Gy. Szabó Csilla, 2022.07.26. | Kosárlabda

A Tbilisziben megrendezett B csoportos Európa-bajnokságon Radics Gerzson volt a magyar U20-as férfiválogatott egyik legjobbja. A Vasas Akadémia játékosa a kemény védekezést tartotta leginkább szem előtt, a koszovóiak ellen azonban még huszonöt pontot is szerzett ráadásként. NBI/B-s felnőtt csapatunk tagja újabb egyéves szerződést írt alá klubunkkal, szeptembertől pedig a Corvinus Egyetemen is megkezdi tanulmányait.

A Vasas Akadémia saját nevelésű kosárlabdázója felnőtt férfi csapatunknak idén is meghatározó tagja volt, a korosztályos válogatottságtól pedig kiemelkedő teljesítménnyel búcsúzott vasárnap este. A legfontosabb statisztikai mutatókban, mint amilyen a VAL-érték (10,5/mérkőzés), a dobott pontok (11.8) vagy a lepattanók száma (4.3) egyaránt a magyar együttes legjobbja lett, s a gólpasszok terén is harmadikként zárt. Pedig egyetlen percig sem az lebegett a szeme előtt, hogy egyéni teljesítményével hívja fel magára a figyelmet.

„Azt tudtam, hogy kulcsember leszek, de ahogy a klubomban, úgy most a válogatottban is a védekezésben tűztem ki magam elé célokat – beszélt felvállalt szerepköréről a hazaérkezést követően Radics Gerzson, ami számára elsősorban a legjobb mezőnyjátékosok semlegesítését jelentette. –  Szerintem őket sikerült leszednem a pályáról, ilyen szempontból tehát elégedett vagyok a teljesítményemmel. Hogy végül ez több esetben eredményes támadójátékkal is társult, az valójában már csak egy következmény. A védekezés adja meg az önbizalmamat, ha az jól megy, akkor ebből indulva minden más is jól megy. A formaidőzítésem is jól sikerült, ráadásul mentálisan is kifejezetten jó állapotban érkeztem Tbiliszibe.”

A magyar együttes a csoportmeccsek során az írektől, a bolgároktól és a lettektől egyaránt vereséget szenvedett, így Gerzsonék végül a 9-16. helyért játszhattak. Svájc és Koszovó legyőzését követően pedig ismét Írország lett az ellenfelük, amely sajnos újból jobbnak bizonyult válogatottunknál. Így meg kellett elégednünk a tízedik helyezéssel.


A bolgárok ellen 14 ponttal segítette a magyar válogatottat Radics Gerzson (középen) 

„A szakvezetés hivatalosan nem határozott meg célt a számunkra, de mi magunk között azzal lettünk volna elégedettek, ha a legjobb nyolc között végzünk – osztotta meg honlapunkkal Gerzson személyes elvárásait. – Tudtuk, hogy ezt nehéz lesz megvalósítani, mert a csoportunk nagyon erős. A szerbek mellett a lettek voltak az egész torna második legnagyobb esélyesei, miközben a bolgárokat is mindenki dobogóra várta. Végül egyiküjük sem szólt bele a végjáték sorsába, de nálunk igy is erősebbek voltak. Az írek ugyanakkor most egy nagyon jó korosztályt hoztak össze, négy játékosuk is az amerikai egyetemi bajnokság első divíziójában játszik. De még így is összejöhetett volna a legjobb nyolc, hiszen utóbbiaktól két ponttal, a lettektől pedig néggyel kaptunk ki. Összesen tehát hat pici pontocskán múlt az egész.”

Radics Gerzson szerint a csapat eredményének értékelésénél azonban azt is figyelembe kell venni, hogy nem játszottak elegendő számú és színvonalú edzőmeccset a kontinensviadal előtt, gyakorlatilag a torna során szoktak szépen lassan össze és a szerepek is menet közben találták meg igazán gazdáikat. A Vasas fiatalját azonban ez egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy az ellenfelek legjobbjainak semlegesítésén felül a svájciak elleni győzelemből tizennégy, a koszovóiak elleni sikerből pedig huszonöt ponttal vegye ki a részét. De a többi meccsén egyébként extrát nyújtó lett irányítót is leszedte a pályáról, igaz ekkor a támadásban „csak” nyolc pontra futotta erejéből.

„Az elmúlt bajnokságban mentálisan és taktikailag fejlődtem a legtöbbet, az idény második felében pedig a dobások terén is. Ez a pasaréti kemény munka érett be most, a korosztályos Eb-n. Talán nem túlzás, ha azt állítom, a Piros csoport egyik legjobb védőjévé nőttem ki magamat. Ehhez nagy segítség volt, hogy a klub támogatásával egy sportpszichológussal is dolgozhattam, aki a védekezésből kiindulva állította fel a céljaimat és a mérkőzések előtti belső monológomat. Egyébként is nagyon fontos, hogy a jó vagy rossz meccseket a helyükön tudjuk kezelni, egyikbe se ragadjunk bele. Ennek a hozzáállásnak egy olyan sűrű sorozatban, mint amilyen a kontinensviadal volt, különösen nagy jelentősége van. A csoportmeccsek során elszenvedett vereségeken muszáj volt gyorsan túllépnünk” – foglalta össze tapasztalatait az Eb-ről "hullafáradtan" hazatért Radics Gerzson, elismerve, hogy a tizedik helyezés miatt azért maradt benne némi hiányérzet, szerinte ez a csapat többre lett volna hivatott. Az utánpótláséveket ennek ellenére szép emlékekkel, értékes barátságokkal zárták.

A Vasas Akadémia fiatal játékosa életében új szakasz kezdődik szeptembertől. A végleges felnőttséggel párhuzamosan felvételt nyert a Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakának nappali tagozatára. S bár hosszútávon a lehető legtöbbet szeretné kihozni kosárlabda-karrierjéből, tanulmányai megkezdése miatt pillanatnyilag a pasaréti szerződéshosszabítás szolgálta leginkább az érdekeit. Azt pedig csak remélni tudja, hogy személyes vágyaival összhangban, idővel a szakosztály vezetése is feljutó célokat tűz majd ki játékosai elé.

De mindez most még a jövő zenéje. Gerzsonra előbb még egy alapos pihenés vár, amelyre a bajnokság és az Eb-során egyaránt rászolgált.

FOTÓK:FIBA.Basketball


Hirdetések