Gy. Szabó Csilla, 2022.07.09. | Tenisz

Top 200-as játékos ellen játszott szombaton a Hungarian Grand Prix selejtezőjének első fordulójában Tóth Amarissa Kiara, a Vasas SC teniszezője. Fiatal játékosunk egyetlen lépésre volt csupán a nagy meglepetéstől, ám a mindent eldöntő harmadik szettben végül fel kellett adnia a mérkőzést. Pedig az elsőt nagyszerű játékkal, 7:5-re nyerte a többszáz hellyel előkelőbben rangsorolt görög játékos ellen.

Klubunk 19 éves sportolója az utolsó pillanatban kapta meg a Római Teniszakadémián zajló 250-es WTA-torna selejtezőtáblájára szóló szabadkártyát. S bár így már tavaly is a mezőny tagja lehetett, a részvétel lehetősége ezúttal is különleges alkalom volt a számára. A női profi teniszezők ranglistáján ugyanis pillanatnyilag a 756. helyen áll, miközben a viadal selejtezőtáblájára alanyi jogon utolsóként fellépő Stollár Fanny a 375. A főtáblára nem is fértek fel a top100-on kívüliek, s a selejtezőben is többségben voltak a 200-on belüliek.

Amarissa ellenfele a görög Despina Papmichail (WTA.196), június 20-án még 147. volt a világranglistán. A papírforma tehát az ő gyors győzelmét jelezte előre, ám a Vasas teniszezőnője másképp gondolta és nagy küzdelemben ugyan, de 7:5-re nyerte az első szettet. A másodikban is voltak lehetőségei, ám a görög ekkor már mindent egy lapra feltéve küzdött a harmadik szett lehetőségéért, s végül 6:2-re hozta a játékrészt. Ebben azonban nagy szerepet játszott az is, hogy 5:2-es állásnál Amarissa kénytelen volt ápolási szünetet kérni, a jobb combjában fellépő fájdalom miatt.

A fiatal játékos még ezt követően is próbált küzdeni, a harmadik szettet meg is kezdték, ám a görcsök olyan erőssé váltak, hogy már lépni sem tudott. A görög 1:0-as vezetésénél végül könnyek között, de feladni kényszerült a találkozót.

„Most nagyon szomorú vagyok, hiszen jól játszottam, nagyon közel voltam a meglepetéshez – mondta el honlapunknak a meccset követően, Tóth Amarissa Kiara. – Borzasztóan sajnálom, hogy így alakult, még akkor is, ha ezen a tornán mindig nagy élmény játszani, s ez így volt most is. Az első szettben a fontos pontokat én oldottam meg jobban, s ennek köszönhetően szereztem meg a vezetést. Persze nagyon fontos tanulságokat is le lehet vonni egy ilyen szereplésből, például azt, hogy a játékom alapján felveszem a versenyt a nálam előkelőbben rangsorolt játékosokkal, ami a jövőre nézve mindenképpen biztató. Éppen ezért azt kell kivizsgáltatnunk, mi történt a testemmel, miért nem bírtam végig a meccset. Ha ezt a problémát megoldjuk, akkor újult erővel vágok majd neki a tornáknak, a mostani játékomból ugyanis nagyon sok önbizalmat meríthetek.”

A római-parti WTA viadalon Kovács Márk, a Vasas SC szakembere figyelte Amarissa mérkőzését, aki értékelésében először szintén a pozitív tapasztalatokat emelte ki:

Nagyon szépen fordított az első szett végén, agresszívan, kevés hibával játszott. Jók voltak a nyesései, amelyekből talán kicsit többet is alkalmazhatott volna, s így a görögnek többször kellett volna kimozdulnia a stabli alapvonal játékából. A második szett viszont rosszul indult a számunkra, de én úgy gondolom elsősorban azért, mert Mimi a kínálkozó lehetőségeket nem tudta olyan jól kihasználni, mint a meccs elején. Az első szettet azonban ő nyerte meg, nem az ellenfele veszítette el, minden pontért keményen megdolgozott, ami hosszútávon kifejezetten biztató a számunkra. Az viszont kevésbé, hogy fizikálisan nem bírta a harmadik szettet, pedig az edzéseken nagyon keményen dolgozik és nagy mennyiségben. Úgy gondolom, hogy az idei év programját alaposan megkavarta az érettségi, ami miatt Mimi életéből kimaradt a sorozatterhelés, amelyeket kemény meccsekkel szerezhet meg. Ezek hiányoztak tehát a lábából, egyébként egyáltalán nem látszott a közel ötszáz helynyi különbség a két játékos között.”

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség


Hirdetések