Gy. Szabó Csilla, 2022.03.26. | Tenisz

Murzsa Gréta révén egy újabb ezüst- valamint bronzéremmel búcsúzott a Vasas Körmöczy Teniszakadémia a Pécsett megrendezett fedett pályás U16-os és U18-os országos bajnokságtól. Teniszszakosztályunk vezetője, Bocskay József, egyértelmű sikerként értékelte a két korosztályban szerzett összesen hat dobogós helyezést.

Az U16-os és U18-as korosztályos ob-t a leányok zárták, a fiúkénál szerényebb mezőnnyel, amelyben a Vasas színeit Gyene Csenge, Juhász Janka és Murzsa Gréta képviselte. A várakozásoknak megfelelően Murzsa Gréta jutott közülük a legmesszebbre, egyesben az elődöntőig, párosban pedig a döntőig. Mindkétszer az MTK-s Kántor Anna állította meg.

„A sorsolást látva úgy gondoltam, Annáig mindenféleképpen el kell jutnom, ellene pedig meglátjuk, hogyan is alakul – tekintett vissza eheti szereplésére Murzsa Gréta. – S bár egyesben egyértelműen ő volt az esélyesebb, úgy léptem pályára, hogy mindent megteszek a győzelemért. Tudtam, erőből játszik, ezért meg akartam törni a ritmusát, de nem sikerült. A második szettben három-kettes vezetésnél semmire buktam az adogatásomat. Ha azt hozni tudom, akkor talán minden másképp alakul. A párosban is jó lett volna nyerni, ott több esélyünk volt, de végül nem jött össze. Ennek ellenére nagyon örülök a két éremnek, de a tanulságokat is levontam. Növelni kell a játékom sebességét, azt hiszem, most ez a legfontosabb.”


Nemcsek Gréta (balról) egyesben bronzérmes lett Pécsett az U18-as leányok versenyében

 

A teniszszakosztály vezetője, Bocskay József szerint, mindenképpen öröm, hogy ebben a két korosztályban ilyen sok versenyzőnk lépett pályára az ob-n, s az érmek számával is elégedett. Még akkor is, ha néhány játékos esetében azért volt hiányérzete.

„A létszám bővülését, s annak előremutató ívét a számok tökéletesen mutatják – értékelt a Vasas Körmöczy Akadémia szakembere. – Eljutottunk egy nagyon jó szintre, amelyet nem végállomásnak, hanem csak egy állomásnak tekintünk, hiszen még mindig van hová tovább fejlődni. Persze a mennyiség sohasem mehet a minőség rovására, a kettőnek tökéletes harmóniában kell lennie."

Az U16-os fiúkkal kapcsolatosan Bocskay József előzetes várakozásai kicsit bátrabbak voltak, ám arra nem számított, hogy Boros Bence és Halmos Kornél egyaránt a későbbi döntős Kincses Kolossal találkozik már a második, illetve a harmadik fordulóban. Utóbbi mostanában kevés hazai versenyen indult, ezért esett vissza a ranglistán, s találta szemben magát túl korán a második kiemelttel, ráadásul rossz napot is fogott ki ellen. Bence ugyanakkor nagyon jó meccset játszott Kincsessel, féléves kihagyásához képest kifejezetten jó teljesítményt nyújtott. A többiekkel fiú teniszezőnkkel szemben nem támasztott nagyobb elvárást, mert a pécsi gyors pálya egyáltalán nem feküdt nekik.

Pálfi Zoli elsőkörös vereségére nem igazán számítottunk, ő az utóbbi időben láthatóan hullámvölgybe került – tért át az U18-as fiúk értékelésére Bocskay József. – Liszka Marci ugyanakkor most is hozta magát, hiszen ő éppen Varga Jancsitól kapott ki a negyeddöntőben. Pedig nem volt messze a győzelemtől, s akkor ő menetelhetett volna a döntőig. Számára az a tanulság, hogy bár sokat fejlődött, kemény pályán még agresszívabban kell játszania. Marci párosban is jól szerepelt, büszke lehet az ezüstérmére. Jancsi nagyszerű tenisze és döntős szereplése ugyanakkor csak azoknak lehet meglepetés, akik rég nem látták játszani. Én tudtam, hogy benne van ez az eredmény. Ráadásul a fináléban sem volt esélytelen, a második szettet például gyönyörűen megcsinálta, hiszen a sebessége megvan, és a gyors pálya is kedvezett neki. Úgy gondolom, a Folyondár utcában egy új inspirációt kapott tőlünk, s ez áll az utóbbi idő jó eredményei mögött is.”


Bocskay József és az U18-as fiúmezőnyben ezüstérmes Varga János a díjátadót követően

 

Egy évvel korábban, egy korosztállyal lejjebb, Sávay Zalán egyesben aranat, párosban pedig bronzot nyert. Idén ez fordítva történt, ami számára is hiányérzetet eredményezett. Bocskay József mégis igen biztatónak tartja Zalán pécsi szereplését, mert látszott rajta, komolyan gondolta a néhány héttel ezelőtti döntését, s mostantól csak a teniszre koncentrál. Az első kiemelt Bakó elleni negyeddöntős győzelme is ezt mutatta, amely után az elődöntőben váratlanul érte Kisantal Botond fegyelmezett játéka.

„Bakón nagyon szép tenisszel jutott túl, s ezzel a torna esélyesévé lépett elő, amit ezúttal nem tudott jól kezelni. Párosban viszont fantasztikusan játszott, ezért bízom benne, hogy ismét sok szép sikerben lesz részünk” – tért ki Sávay Zalán arany- valamint bronzérmére Bocskay József.

Az U18-as leányok között induló Juhász Janka sajnos nem igazán érezte a pécsi gyors pályát, nem tudott ideálisan ráhangolódni a meccsére, ezért búcsúzott az első körben. Az U16-as mezőnyben ezzel szemben nagyon jól kezdett Gyene Csenge, aki az első fordulón sokat hibázva, mégis nagyon bátor játékkal jutott túl. Bocskay József szerint ez a bátorság a következő fordulóban lett igazán hasznos, hiszen a későbbi döntős, Farkaslaki-Hints Flórával szemben olyan második szettet produkált, hogy a kiemelt játékos nem is tudott rá reagálni. A harmadikban is csak Csenge lassítása révén sikerült nyernie.

„Sok-sok tanulsága volt ennek a mérkőzésnek, hiszen az egyik legjobb hazai játékossal tudta felvenni a ritmust, ami nagyon nagy szó – jelentette ki Bocskay József. – Taktikailag viszont még nem volt elég érett ahhoz, hogy az ellenfél váratlan húzásaira hasonlóan reagáljon. Remélem ez tapasztalat kellő önbizalmat ad Csengének. A két érmet is nyerő Nemcsek Gréta ezúttal is hozta a kötelezőt. Kántor Anna ellen az elődöntőben azonban lehetett volna kicsit bátrabb. Úgy éreztem, hogy nem merte igazán elengedni magát, feszült volt, s ezért nem hozta azt a szintet, amelyre pedig az utóbbi időben már határozottan felfejlődött. Párosban ugyanakkor kifejezetten jól mozogtak, szebb párosjátékot hoztak, mint az ellenfelük, ezért különösen sajnáltam, hogy nem jött össze az aranyérem. Erre az ezüstre és bronzra azonban biztosan építkezhetünk a jövőben is.”

Fedett pályás országos bajnokság, Pécs.
Leányok.
U16. Egyes. Második forduló: Gyene Csenge
(Vasas) – Kun Csenge (SVSE) 6:4, 6:3; 3. forduló: Farkaslaki Hints Flóra – Gyene 2:6, 6:1, 10:6.
Páros. Első forduló: Bak-Szabó, Komlódi (Top Sport, PG) – Gyene, Péter (Vasas, DEAC) 6:1, 6:0.

U18. Egyes. Első forduló: Eperjesi Kata (PG) − Juhász Janka (Vasas) 6:1, 6:0. Második forduló: Murzsa Gréta (Vasas) – Kuti Alíz (SZVUK SE) 6:1, 6:1;
Elődöntő: Kántor Anna (MTK) – Murzsa 6:1, 6:3.
Páros. Első forduló: Lay, Németh (Fortuna) – Juhász, Major (Vasas, Gellért) 6:3, 6:3; Murzsa, Semperger (Vasas, Budaörs) – Eperjesi, Faludi (PG, SZVUK) 6:1, 7:6(7);
Elődöntő: Murzsa, Semperger – Bodó, Rágyánszki (MTK) 6:3, 6:1.
Döntő: Badics, Kántor (Kiskút TK, MTK) – Murzsa, Semperger 6:3, 6:4.


Hirdetések