Gy. Szabó Csilla, 2022.07.14. | Evezés

Daróczi Dávid bronzérme, valamint a serdülő nyolcas ezüstje volt különösen szívet melengető a hétvégi korosztályos evezős ob négy dobogós helyezése közül. A felnőttek vidékbajnokságán a MEC-Vasas országos bajnokságra készülő nyolcasa harmadik lett.

A Vasas legfiatalabb, tanuló és serdülő evezősei több jó eredménnyel hívták fel magukra a figyelmet a hétvégén megrendezett korosztályos országos bajnokságon Velencén, amellyel párhuzamosan az idősebbek, ifjúságiak, felnőttek és veteránok is rajthoz álltak. Utóbbiak számára vidékbajnokságként szerepelt a programban, így kisebb jelentősége volt, miközben jó felkészülési állomásként szolgált az augusztusi ob-ra. A hazai szövetség külön köszöntötte az első versenyükre érkezőket, akik számára sokáig emlékezetes maradt a tűzkeresztségen való átesés.

A tizenhat éven aluliak, vagyis a tanulók és a serdülők az országos bajnoki címért küzdöttek, köztük a Vasas SC versenyzői is. Előbbiek között két bronzérmet, utóbbiak küzdelmében pedig egy ezüstöt és egy harmadik helyet szereztünk.


Siroki Szabolcs és Ivánka Zétény, bronzéremmel a nyakában a kép jobboldalán kék polóban

„Összességében sikeresen szerepeltünk az országos bajnokságon, Siroki Szabolcs egypárban, a Siroki Szabolcs, Ivánka Zétény duó kétpárban lett bronzérmes, az első versenyén induló Bertelme Gábor ötödik helye pedig elsősorban kiváló hozzáállása miatt biztató a folytatásra nézve – kezdte értékelését Tevesz László a Vasas SC evezős szakosztályának utánpótlásért felelős edzője – A legfiatalabbak között volt egy négypárunk is, amely sajnos nem hozta a tőle várt eredményt, vagyis a legjobb tizenkettő közé jutást. Vélhetően mentális nem sikerült eléggé felpörögniük, s ezért nem tudták kihozniuk magukból az edzéseken korábban mutatott teljesítményt. Ebben a korosztályban volt még egy kétpárunk, amely biztatóbban szerepelt, a tizenkettőbe azonban ők sem jutottak be.”

A serdülők ezzel szemben hosszú évek óta nem eveztek olyan jól, mint az idén. Ők az az első beérett „Vasas-korosztály”, amely a piros-kék szakosztály színeiben kezdte meg a versenyzést, s közülük is kiemelkedik Daróczi Dávid, aki a számára kedvezőtlen szélviszonyok között is bronzérmet szerzett számában.

„Dávid kiválóan versenyzett a hétvégén, ráadásul ismét bizonyította, hogy a nehézségek nemhogy visszavetik, sokkal inkább fokozzák a teljesítményét – dicsérte a nemzetközi porondon nemrégiben szépen csillogó bronzéremmel bemutatkozó Daróczi Dávidot mestere. – Peák Bencével viszont már kevesebb szerencséjük volt kétpárban. A nehezebb előfutamban fél másodperccel maradtak le a döntőbe jutásról. S hogy mennyire ott lett volna a helyük, azt a B döntőben mutatott teljesítményük bizonyítja, hiszen óriási fölénnyel nyertek. A serdülő négypár szintén a B döntőig jutott, amelyben harmadik lett. A sportág királykategóriájában, a nyolcasban is nagyszerűen szerepeltek a serdülő fiúk, kétezer méteren keresztül vívtak óriási csatát a két legnagyobb klub, a Csepel és a Győr egységével. Remek hajrával utóbbit sikerült is legyőzniük, s a második helyen értek célba. Ezzel úgymond fel is tették a koronát a korosztály eredményeire.”


A serdülő fiúk nyolcasa tette fel ezüstérmével a fiatalok szereplésére a koronát

 

A vidék bajnokság keretében felnőtt nyolcasunk is rajthoz állt, ám ezúttal nem tudta a tőle megszokott formát hozni. Az U23-as válogatott és a Csepel egysége mögött végül a harmadik helyen végzett, meglehetősen nagy hátránnyal. A szokatlanul gyönge teljesítményt az erőnléti és mentális kimerültség magyarázza leginkább, amely a felkészülés ezen szakaszában érthető is. A csapat számára ugyanis az augusztus végi ifjúsági és felnőtt országos bajnokság az idei legfontosabb megméretés.

„A vidékbajnokság jó kiindulási pontként szolgál a további felkészüléshez, amelynek egy kis feltöltődést követően, újult erővel vág majd neki az egység. A reális cél továbbra is a dobogós helyezés, kis szerencsével azonban a bajnoki cím megvédésére is van esélyünk” – beszélt a felnőtt MEC-Vasas hajó célkitűzéseiről Tevesz László, aki veterán, valamint az ifjúsági nyolcas ezüstérmét is a hétvégi sikerek közé sorolta. Utóbbi szintén „Vasas-korosztályként” jellemezhető versenyzőkből áll, közülük ráadásul öten még mindig serdülők, ám az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ebben a versenyszámban ezúttal nem volt teljes a mezőny. Az éremszerzés azonban extra motivációt adhat a fiataloknak, akik számára az országos bajnokságon még nem lesz reális célkitűzés a dobogó, ám egy döntős, pontszerző helyezésben joggal bízhatnak.

Fotók: MEC-Vasas


Hirdetések