Gy. Szabó Csilla, 2022.05.30. | Curling

Hetedik egyéni magyar bajnoki címét szerezte vasárnap este a Vasas curlingese, Szekeres Ildikó, akinek az aranyéremért vívott csatában klubtársa, Joó Linda volt a legnagyobb ellenfele. A férfiak között Nagy György jutott a legjobb négy közé, ő végül a negyedik helyen végzett.

Két év kihagyás után rendeztek ismét női és férfi egyéni országos bajnokságot a Kamaraerdei Curling Clubban, amelyen a versenyzők azon túl, hogy az egyéni technikai tudásukról számot adhattak, azt is bizonyították, tökéletesen felismerik az adott pálya tulajdonságait, és ahhoz maximálisan tudnak alkalmazkodni. A szezon utolsó hivatalos országos bajnokságán pedig ez utóbbi nem is volt olyan könnyű feladat, hiszen ekkora már vannak olyan részei a jégnek, amelyeken a megszokottól eltérően forognak a kövek.

A nyolc női és a tizenhat férfi induló három etapban mérte össze tudását, az alapszakaszból az első nyolc jutott tovább, ám ennek csak utóbbiak esetében volt jelentősége. A középdöntőket – amelybe a versenyzők magukkal vitték addigi pontjaikat – vasárnap rendezték, s ez alapján alakult ki a finálé mezőnye, amelyben az első négy-négy helyezett mérkőzött végül az érmekért.

Az egyéni bajnokság abban különbözik a hagyományos csapat, illetve párosversenyektől, hogy ennek során négy jól meghatározott feladatsort kell a résztvevőknek végrehajtaniuk, s a teljesítés sikerességének függvényében kapott pontjaik alapján alakul ki közöttük a sorrend. A curlingesek ilyenkor tehát nem egymás köveit próbálják kiütni a házból, hanem a versenybíró által elhelyezettel kapcsolatos gyakorlatot hajtják végre.

A négyes döntőbe a hölgyeknél a Vasas két sportolója, Szekeres Ildikó és Joó Linda érkezett a legmagasabb pontszámmal, előbbi egy nagyszerű kezdet és egy gyengébb második szakaszt követően, néggyel előzte meg fiatal klubtársát. A férfiak versengésében a címvédő Nagy György az UTE-s Kalocsay Ottóval holtversenyben vágott neki a finálénak, de nem sokkal maradt el tőlük a szintén azonos számú pontot gyűjtő Tatár Lőrinc és Fóti Balázs sem. Utóbbiaknál végül nagyon izgalmasan alakult a sorrend, a bajnoki címet Kalocsay három ponttal nyerte, Tatár, Fóti és Nagy előtt.


A női döntő dobogósai: Hamvas Villő, Joó Linda és Szekeres Ildikó (balról jobbra)

A hölgyeknél Szekeres Ildikó végig magabiztosan vezetett, az utolsó feladatsoron a gyűjthető 21-ből pedig csupán kilencet kellett szereznie a végső győzelemhez. Ez nem is okozott gondot a Vasas rutinos curlingesének, aki végül kilenc ponttal előzte meg Joó Lindát, az őket igencsak tisztes távolságból követő Hamvas Villőt és Micheller Dorottyát pedig több mint harminccal.

„Szeretem saját magamat próbára tenni, ezért kedvelem az egyéni bajnokságot – mondta a döntőt követően a juniorkorú Joó Linda, aki a női csapatbajnokságban már jó ideje együtt játszik Szekeres Ildikóval, az idei B csoportos felnőtt Európa-bajnokságon pedig közösen szereztek bronzérmet a magyar válogatott színeiben. – Tudtam, hogy Ildi lesz a nagy ellenfél, gratulálok neki, nagyon jól játszott. Remélem lassan az én időm is eljön, amikor le fogom tudni őt győzni. Ami a saját teljesítményemet illeti, lehetett volna jobb is, csak részben vagyok elégedett magammal. Az eleje és a vége nem éppen úgy alakult, ahogy azt elterveztem. Izgulni viszont nem izgultam, az idény befejezéseként számomra ez most egy igazi örömjáték volt.”

A korábban hat egyéni női bajnoki címet nyerő Szekeres Ildikó viszont semmit nem bízott a véletlenre, egy magabiztos kezdést követően a döntő kapujáig megőrízte a vezetését, amelyen Lindához képest négy pontos előnnyel lépett át. Az első gyakorlat után a különbség nyolcra növekedett, s bár a Vasas fiatalja a másodikban ezen faragni tudott, a harmadikban rutinosabb versenyzőnk ismét növelte vezetését. A negyedikben pedig már "csak" hoznia kellett a kötelezőt a végső győzelemhez, amelyet az ob előtt célként tűzött ki maga elé.

„Mindig győzni szeretnék, s örülök, hogy ez ezúttal ismét sikerült – értékelte bajnoki címét Szekeres Ildikó. – Az alapszakasz nagyon jól sikerült, ám a második körnek a feléig kicsit bóbiskoltam, nem ébredtem még fel igazán. A harmadikban tudtam, hogy nagyon komolyan kell vennem a játékot, hogyha nyerni akarok, ezért maximálisan koncentráltam valamennyi feladatra.  Folyamatosan figyeltem Lindát, pontosan tudtam, hogy állunk egymáshoz képest. A végén szerencsére már nem kellett izgulnom, inkább az elején volt nyomás rajtam, hogy kellő előnyhöz jussak. Nagyon jó érzés egy újabb országos bajnoki címmel befejezi az idényt.”

2022. évi egyéni országos bajnokság. Budapest.
Végeredmény. Nők: 1. Szekeres Ildikó (Vasas SC) 265, 2. Joó Linda (Vasas SC) 256
, Hamvas Villő (UTE) 231, 4. Micheller Dorottya (UTE) 217 … 7. Nagy Lola (Vasas SC) 121, 8. Liszi Renáta (Vasas SC) 97).
Férfiak:
1. Kalocsay Ottó (UTE) 276, 2. Tatár Lőrinc (UTE) 273, 3. Fóti Balázs (FTC) 270, 4. Nagy György (Vasas SC) 267, 5. Szabó Gergely (Vasas SC) 169.

 


Hirdetések