Gy. Szabó Csilla, 2022.04.06. | Kosárlabda

Egy végsőkig kiélezett találkozón nyert élvonalbeli női együttesünk a Csata elleni második találkozón, s ezzel eldőlt, akadémistáink az ötödik helyért játszhatnak a folytatásban. Az ellenfél a Győr lesz.

NŐI NBI/A, rájátszás az 5-8. helyért. 2. mérkőzés
Vasas Akadémia
− Ludovika-FCS Csata 65-62 (18-20, 11-19, 19-9, 17-14)

Vasas: Budácsik (7), Tóth (10), Bach (2), Papp (7/3). Madár E. (9). Csere: Smailbegovic (14/6), Pusztai (6), Dúl (5), Salamon (3), Madár K. (2), Radócz, Szerencsés.

Csata: Hegedüs (8), Monet Dean (4), Lelik (5), Horváth (7/3), Zele (10). Csere: Böröndy (19/9), Gyöngyösi (7/3), Toman.


Idén egy fordulóval korábban, vagyis a rájátszás alsó ágának első fordulójában találkoztunk a Csata együttesével, ám a párharc első mérkőzésén ismét meglepetést okoztunk és nyertünk a Ludovika Akadémián. A szerda esti második összecsapásra akadémistáink azért készültek óriási lelkesedéssel, hogy minél előbb megszerezzék az ötödik helyért játszás jogát, míg ellenfelünk számára az utolsó esélyt jelentette a visszavágás.

Közel két percet kellett várni az első kosárra, amellyel Lelik Réka vezetéshez juttatta a vendégeket. A válasz sem maradt el, Papp Klaudia határozott betörés végén egyenlített. Egész pályás letámadással próbáltuk megzavarni az ellenfelet, ami többször is védtelenné tette védelmünket a palánk alatt, ahonnan a legtöbb kosarat kaptuk a meccs elején. A negyed közepe táján Tóth Orsolya révén egyenlítettünk, majd Papp hárompontosával fordítottunk. Budácsik Dorottya pillanatai következtek, aki kétszer is a javunkra billentette a mérleg nyelvét. A negyedet azonban a vendégek zárták két pontos vezetéssel, jóllehet Tóth Orsi eredményesen semlegesítette a Csata légiósát.


Budácsik kosárra tör a csatások gyűrűjében

A vezetés láthatóan megnyugtatta a vendégeket és nyolc pontosra növelték előnyüket a negyed közepére. Bach Boglárka és Salamon Zsófia kosarainak köszönhetően azonban három pontra jöttünk vissza. A negyed utolsó perceiben meglehetősen feszültté vált a légkör, mindkét oldalon számos hiba esett, ám többnyire akadémistáinkat büntették ezért a játékvezetők. A vendégek többek között ennek is köszönhették, hogy tíz pontos vezetéshez jutottak, amit csak tetézett, hogy öt másodperccel a negyed vége előtt Papp Klaudiát szándékos fault miatt kiállították.

Az irányítóját vesztett csapat azonban nem adta fel a mérkőzést. Tóth Orsolya már az első támadásból pontot szerzett, majd akadémistáink lépésről lépésre dolgozták le a hátrányukat. Smailbegovic Nadja két duplájának köszönhetően a 28. percben fordult először az állás (46-45), majd Madár Eszter került ismét üresen a palánk alá, s máris három ponttal vezettünk. Böröndy az utolsó pillanatban hárompontossal egyenlített.


Ünneplés Pasaréten, a kiélezett csatát követően

Smailbegovic kétpontosával kezdődött az utolsó negyed, amelyre ekkor még válaszoltak a vendégek, ám a folytatásban egyre inkább akadémistáink kezébe került át az irányítás. Elsősorban a nagyszerű napot kifogó Tóth Orsinak köszönhetően. A mérkőzés lefújása előtt két perccel már öttel vezettünk, ám a Csata is keményen harcolt. Az utolsó percben két pontra jöttek vissza, ám Dúl Terka biztosan értékesítette a javára megítélt két büntetőt, s négy ponttal nyertük a párharc második mérkőzését, s ezzel a csapat az 5. helyért játszhat a folytatásban.

Milos Pavlovic, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

A teljes szezon során elvégzett alázatos munka végeredménye a mai siker. Többször megmutattuk már, hogy tudunk rendkívül jól játszani, és vagyunk annyira tapasztaltak, hogy ilyen kulcsfontosságú mérkőzésen jól teljesítsünk. Tudtuk, hogy nagyon komoly küzdelem lesz a mai, de elhatároztuk, hogy két meccsben fogjuk lezárni ezt a párharcot. Talán nem voltunk felkészülve fizikálisan ennyire nehéz mérkőzésre, ezért tudott elhúzni ellenfelünk a félidőben. A szünetben azt mondtam a lányoknak, ha nyerni akarunk, akkor itt a lehetőség, húsz perc választ el minket a menyországtól. Háborúba jöttünk vissza az öltözőből, agresszívan és okosan védekeztünk, melynek köszönhetően hamar fel tudtunk zárkózni. Kimondhatatlanul büszke és boldog vagyok, ez egy újabb hatalmas csapat siker.”

Budácsik Dorottya, a Vasas Akadémia játékosa:

"Nagyon nehéz megszólalni, így rögtön a mérkőzés után. Büszke vagyok a csapatomra, megérdemelten nyertünk. Sikerült felállnunk egy komoly mélypontról, Dia elvesztése ugyanis mindenkinek fájó volt. Megbeszéltük, hogy érte is küzdeni fogunk, egy emberként harcoltunk az utolsó másodpercig.

Fotók: Balogh Dávid


Hirdetések