesen reális, még akkor is, ha a harmadik, vagy a negyedik hely sem volt messze.”

Az ob utolsó, szerdai napján fordult célegyenesbe L14-es együttesünk, amely Budapest-bajnokként az országos bajnokságnak is egyértelmű esélyeseként érkezett Balatonboglárra. A Benke-Giosanu Izabella, Nemcsek Gréta, Juszku Léda összeállítású együttes ugyan nem tudta teljesen kijátszani magát, hiszen a Fehérvár Kiskút visszalépésével egy meccsel kevesebb jutott nekik a csoportjukban, majd a Bebto Team B sem tudott kiállni ellenük. Az örök nagy rivális Alfa TI azonban ott várta őket a döntőben, éppen úgy, ahogy a Budapest-bajnokságon, s általában valamennyi fontos hazai korosztályos tornán.


Ismét aranyérmes U14-es leánycsapatunk, Benke-Giosanu Izabella, Juszku Léda és Nemcsek Gréta (balról jobbra)

A csata alaphangját Benke-Giosanu Izabella adta meg, aki 6:2, 6:0-ra verte Kálmán Lucát.

Lucától a Budapest-bajnokságon kaptam ki először, majd az egyéni ob elődöntőjében, a többi találkozásunk alkalmával azonban mindig én voltam a jobb, ezért nem is tartottam az összecsapástól – mondta el honlapunknak a díjátadót követően Benke-Giosanu Izabella. – S bár ő kezdett jobban, kettő-kettő után átvettem az irányítást.  Örülök, hogy egyéniben és csapatban egyaránt nyertem, illetve nyertünk, ráadásul nagyszerű közösséget alkotva, s most ez volt a legfontosabb.”

Nemcsek Gréta ellenfele Mihálka Anna volt, akit egy szorosabb kezdést követően, magabiztosan vert 6:4, 6:1-re. A harmadik egyest játszó Juszku Léda ugyan vereséget szenvedett Shitikova Kristinától, ám a végső győzelemhez már így is csupán hat játékot kellett volna nyernnünk a párosban. Iza és Gréti azonban nem bízta a számolgatásra az aranyérem sorsát, s 6:3, 6:3-ra verte a korosztály egyik legjobb párosának számító, Mihálka, Kálmán duót.

„Nyerni jöttem, nem tagadom, de elsősorban a csapat hangulat miatt, amit annyira szeretek – vallotta be Nemcsek Gréta. – Szerencsére nemcsak edzeni, de kicsit pihenni is tudtam a csb előtti időszakban, ezért nagyon jó formában éreztem magam. Jó lett volna több meccset játszani, hiszen azért voltunk itt, de a legfontosabb végül is az, hogy ismét bajnokok vagyunk.”

Bocskay József szerint a lányok hozták a tőlük elvárt teljesítményt, még akkor is, ha az esélyesség terhét nem mindig könnyű viselni.

Nincs mit titkolni azon, hogy az utóbbi időszak eredményei alapján a mi csapatunk volt a favorit. A lányok azonban ismét bizonyítottak, ahogy eddig már annyiszor. Gyakorlatilag csak az Alfa elleni döntő alakult izgalmasan, de Iza és Gréti egyaránt szépen végig vitte a meccsét. Lédának már nehezebb dolga volt, ám így is köszönettel tartozunk neki a részvételért. A Covid alatt ők családi okok miatt Csopakra költöztek, ahol annyira jól alakultak a dolgok, hogy ott is maradtak. Ezért most nem tud a korábbi rendszerességgel és intenzitással edzeni, ám így is a csapat rendelkezésére állt. Gratulálok a lányoknak, és természetesen a felkészítő és kísérő edzőinknek is, Szávay Blankának, Kovács Márknak és Helmes Péternek – zárta értékelését Bocskay József.


A Vasas-szív ismét egyszerre dobbant Balatonbogláron


Hirdetések