Gy. Szabó Csilla, 2022.05.26. | Curling

Újabb magyar bajnoki címet szerzett curlingszakosztályunk Nagy Lola révén, aki az UTE-s Kárász Raul oldalán a hétvégén lett aranyérmes a vegyes párosok junior országos bajnokságán. Az alapszakaszt hibátlan teljesítménnyel záró kettős a nyílt kategóriában ugyan a második helyen végzett egy cseh duó mögött, ám ez nem befolyásolta ob-győzelmüket.

A hazai curling szezon végén azért volt lehetősége a szövetségnek nyílttá tennie a junior vegyes párosok ob-ját, mert ez közvetlenül nem kvalifikált egyetlen világversenyre sem. Ennek köszönhetően két cseh duó is nevezett az eseményre, a három hazai egység mellett. Az így kialakult öt fős mezőny tagjai az alapszakasz során mérték össze tudásukat, majd a döntőben a két legjobb találkozott. A végső győzelemért vívott csatában Nagy Lola és Kárász Raul végül 11-5-ös vereséget szenvedett, ám a Vasas-UTE kettős így is országos bajnok lett.

„Miután az alapszakaszt veretlenül fejeztük be, teljesen reális ez a végeredmény, hiszen mindkét magyar párost megverték Loláék – értékelte tanítványuk teljesítményét Jakab Zoltán, aki Nagy Gyöngyivel közösen irányítja a Vasas leánycsapata, így Nagy Lola felkészülését is. – Utóbbiak a Tatabányán nem régiben beindult curling egyesületet képviselték, új színt hozva ezzel a versengésbe és megteremtve a lehetőségét annak, hogy bajnokot lehessen hirdetni. Ők még nagyon az út elején járnak, így velük szemben mi voltunk az esélyesek, még akkor is, ha ezúttal célzottan a vegyes párosra nem tudtunk készülni.”


A boldog Vasas-csapat: Dencső Blanka szakosztály-igazgató, Kárász Raul, Nagy Lola, Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi (balról jobbra)

 

Jakab Zoltán szerint ugyanis a Vasas curlingszakosztályában számukra a junior leánycsapat irányítása jelenti a legfontosabb feladatot. De azt is szem előtt tartják, ha valamelyik tanítványuk mondjuk vegyes párosban kíván jégre lépni, mint például Joó Linda vagy Nagy Laura Karolina esetében, előbbi az idei felnőtt ob-n az UTE-s Tatár Lőrinc oldalán már ezüstérmet szerzett, a Szekeres Ildikó, Nagy György párosunk mögött. Az idei esztendő azonban a megnövekedett iskolai feladatok miatt különösen nehéz volt fiatal curlingeseink számára, ezért nem is maradt idő Nagy Lola és Kárász Raul speciális felkészítésére.

A két fiatal szerencsére régóta játszik együtt, hiszen Raul is a Vasasban kezdte a curlingezést, s csak nemrégiben igazolt át az újpestiekhez. A páros éppen ezért igen jól megértette egymást a jégen, ráadásul ugyanannak a középiskolának a tanulói. Az összhangban tehát nem volt hiba.

„Összességében elégedett vagyok Lola teljesítményével, még akkor is, ha az kicsit hullámzó volt. Amikor jól elkapta a fonalat, akkor nagyon szép dobásokat engedett el, máskor viszont kicsit döcögösebben ment a játéka. Raul viszont végig megbízhatóan, és nagy figyelemmel játszott, éppen ezért tökéletesen kiegészítették egymást. A tanulság pedig egyértelműen az, hogy többet kell ezt a szakágat gyakorolniuk, amennyiben hosszútávon együtt szeretnének maradni és később a felnőttek között is sikeresen versenyezni. A feladat tehát adott, csakis rajtuk múlik a folytatás” – foglalta össze a hétvégi ob-győzelemmel kapcsolatos gondolatait Jakab Zoltán.

Vegyes páros országos bajnokság. Budapest. Juniorok.
Alapszakasz:
Nagy Lola, Kárász Raul (Vasas, UTE) – Dubnová, Votava 8-7; Nagy, Kárász – Kámán, Boros 9-3; Nagy, Kárász – Košáková, Votava 6-4; Nagy, Kárász – Tószegi, Rozgonyi 9-4.
Döntő: Dubnová, Votava – Nagy, Kárász 11-5.

Fotók: NKM Fotó – Németh Krisztina


Hirdetések