Jenkei Dániel, 2022.06.28. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Bánóczy Árpád gátfutónk megjárta a korosztályos vb-t, és ha jut rá ideje, a pókert is igen komolyan veszi.


 

Tudtad-e, hogy szereti a logikai játékokat?

Árpi, aki megjárta Kenyában az U20-as vb-t, a napokban pedig hatalmas egyéni csúcsot futott fő versenyszámában 400 gáton és nyert ezüstérmet a felnőtt ob-n, gyerekkora óta szívesen foglalkozik olyan dolgokkal, amik tornáztatják az agyát. Ebbe beletartozik a sudoku, a számpiramis és rubikkocka is. Amikor pedig vége az atlétikaszezonnak, szívesen ül a pókerasztalhoz is, és komolyan foglalkozik ezzel a játékkal.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK ÁRPÁDHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Egy 4x4-es rubikkockát.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Király Lászlót, az egyik legjobb magyar testépítőt, méghozzá azért, mert egészen hihetetlen tudása van a sport, a táplálkozás, vagy éppen a regeneráció terén. Szívesen beszélgetnék vele ezekről a dolgokról.



Erősség és gyengeség: átgondoltság kontra hevesség

- Nagy akaraterővel bírok, és ha kellően kipihent vagyok, akkor nyugodtan át tudom gondolni a dolgokat, ami sokat segít a sportban is. Ha viszont kevésbé vagyok toppon szellemileg, akkor sokszor éppen az ellenkezője jön, olyankot mondok hirtelen felindulásból, amiket fél másodpercre rá meg is bánok...

 

Edző és tanítványa: komoly virtus van benne
- Tíz évvel ezelőtt jött le Pasarétre egy vézna kissrác, aki folyamatosan előredőlve próbálta megnyerni az összes sprintversenyt. Azt hitte, így gyorsabb lesz, de végül meggyőztük, hogy vannak ennél hatékonyabb és gazdaságosabb módszerek is. Mindig is komoly virtus volt benne, és ennek is köszönhető, hogy egyre nagyobb célokat ért el. Tizenhárom-tizennégy éves lehetett, amikor kifejezetten elkezdtünk a gátazással foglalkozni, mert ebben a műfajban láttunk sanszot arra, hogy a nemzetközi mezőnybe is odakerüljön. Végül a 400 gát lett a befutó, ami az atlétika egyik legkeményebb versenyszáma. Árpinak van egy jó értelemben vett elvontsága, ami képessé teszi, hogy bevállalja a rizikósabb helyzeteket is gátazás közben, ez viszi őt előre. Kulcskérdés lesz a következő években, hogy mennyire bírja el mentálisan a nyomást, ehhez pedig az kell, hogy egyre komolyabb mezőnyökben és versenyekben tudjon indulni - mondja Kun-Szabó Balázs, aki a kezdetektől edzi tehetségünket.

Civilben -  maradna a sportban

Jelenleg OKJ-s képzésen tanulok, edző és rendezvényszervező vonalon. Éppen a közelmúltban vettem részt egy szakmai gyakorlatom, amely során a dán női rögbicsapatot kísértem egy budapesti eseményen. Az egy kifejezetten jó élmény volt, pozitív visszajelzéseket kaptam. Mindenképpen szeretnék később is a sportban maradni, a sportdiplomácia és a póker pszichológiája is kifejezetten érdekel például. Meglátjuk, melyik irányba megyek majd el.

 

 

SZAKSZEMMEL

Bartha Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség hosszú gátasokkal foglalkozó szakágvezetője a következőket mondta el Árpiról:

- Nagyon motivált, igazán rendes gyerek, aki mindent megtesz a céljáiért, és összességében minden adott, hogy komoly eredményeket érjen el. Szerintem kulcskérdés lesz a következő években, hogy mennyire tudja kiküszöbölni a mostanában sűrűn visszatérő, makacs sérüléseket, amik sokszor visszavetik. Talán, ha a mozgása még lazábbá, gazdaságosabbá tudna válni, az ilyen téren is a segítségére lenne. Szurkolok neki, és remélem, hogy ki fog teljesedni a pályafutása.  



A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések