Jenkei Dániel, 2022.05.17. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Száraz Evelin szó szerint berobbant a hazai paraúszóvilágba, és odavan minden olyan dologért, ahol egekbe szökhet az adrenalin.

 

Tudtad-e, hogy Evelin mindene az adrenalin?

Ahogy paralimpikon úszónk fogalmaz, szeret extrém dolgokat kipróbálni. Volt már driftelni, szereti a vidámparkot, sőt, egyszer a tandemugrást is kipróbálta. Előtte azért elég rendesen meg volt szeppenve, de mivel nem volt más választása, hát ugrott... Azt mondja, elsőre kicsit sokkoló élmény volt, de még egyszer kipróbálná, hogy jobban át tudja élni...


VILLÁMKÉRDÉSEK EVELINHEZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: A családomat és a barátaimat, mert nem szeretek egyedül menni.

Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Az anyai dédszüleimet. Sajnos nem ismerhettem őket, pedig azt mondják, nagyon hasonlítok a dédmamámra. Sok kedves sztorit hallottam róluk.

 

 

Erősség és gyengeség: minden a koncentráción múlik nála

- Kitartó vagyok, ha kellően odakoncentrálok, akkor bármilyen feladatot meg tudok csinálni, amit az edzőm, Álmos kér. A kitartás pedig a hosszú mellúszásokhoz is nagyon hasznos, abban is jó vagyok. A gyengeségem az, hogy tudok elég dekoncentrált is lenni edzéseken, főleg a hosszabb sulis napok után. Na és persze a hátúszás sem az erősségem, úgy úszom háton, mint egy nyugdíjas...
 

Edző és tanítványa: egy közönségtalálkozóval kezdődött minden

Evelinnel a riói paralimpia után, egy közönség eseményen találkoztam a Westend tetőteraszán. Láttak a tévében minket, és mivel már korábban is úsztak, ezért felkerestek, hogy megpróbálnák komolyabb szinten is. Nem mondom, hogy rögtön az első edzésen látszott, mi sülhet ki a dologból nála, de elkezdtük a közös munkát, amiben mindkét fél nagyon kitartónak bizonyult. Evelinről kiderült, hogy átlag feletti munkabírással rendelkezik, nagyon jól terhelhető, és az izomzata is abszolút alkalmassá teszi az élsportra. Ennek köszönhetően ugrásszerűen indult el nála a fejlődés, és a mai napig egy felfelé ívelő pályán van – mondta el Szabó Álmos, Evelin és a vasasos paraúszóink vezetőedzője.

 

Civilben - Tanulás, tanulás, tanulás...

-  Érdekel a pszichológia, hogy mit éreznek az emberek. Szeretek is segíteni másoknak, hogy könnyebb legyen, akár egy nagy beszélgetéssel is. Úgy érzem, én kellően megbarátkoztam azzal, hogy kerekesszékes vagyok, abszolút teljes így az életem, de tudom, hogy nem mindenki tud ezzel megbékélni. Ezért is élvezem, amikor például egy suliba megyek élménybeszámolót tartani. Ez inspirál. Szívesen foglalkoznék később is valamilyen pszichológiához kapcsolódó dologgal.

 

SZAKSZEMMEL
Illés Fanni, a Vasas SC paralimpiai mellúszó bajnoka beszélt nekünk az "utódjáról".

- Kifejezetten örültem, amikor Evelin csatlakozott anno a vasasos csoportunkhoz Érdekes a paraúszás, hiszen én voltam az egyik olyan úszó, akire felnézett, az edzéseken viszont ő húzott engem, hiszen sokkal gyorsabb nálam, mivel más kategóriában versenyez. Ugyanolyan temperamentumos vidéki lány, mint én, és nagyon szeretem benne, hogy rendkívül szorgalmas. Bárcsak minden ennyi idős sportoló ilyen lenne! Amiben még előre kell lépnie, azok elsősorban a mentális tényezők, hogy még jobban higgyen magában, a nehezebb időszakokban is. Hiszen minden fejben dől el! 

 


 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések