Gy. Szabó Csilla, 2022.08.14. | Kosárlabda

Témájában és jellegében egyaránt példaértékű Európai Uniós projekt megvalósításához csatlakozott a Vasas Akadémia férfi kosárlabda-szakosztálya. A határokon átnyúló együttműködésben egy frankfurti profi klub, a Fraport Skyliners a partnerük, a cél pedig egy olyan képzési terv kidolgozása, amelyben agresszió nélkül taníthatják domináns és eredményes stílusra a fiatal játékosokat.

Az „Aggressive without aggression” (Agresszió nélküli agresszivitás) elnevezésű projekt az Erasmus+ Sport uniós keretből kapott támogatásra alapozva, tizennyolc hónapon keresztül kísérli meg egy olyan képzési terv kidolgozását, amelyben a fiatal játékosok a fizikai vagy pszichológiai határok túllépése nélkül tanulnak meg agresszíven és dominánsan fellépni a versenyhelyzetekben. A sport sikereknek ugyanis fontos építőköve az egészséges agresszivitás, a mentális fölény gyakorlása, a kereteket azonban mindig a sportszerűség adja. A Pankár Tibor és Markus Flemming sportpszichológus által irányított projektben olyan fontos témák is felmerülnek majd, mint a testbeszéd, a pozitív önkép, valamint a vezetési képességek fejlesztése.

De hogy is került kapcsolatba a két klub, ráadásul egy ilyen előremutató és határokon átívelő program keretében? A közös pont, akadémiánk jelenlegi U18-U20 és felnőtt szakmai igazgatója, Harald Stein, aki 2008 és 2013 között dolgozott Frankfurtban, mégpedig a játékosfejlesztési- és iskolai program vezetőjeként. A Pasarétre 2018 őszén érkező, 2016-ban a német fiúválogatottat 30 évnyi szünet után az U19-es világbajnokságra kijuttató szakember, a tehetséggondozás avatott mestere, a Vasas Akadémián is a jó adottságú gyermekek számára kíván kereteket biztosítani ahhoz, hogy jó időben, jó helyen a maximumot hozhassák ki magukból. Ehhez pedig a jelenlegi kosárlabdázásban a kemény hozzáállás, a védekezésben pedig a kifejezetten agresszív stílus is hozzátartozik.


Harald Stein személye révén kapcsolódott össze a frankfurti profi klub és Vasas Akadémia

Számomra nemcsak azért volt evidens az együttműködés a Fraport Skyliners Franfurttal, mert korábban ott dolgoztam, de azért is, mert megbízható, kiválóan szervező partnerek, akik számos hasznos tapasztalattal rendelkeznek a különböző ifjúsági projektek területén – beszélt az ötlet megszületéséről Harald Stein, aki maga részt vett a Skyliners ifjúsági és iskolai programjának felépítésében. – Sportágunkban azokat a játékosokat tartjuk a legtöbbre, akik soha nem adják fel a harcot, edzőként pedig el is várjuk tőlük, hogy agresszíven és magabiztosan lépjenek fel a pályán. Két azonos tehetségű csapat találkozásakor mindig az nyer, amelyik jobban akar. Ez teljesen normális így. De vannak pillanatok, amikor túlreagáljuk az adott helyzetet, és ez az akarás mérgezővé, már-már veszélyesen erőszakossá válik. A határvonal ugyanis nagyon keskeny, s ezt nekünk sportolóként soha nem szabad átlépnünk.”

A szakember szerint az idén nyáron megkezdett projekt éppen azt hivatott kideríteni, hol húzódnak ezek a határok, miközben az erőszakos viselkedés valódi okait is kutatják. Ehhez természetesen számos videofelvételt is használni fognak, amely pontosan megmutatja, hogy a kiélezett helyzetben mikor, hogyan és miért reagálnak a várttól eltérően a játékosok és edzőik. A program nagy előnye a személyes részvétel, az egyes eseteket az abban résztvevők maguk is elemzik majd a szakemberek segítségével. A frankfurti és a budapesti táborok mellett online és offline workshopok és megbeszélések is szerepelnek a programban.

„Minden foglalkozás interaktív lesz, a hosszútávú célunk pedig az, hogy az edzők és a játékosok egyaránt kifejlesszék magukban az erőszakmentes agresszió támogatására irányuló készségeiket, és amint erőszakos viselkedést tanúsítanak, azt azonnal tudatosítsák magukban. Ez utóbbi ellen ugyanis kizárólag a gyors felismeréssel és közbeavatkozással küzdhetünk hatékonyan. A kosárlabda egy sport, amelyben mindenki győzni akar. De sohasem feledkezhetünk meg arról, hogy még a győzelemnél is fontosabb a fair play, vagyis egymás maximális tisztelete” – foglalta össze honlapunknak az EU-s projekttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Harald Stein.

Fotó:Vasas Attila


Hirdetések