Tegnap volt ötven esztendeje annak, hogy az első ember az űrben járt. 

A Szovjetunióban 1961. április 12-én lőtték fel a Vosztok űrhajót, ami egy futballmérkőzésnyi idő alatt kerülte meg a földet utasával, Jurij Gagarinnal. 
Hogy miért emlékezünk meg erről az eseményről a vasassc.hu-n? Gagarin ugyanis történelmi küldetése után élő legendaként járta a világot, több mint ötven országba ellátogatott, így kevesebb mint fél évvel űrutazása után, augusztus 19-21. között Magyarországra is. Ez az időpont egybe esett régi nemzeti ünnepnapunkkal, ami persze azokban az időkben az alkotmány ünnepét jelentette. 

Lássuk csak mi áll a korabeli Képes Sport, augusztus 22-i számában:
„Nagyon okosnak bizonyult az MTST előrelátása, amikor eleve azt kívánta a sportszövetségektől, hogy a dolgozók nagy ünnepeit ne hagyják sportesemény nélkül, jelentékeny súllyal bíró rendezvényekkel, nemzetközi találkozókkal járuljanak hozzá az ünnep fényéhez, a sportbarátok örömeihez. Amikor a Népstadion igényes ünnepi műsorát összeállították, még nem tudhattuk, hogy a félszázezres közönség külön örömben is részesül, hogy ott ünnepelheti sorai között korunk legnagyobb sportemberét, a világűr első meghódítóját és csúcsfelállítóját, ifjúságunk egyik új példaképét Jurij Gagarint. A pompás sportműsor esti hangulatát és a közönség örömét csak fokozta a népszerű hős jelenléte, s együtt tapsolt mindenki, amikor Berendi Pál virágcsokorral köszöntötte a kedves vendéget.”

1961. augusztus 20-án, kettős barátságos mérkőzést rendeztek a Népstadionban, előbb a Vasas játszott a Partizán Belgráddal, majd az MTK mérkőzött a Juventussal, és Budapest neves vendége is megtekintette a találkozókat. 
Az 1960/61-es idényben bajnoki címet szerző csaptunk, az új idényt haloványabban kezdte (2 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség), ez a edzőmeccs azonban jó alkalomnak bizonyult a gyakorlásra. A több kimaradó helyzetet hozó találkozón Szentmihályi – Kárpáti, Mészöly, Ihász, Bakos, Berendy, Mathesz, Kékesi, Pál II., Machos, Pál I. összeállításban, Machos Ferenc 11-es góljával nyert a csapat 1:0-ra úgy, hogy a gólszerző később még egy második büntető mögé is odaálhatott, de azt mellé rúgta.

Berendy Pált kérdeztük az emlékeiről:
- Én voltam a csapatkapitány, emiatt engem jelöltek ki arra, hogy egy virágcsokorral köszöntsem a vendéget. Felsorakoztunk a középkörbe, majd én elmentem a díszpáholyba, ahol Gagarinon kívül Fock Jenő MSZMP KB titkára és Kállay Gyula a minisztertanács elnökhelyettese is jelen volt. Ez persze nem volt akkoriban ritkaság maga Kádár János is több mérkőzésünket is a helyszínen tekintette meg. Átadtam a virágot, a többiek addig szépen megvártak és amikor visszaértem kezdődött a meccs.

ja         

Néhány fénykép a mérkőzésről>>


Hirdetések