Jenkei Dániel, 2022.04.05. | Vívás

Az új vezetőedző egyszeri nagy lehetőségként élte meg a Vasas hívását, amire igent mondott, így áprilistól az ő szakmai irányításával folytatódik a munka Pasaréten a párbajtőr-szakágban.

Korábbi párbajtőr-vezetőedzőnk, Halla Péter, aki oroszlánrészt vállalt a vasasos párbajtőr-vívás felépítésében, még februárban döntött úgy, hogy távozik klubunktól, így a szakosztálynak új vezetőedzőt kellett keresnie. 

A választás Somfai Péterre esett, aki aktív sportolóként Európa-bajnoki címig, valamint világbajnoki ezüst - és olimpiai bronzéremig jutott, 2013 óta pedig már edzőként is tevékenykedik.

- Elsőként Szilágyi Áron, a Vasas szakosztályelnöke hívott fel, hogy miután Halla Péterrel elváltak az útjaik, szeretnék, ha én lennék a párbajtőr szakág új vezetőedzője. Az első érzésem a meglepettség volt, aztán elkezdtem gondolkodni rajta, és azt éreztem, hogy ez egy nagy lehetőség nekem. A Real Madrid is csak egyszer hívja az embert, egy ilyen patinás klubhoz csatlakozni óriási megtiszteltetés. Nem volt könnyű döntés, hiszen ezer szállal kötődöm a Honvédhoz, de szeretném, ha idővel a Vasasnál is kialakulna egy hasonlóan szoros kapocs.

Somfai Péter egyébként idén január óta a női párbajtőr-válogatott vezetőedzője is, emellett pedig a szakirányú tanulmányait is végzi.
 
Folyamatosan képezem magamat, Szász-Kovács Emesével, Boczkó Gáborral és Imre Gézával közösen kezdtük a Testnevelési Egyetemen az edzőképzést. A BSC után a terveim szerint idén fogok végezni a mesterszakon. A válogatottbeli feladatomat párhuzamosan fogom végezni a vasasos megbízatásommal. A Vasasnál vezetőedzőként én felelek majd a párbajtőr-szakágért, az pedig majd kiderül, hogy lesznek-e olyan versenyzők, akik mesterként is engem választanak. Ez minden esetben a sportolók döntése, de az én ajtóm nyitva áll mindenki előtt, és megtisztelő, ha valaki úgy dönt, hogy velem készül majd a továbbiakban. Az biztos, hogy a Honvédból is érkezik velem pár tanítványom, de hangsúlyozom, hogy ez a váltás is minden esetben az ő döntésük volt.

És hogy mik a pontos tervek és célok? Erre így válaszolt újdonsült vezetőedzőnk.

Párbajtőrben van egy nagyon jól felépített versenyrendszer, anno ezt még Kulcsár Győző honosította meg az olimpici korosztályok bevonásával. Elég, ha csak Bányai Zsombort, Koch Mátét vagy Nagy Dávidot említem, akik mind végigjárták ezeket a lépcsőket és most már ott vannak a felnőtt válogatottban. Ez egy jó rendszer, ezen nem is kell változtatni, sokkal inkább az lesz a cél, hogy minél több versenyzőt felhozzunk egy minőségi szintre a Vasasban, és képződjön egy erős massza, amiből aztán a kiugró tehetségeknek meg tudjuk adni a lehetőséget, hogy még jobbá váljanak. Persze egyértelmű, hogy nem mindenkiből lehet élsportoló, így a hangsúly azon is van, hogy szeressék, amit csinálnak.

 

Egy utcában laknak, most már egy klubban is dolgoznak
Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrözőnknek, szakosztályunk társelnökének is fontos szerepe volt Somfai Péter megnyerésében.
- Nem volt tervben, hogy új vezetőedzőt kell keresnünk, de Halla Péter döntése után nehéz helyzetbe kerültünk. Azt hiszem, végül a legjobbat sikerült kihoznunk ebből a szituációból, hiszen Somfai Péter személyében olyan embert találtunk a feladatra, aki nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is megoldhatja. Egy fiatal, ambiciózus edző került be a Vasas családba, akivel közösen hosszú távú terveink és komoly céljaink lehetnek. Reméljük, hogy a hagyományosan sikeres vasasos párbajtőr szakágunk újabb szintekre tud így majd eljutni.
- Emesével ezer éve ismerjük egymást, rengeteget versenyeztünk együtt, a riói olimpiai aranyérme megnyerésekor például velem vívta a bemelegítő asszókat. Jó a kapcsolatunk, az pedig csak a hab a tortán, hogy egy utcában lakunk. Sokat jelentett az ő személye is a döntésemben, hiszen egy igazi példaképről van szó, aki igazán jó versenyző volt és rengeteg munkát tett bele a vívásba. Ezt a szellemiséget szeretnénk közösen továbbörökíteni a Vasasban is – tette hozzá Somfai Péter.

Hirdetések