B.V., 2022.05.20. | Úszás

Óriási vasasos siker született a nyílt vízi Európa-kupa sorozat algherói állomásán: a mindössze 18 éves Szimcsák Mira az egész mezőnyt – és azért egy kicsit saját magát is – meglepve aranyérmet nyert.

A korosztályos Európa-bajnokságokon az elmúlt években már bizonyított klubunk januárban igazolt 18 éves nyílt vízi úszója, Szimcsák Mira: 2018-ben Máltán, 2019-ben a csehországi Racicében, 2021-ben pedig Párizsban nyert aranyérmet a kontinensviadalon.

Az idén is alapvetően a setubali utánpótlás Eb-re készül, annak felvezetéseképpen – na meg persze a rutinszerzés miatt – indult el a felnőtt Európa-kupa sorozat második olaszországi állomásán, a Szardínia szigetén található Algheróban. Arra azonban senki sem számított – még Mira sem –, hogy a 10 kilométeres viadal végén aranyérem kerül a nyakába. A MÚSZ beszámolója szerint az verseny utolsó méterein a 25 esztendős, többszörös brazil vb-résztvevő brazil Vivian Jungblutot és az olaszok legjobbját, a 9-szeres Európa-bajnok, riói ezüstérmes, 31 esztendős Rachele Brunit hajrázta le. A győzelem utáni másodpercekben azt mondta, ő maga sem tudja, miként győzött, de pár órával a siker után sem volt még meg a százszázalékos megfejtés.

„Még mindig meg vagyok lepődve, nagyon hirtelen ért ez a dolog, de természetesen óriási az öröm is – kezdte honlapunknak Szimcsák Mira. – Nagyon nagy bunyó ment a verseny közben, ez a része nem volt túl kellemes. Figyeltem Olasz Annát, próbáltam hozzá közel lenni hozzá, tudtam, ha a környékén vagyok, akkor jó helyezést érhetek el. Az utolsó körben volt egy iramváltás, akkor tudtam menni az élmezőnybe, a hajrában pedig nem gondolkoztam, csak mentem előre. De még a célba érkezéskor sem tudtam, hogy győztem, mert úszott előttünk egy fiú, akire azt hittem, lány. Ezért a végén úgy mentem oda edzőmhöz, hogy második vagyok, aztán kellemes meglepetés ért.”

 

 

Mira az év elején érkezett a Vasasba, azóta remekül halad a felkészülése, ezt támasztja alá a pénteki bravúros eredménye is.

„Januárban hoztam meg a döntést, hogy szeretnék egyesületet váltani, új ingerre volt szükségem az életemben. Több lehetőségem is volt, de a Vasas által kínált feltételek tetszettek a legjobban. Egressy János irányításával teljesen másfajta edzéseket végzek, mint korábban, olyan dolgokat javított ki, amelyekkel korábban nem nagyon foglalkoztunk. Úgy érzem, jól megy a közös munka, ennek az eredménye a mai győzelem is.”

Az biztos, hogy az algherói produkciót nem lesz egyszerű felülmúlni, de természetesen a korosztályos világversenyeken is szeretne hasonlóan jól úszni.

„Két hét múlva lesz a nyílt vízi ifi Eb, ott az első két magyar közé kell kerülnöm, hogy indulhassak az ifi vébén is, emellett még célom, hogy pontszerző helyen végezzek. Tíz kilométeren még nem szerepeltem juniorversenyen, a mai úszás viszont eléggé feldobott, remélem, kitart addig a lendület.”


Hirdetések