Gy. Szabó Csilla, 2022.04.19. | Tenisz

A Billie Jean King-kupán sikerrel szerepelt női felnőtt teniszválogatottban végül nemcsak tartalékként számítottak Tóth Amarissára, de két meccsen pályára is léphetett. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia 19 éves játékosa győzelemmel mutatkozott be Törökországban, Bondár Anna oldalán egy dán, Jani Rékával pedig egy észt párost vertek két szettben.

Tóth Amarissa az euro-afrikai zóna I. csoportját veretlenül megnyerő magyar csapatba Babos Tímea visszalépése révén került. De bármilyen hirtelen jött is a lehetőség, örömmel ugrott be a páros Grand Slam-győztes helyére, hiszen már a válogatottság tényét is óriási megtiszteltetésnek tartotta. S hogy végül ténylegesen pályára is tudott lépni, az minden várakozását felülmúlta.

„Babos Csaba kapitány tétmeccsre ugyan még nem mert berakni, ám ez a két páros is karrierem fontos állomása – értékelte múlt heti, törökországi szereplését Tóth Amarissa, aki "papíron" a szlovénok elleni, utolsó meccsen lépett harmadszor pályára, ám azt végül nem játszották le. – Annával és Rékával párosozni így is nagy élmény volt, mert hiába nyertük a két egyénit, mindketten vérbeli profik, akik akkor is szívvel-lélekkel teniszeznek egy válogatott meccsen, ha már zsebben a győzelem. Nagyon sokat tanultam ezeken a találkozókon tőlük. Amikor Bondár Anna szervált, akkor nem volt mellette túl nehéz dolgom, elsősorban a hálónál kellett levadásznom a visszajövő labdákat. De hihetetlenül megbízható volt a keresztütésekben is, én pedig próbáltam tartani vele a lépést. Jani Rékával nagyon gyorsan megértettük egymást a pályán, ráadásul hasonló magasságunkból adódóan a szokásosnál is nagyobb összhang alakult ki közöttünk. Vele is nagy élmény volt együtt játszani.”


Tóth Amarissa a világranglista 72. helyén álló Bondár Anna (háttérben) oldalán klasszis partner oldalán játszhatta le először felnőtt női válogatott mérkőzését

 

Amarissa természetesen fontos tanulságokat is levont a Billie Jean King-kupán való részvételből. Elsősorban ütéssebességben kell előre lépnie ahhoz, hogy eredményesen felvegye a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel, de fejben is szeretne még fejlődni. Ebben pedig nem is annyira az ellenfelek, sokkal inkább csapattársai mutattak számára jó példát, Bondár Anna, Udvardy Panna, Gálfi Dalma és Jani Réka partnereként győztes együttes tagjának lenni, óriási motivációs erőt jelent a számára a jövőt illetően.

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosa a következő napokban az érettségi előtti utolsó vizsgáit teszi le, így elég nagy áldozatot vállalt azzal, hogy az elmúlt héten a tankönyvek helyett a Billie Jean King-kupán való részvételt választotta. De ahogy a teniszpályán, úgy az iskolapadban is számíthat páratlan szorgalmára és elhivatottságára, amely ott is átsegíti majd az előtte álló nagy feladatokon.

Fotók: Magyar Tenisz Szövetség


Hirdetések