Gy. Szabó Csilla, 2022.03.19. | Kosárlabda

Fordulatos és izgalmas mérkőzésen, hosszabbításban maradt alul férfi NBI/B-s csapatunk Pécsett. Akadémistáink nagyszerűen küzdöttek, ám néhány rossz döntés miatt végül hétpontos vereséget szenvedtek az alapszakasz utolsó előtti fordulójában.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport, 25. forduló.

NKA Pécs– Vasas Akadémia 85-78 (19-20, 18-12, 13-17, 19-20, 16-9)

Pécs: Scherer (24/18), Meszlényi (10), Djordjevic (13/3), Rátvay (4), Lados (6). Csere: Kollár (12), Bíró (5), Kocsis (4), Váits (4/3), Herger, Molnár (3).

Vasas: Radics (22/3), Moravcsik (2), Andrássy (14), Farkas (3/3), Medve (4). Csere: Kerkai (17/9), Boros (11/3), Dormán, Sólyom, Barócsi (5), Kelemen.


Az alapszakasz végéhez közeledve Pécsre látogatott férfi csapatunk, ahol a harmadik helyezésében már biztos hazaiak egy újabb győzelem reményében várták kosárlabdázóinkat. A meccset azonban akadémistáink kezdték jobban, Medve Máté indította a pontgyártást egy szép betöréssel, majd Andrássy Géza növelte az előnyünket. Ezt követően Radics Gerzson is bekapcsolódott a pontszerzésbe és kisvártata már 10-2-re vezettünk. Biztos távoli dobásaiknak köszönhetően azonban felzárkóztak a pécsiek, s a negyed végére egy pontosra fogyatkozott az előnyünk.

A hazaiak lendülete a második negyedben sem tört meg, újabb hárompontossal kezdték a játékrészt, s ezzel a mérkőzés során először vették át a vezetést. Radics találatai révén azonban sikerült ismét előnyhöz jutnunk. Sajnos nem túl sokáig, s bár a palánk alatt keményen és agresszíven védekeztünk, a pécsiek távolról magabiztosan szerezték pontjaikat, s ennek köszönhetően ötpontos vezetéssel vonulhattak a nagy szünetben pihenőre. Az első félidő statisztikája szerint míg az NKA játékosai hatszor, addig a mieink csupán kétszer találtak be a hárompontos vonalon kívülről.

A félidőt követően ismét a házigazdák kezdtek jobban, s az akkor már negyedik hármasát szerző Sherer találatával előbb tíz, majd tizenkét pontosra nőtt az előnyük. A 28. percben azonban fordult a kocka, nemcsak agresszívabb védekezésre váltottunk, de a dobószázalékunk is feljavult, s egyre közelebb kerültünk ellenfelünkhöz. Amikor egy szinte már elveszett labdát követően, Kerkai Ákos kiszorított helyzetből talált be távolról, láthatóan visszatért a tűz játékosainkba, akik végül egyetlen pontosra faragták hátrányukat.

A negyedik negyedben Boros Márké volt az első találat, s ezzel hosszú idő után végre ismét vezetéshez jutottunk, amire azonnal válaszoltak a hazaiak. Hatalmas, vitáktól sem mentes csata alakult ki a pályán, hiszen teljesen nyílttá vált a mérkőzés sorsa. A pécsiek jutottak előnyhöz, amelyet tartottak is egészen az utolsó percig. 40 másodperccel a lefújás előtt azonban Farkas Attila a lehető legjobbkor talált be távolról, s ezzel egyenlítettünk. Ekkor Moravcsik Áron csípett el egy labdát, majd miután jól megjáratták, Radics a palánk alól szerzett kosarat, s ezzel kétpontos vezetéshez jutottunk. 10 másodperccel a meccs vége előtt. Az izgalmak azonban tovább folytatódtak, hiszen Bárány távoli kísérletét szabálytalanul akadályozta meg Andrássy, amiért három büntetőt ítéltek. A pécsi játékos ugyan egyiket sem tudta értékesíteni, az utolsót viszont már láthatóan nem is akarta, úgy pöckölte a labdát a palánkra, hogy abból csapattársa az utolsó másodpercben pontot szerezzen és kiegyenlítsen. Hosszabításra mentve a szinte biztosan elveszett találkozót.

Az öt perces ráadást Radics két sikeres büntetőjének köszönhetően mi kezdtük jobban, ám ezt követően a pécsiek egyszerűbben és eredményesebben oldották meg az adódó lehetőségekett és ismét átvették a vezetést. Akadémistáink küzdöttek, ám gyakran túlbonyolították a helyzeteket, s végül hatpontos vereséget szenvedtek.

Vangelis Ziagkos, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Szeretnék gratulálni játékosaimnak, akik ma nagyot küzdöttek, egy nagyon nehéz és kemény mérkőzésen. Korábban már megsérült két magas emberünk, s most sajnos a harmadikat is elveszítettük, szintén sérülés miatt, a negyedik pedig a meccs végén kipontozódott. Ettől kezdve egy unortodox, öt hátvédes szerkezettel kellett játszanunk. A játékosaim azonban ebben a helyzetben is kitették a szívüket a pályára ma este, amiért nagyon tisztelem őket. A meccset végül apró hibák miatt veszítettük el, az utolsó három másodpercben azonban rajtunk múlt, hogy nem nyertünk, a három pontos kísérletnél elkövetett hiba, majd a le nem szedett lepattanó miatt. Ezek meghatározták a találkozó végkimenetelét, hiszen így magas emberek nélkül kellett hosszabbítást játszanunk. Gratulálunk ellenfelünknek a győzelemhez!””

Fotók: Rátgéber Kosárlabda Akadémia

 

 


Hirdetések