Gy. Szabó Csilla, 2022.05.06. | Kosárlabda

A Budapesti Honvéd négy mérkőzés alatt pontot tett a rájátszás döntőjébe jutásért vívott párharc végére. Akadémistáinknak ismét a pontszerzéssel gyűlt meg leginkább a bajuk, miközben a vendégek szinte megállíthatatlanok voltak a távoli dobásokban. A Honvéd 18 triplát szerzett a meccs folyamán. Együttesünk tehát idén is a harmadik helyért játszhat, ezúttal a Jászberényi KSE – NKA Pécs mérkőzés vesztese ellen.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport, rájátszás. 1-4. helyért. 4. meccs

Vasas Akadémia – Budapesti Honvéd SE 63-86 (4-18, 19-19, 20-25, 20-24)

Vasas: Radics (10), Dormán (5), Boros (15/9), Andrássy (9), Kerkai. Csere: Farkas (7/3), Sólyom (6), Bagó (6), Kelemen (3/3), Barócsi, Lakatos (2).

Honvéd: Takács (11/9), Mijovic (10/6), Tanoh (23/18), Czirbus (8), Markovic (2). Csere: Wirth (5/3), Simon (13/12), Hajdu (8/6), Völgyi (4), Kopácsi, Tarján (2), Csomós.


Nehezen indult akadémistáink számára a pontszerzés, hiszen a negyedik perc közepén szereztük első kosarunkat Andrássy Géza révén, akinek Dormán Balázs varázsolta kezébe a labdát a védekező honvédosok kezei között. Kisvártatva ismét Andrássy volt eredményes, ezúttal büntetőből, s ezzel 5-3-ra jöttünk fel a vendégekre. Az ötödik perc végén Markovic sérülése miatt hosszabb ideig állt a játék, ám érdekes módon meghatározó emberük kiesése bennünket jobban megzavart, mint az ellenfelünket. Utóbbi Tanoh két jól irányzott távolijával tovább növelte előnyét, miközben a mi részünkről egymás után maradtak ki a lehetőségek. A negyed második felében egyetlen pontot tudtunk szerezni Sólyom Botond büntetőjével, miközben a vendégek tízet. Így alakult ki a tizennégy pontos Honvéd-vezetés.

A második negyedben ismét a vendégek találtak be először, ám most már akadémistáink sem késlekedtek a válasszal, amelyet Kelemen Ádám sikeres hárompontosa jelentett. Ebben a játékrészben láthatóan feljavultunk támadásban, míg a honvédosok kicsit visszaestek, s így sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot. Ám ez csak arra volt elég, hogy ne engedjük még messzebb ellenfelünket. A félidőbeli dobásátlag azonban az első negyed sorozatos hibáinak köszönhetően igen árulkodó volt, a mi 26,7 százalékunkkal a Honvéd 40-e állt szemben.

A szünet után végre mi szerezhettük az első kosarat, egy palánk alatti kavarodásban Andrássy volt a legszemfülesebb és ezzel tizenkét pontosra csökkent a hátrányunk. De nem örülhettünk sokáig, hiszen Tanoh ismét hármassal válaszolt, ahogy nem sokkal később Radics Gerzson közelijére is. A különbség tehát tovább nőtt, dupláinkat, ez alól Boros Márk, s végül Farkas Attila hármasa volt a kivétel, rendre triplák követtek a Honvéd részéről. Az utolsó negyednek így tizenkilenc pontos hátránnyal vághattunk neki.

A hajrában a vendégek továbbra is távolról kísérleteztek többet, s hiába védekeztünk keményebben, a Honvéd részéről valaki végül mindig üresen maradt a hárompontos vonalon kívül. Boros próbált beszállni ebbe a csatába, de a negyedik negyedben végül csak egy triplát tudott a vendégek hat sikeres távolijával szembeállítani. Két és fél perccel a meccs vége előtt, már huszonkilenc ponttal is vezetett a Honvéd, amelyből Farkas, Lakatos Máté, Radics és Andrássy találataival sikerült hatot faragni.

A Budapesti Honvéd SE a Sport11-ben aratott győzelmével négy mérkőzés alatt zárta le a párharcot, s jutott a rájátszás döntőjébe. Akadémistáink az ötödik Jászberényi KSE – NKA Pécs mérkőzés vesztesével játszhatnak a harmadik helyért.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Mindenek előtt szeretnék Luka Markovicnak sok erőt kívánni, remélem minél hamarabb jobban lesz. Az első negyedben mutatott rossz dobószázalékunk végül az egész meccs sorsát meghatározta. Hiába próbáltunk később fordítani, sajnos nem sikerült, a Honvéd játékosai ugyanis megállíthatatlanok voltak. Egyrészt igen magabiztos előnyt tudtak maguknak kovácsolni az első félidőben, másrészt hagytuk, hogy az egész játékot uralják. A jó védekezésünk ellenére tizennyolc triplát dobtak, de azon kívül is voltak még extráik. Sajnálatos módon tapasztalt játékosaink elvesztése nemcsak a pályán volt hatással ránk az elődöntő során, de azon kívül is, a játékosaim mentalitásán is érződött a hiányuk. De most nincs időnk a sajnálkozásra, hiszen a bajnokság végéig kell harcolnunk. Gratulálok a Honvédnak, és sok sikert kívánok nekik a döntőben!”

Boros Márk, a Vasas Akadémia játékosa:

„Lassan kezdtük a meccset, hamar nagy hátrányba kerültünk. Mindent megpróbáltunk, de az ellenfél extra napot fogott ki. Gratulálok a Honvédnak.”

Fotók: Bornyi Márton

 

 


Hirdetések