Gy. Szabó Csilla, 2022.08.23. | Kosárlabda

Új szerkezetű csapattal vág neki a 2022/23-as szezonnak a Vasas Akadémia férfi NBI/B-s kosárlabda együttese. A nyár folyamán hatan – köztük korábbi meghatározó egyéniségek is – távoztak, miközben a három érkező mellett, fiatal, sajátnevelésű kosárlabdázók léptek fel a nagyok közé. Hétfőn este először gyakorolt együtt a teljes gárda, amely kedden Székesfehérvárra utazott edzőtáborba.

Felnőtt csapatunk már augusztus elején megkezdte felkészülését az új idényre, ám mostanáig több hiányzó is volt a keretben. A korosztályos válogatottban szereplők természetesen extrapihenőt kaptak, miután végig dolgozták a nyarat, vezetőedzőnk Vangelis Ziagkos, pedig az U16-os A csoportos Európa-bajnokságon vezette az előkelő negyedik helyen hazája, Görögország korosztályos nemzeti válogatottját. A kontinensviadal a hétvégén ért véget, a mester azonban már hétfőn este a Sport11-ben irányította felnőtt férfi csapatunk edzését.


Vangelis Ziagkos vezetőedző és a játékosok között harmonikus kapcsolat alakult ki az elmúlt egy év alatt

„Óriási változáson ment át együttesünk, hiszen sokan távoztak – idézte fel a nyár történéseit Moravcsik Áron, aki Medve Mátéval közösen viseli Pasaréten a csapatkapitányi karszalagot. – Nekik mindenképpen meg kell köszönnünk az elmúlt évek munkáját, hiszen szívvel lélekkel küzdöttek a piros-kék színekért. Mindannyiuknak hálás vagyok ezért. És akkor tekintsünk az új idény és a jövő felé, amely mindenképpen kihívás lesz, idősebb és fiatalabb, új és régi játékosoknak egyaránt. Amiben viszont előrébb tartunk, mint tavaly, az az edző személye. Az elmúlt egy év alatt megismertük és megszoktuk Vangelis stílusát, valamint játékfelfogását, mostanra teljes az összhang közöttünk. Úgy látom, hogy szerkezetileg is változunk, hiszen Fekete Viktor személyében egy kiváló dobó érkezett hozzánk, Leon Marcikić pedig egyfajta „őserőt” hozott közénk. Meg kell szoknunk az új felállást, ám ha ezen túl leszünk, erősebbek lehetünk, mint valaha.”


Moravcsik Áron hálás a nyáron távozó játékosoknak, hiszen korábban szívvel-lélekkel küzdöttek a csapatért

 

Csapatkapitány társával egyetértésben, Medve Máté is úgy gondolja, erős csapattal vághatnak neki a szezonnak. Bár ő idén is pontosan ugyanazzal a mottóval kezdi a felkészülést, mint az azt megelőző években.

„Szeretném élvezni a kosárlabdát, s ezzel párhuzamosan minél jobb eredményt elérni – mondta Medve Máté, aki saját magát az impulzívabb, szókimondóbb, míg Áront a higgadtabb és megértőbb „csékáként” jellemzi, s így nagyszerűen egészítik ki egymást. – A fiatalok számára óriási kihívás lesz az idei szezon, mi pedig igyekszünk segíteni őket ennek megoldásában. A legfontosabb lépéseket azonban nem tehetjük meg helyettük, meg kell találniuk a saját útjukat, hangjukat, szerepüket. A támogatást ehhez minden oldalról megkapják. Ami pedig a felkészülést illeti, lépésről lépésre haladunk, folyik az építkezés, amely hónapokig is eltarthat, a végén azonban erős csapatunk lesz. Szerencsére az edző személye ezúttal adott és biztos pontnak tűnik.”


Medves Máté csapatkapitány és Harald Stein az akadémia U18-U20 és felnőtt szakmai igazgatója

 

Az U18-as fiúválogatottat erősítette a korosztályos B csoportos Európa-bajnokságon Pleesz Ádám, aki közel 15 perces átlaggal járult hozzá a magyar együttes 10. helyéhez. A 17 esztendős, 203 centiméter magas kosárlabdázó is hétfőn kezdte meg a felnőttek közötti gyakorlást, a kontinensviadalt, valamint az azt megelőző hathetes kemény felkészülést követő igencsak megérdemelt pihenőt követően.

„Tapasztalatszerzés szempontjából számomra nagyszerű lehetőség volt az Eb, s úgy érzem nagyon sokat fejlődtem – értékelte szereplését Pleesz Ádám. – A csapat eredményével azonban nem vagyok elégedett, de szerintem senki sem az. Talán a formaidőzítés nem volt tökéletes, hiszen a felkészülés hosszú és kemény volt, az edzőmeccseken nagyon jó teljesítményt nyújtottunk. De most már a klubfeladatokra összpontosítok, s bár tavaly egy meccsre már beugrottam a nagyok között, az idei év lesz az igazi kihívás. Szeretnék minél több lehetőséget kapni, de ezt ki kell majd harcolnom magamnak. A mezőny is nagyon erős, nem lesz könnyű helytállni, de én minden tőlem telhetőt megteszek ennek érdekében.”

Június végén dőlt el, hogy Marcikić Leon a kansasi egyetem csapatától Pasarétre igazol. A szabadkai, szerb-magyar kettős állampolgárságú kosárlabdázó négy évet töltött az Egyesült Államokban, ám szíve visszahúzta Európába, azon belül is Magyarországra. Döntésében nagy szerepet játszott, hogy nyelvi nehézségei nem lesznek, ugyanakkor otthonához is közel lesz. A végső szót azonban a kosárlabda mondta ki:

„Mindenképpen profi körülmények között szerettem volna játszani, pillanatnyilag ez teszi ki az életemet, ezért választottam Magyarországot, ahol egyre magasabb szinten űzik ezt a sportágat. A Vasast pedig azért, mert nagyon sok jót hallottam az itt folyó munkáról. Lassan egy hónapja vagyok itt, és nagyon tetszik az összjáték, a tengeren túl inkább az egyéni megoldásokon volt a hangsúly. Nekem pedig jobban fekszik ez a stílus, sokat megy körbe a labda, és mindenki jól dob. Azt hiszem, gyorsan meg fogom találni itt a helyemet. Amerikában is jó volt, marketingből szereztem diplomát, miközben az egyetemi csapatban játszottam. Mostantól azonban kizárólag a kosárlabdára szeretnék koncentrálni és a maximumot kihozni magamból. És persze Budapestet is szeretném megismerni, az régi vágyam volt” – beszélt az amerikai és a magyar kosárlabdázás különbségeiről, valamint terveiről Leon Marcikić.

FOTÓK: VASAS ATTILA


Hirdetések