Gy. Szabó Csilla, 2022.02.14. | Tenisz

Vasas sikerrel kezdődött és azzal is zárult a korosztályos teniszezők mesterversenye. Nemcsek Gréta (U12) és Hornung Gábor (U16) után, ezúttal Boros Attila (U18) menetelt végig vereség nélkül saját mezőnyén. A legidősebbek versengésében Murzsa Gréta is kiemelkedően szerepelt, ő bronzérmes lett.

A tavalyi évről a koronavírus-járvány miatt a 2022-esre halasztották a hagyományos szezonzáró tornát, a korosztályos mesterversenyt. A fiatalabbak már januárban megmérkőztek a címért, a legidősebbek pedig az elmúlt hétvégén döntötték el, ki játszhatja a hétfői döntőt. Az U18-as fiúmezőny ranglistavezetője, és ezáltal a viadal első kiemeltje, Boros Attila esélyesként érkezett a Nemzeti Edzésközpontba, s ehhez méltóan, szettveszteség nélkül, mind az öt mérkőzését megnyerve vívta ki a mester címet.

„Természetesen győzni szerettem volna, hiszen tényleg abszolút favorit voltam – értékelte honlapunknak szereplését Boros Attila, aki nem tagadta az esélyesség terhét sem. – Talán emiatt az első fordulóban a szokásosnál feszültebben, idegesebben kezdtem. Szombathelyi Benedek ellen kifejezetten rosszul játszottam. A következő találkozón azonban már belejöttem, és attól kezdve nem volt megállás, hoztam a tőlem megszokott formát. A legjobb meccsem ugyanakkor az elődöntő volt Szőke Ádám ellen, nemcsak jól játszottam, de színvonalas labdameneteket is produkáltunk. A fináléban kevesebbet rontottam, mint ellenfelem, a nyíregyházi Riskó Roland, és összességében agresszívebb is voltam. Azt hiszem ez döntött végül a javamra. Nagyon örülök annak, hogy a korosztályom hazai legjobbjait felvonultató mesterverseny megnyerésével zárhatom a junior éveimet, mostantól a felnőtt versenyeken kell majd helyt állnom.”


Boros Attila szettveszteség nélkül menetelt végig a mesterverseny U18-as fiúmezőnyén / Foto:huntennis

 

Boros Attila számára pedig ezen az úton a felnőtt országos bajnokság lesz a következő állomás, azt követően pedig az ITF 15 és 25 ezer dollár összdíjazású versenyei. Ezeken a kvalifikációs meccseit szeretné a lehető legnagyobb százalékban megnyerni, hiszen célja már most az, hogy a főtáblákon is tudjon egy-két fordulót menni.

„Nehéz hónapok előtt állok, hiszen a mezőnyt sem ismerem, ráadásul most minden egyes világranglistapont számít. De rajtam biztosan nem fog múlni a siker, megpróbálok a lehető leggyorsabban alkalmazkodni a felnőtt nemzetközi mezőny kihívásaihoz” – beszélt a közeljövő céljairól Boros Attila, aki egyelőre nem is akart számszerű, világranglista helyezésben mérhető célokat meghatározni a maga számára.

A Vasas SC teniszszakosztályának vezetője, Bocskay József is elégedetten nyugtázta tanítványuk sikerét, amelyet korántsem véletlenül állít párhuzamba Nemcsek Gréta, U12-es győzelmével.

„Mindketten esélyesek voltak a bajnoki címre, ám Gréti esetében ezt fiatal kora miatt nem jelenthettem ki olyan magabiztosan, mint Atissal kapcsolatban – értékelt elégedetten Bocskay József, aki Hornung Gábor győzelmét szintén megjósolta, ám a meglepetés kategóriába sorolva ezt a kizárólag számára egyértelmű lehetőséget. – Atisnál akkor lettem volna csalódott, ha nem sikerül nyernie, hiszen a játéka és a formája alapján számomra teljesen egyértelmű volt a sikere. A tavalyi U18-as hazai fiú mezőnyben a játék valamennyi elemét tekintve ő volt a legjobb. A mesterversenyt megelőzően ráadásul volt egy eredményes felkészülési hetünk, kétszer nagyon jó meccset játszhatott a nála idősebb, már a felnőtt nemzetközi mezőnyben is bizonyító Velcz Zsombor ellen. Pillanatnyilag ez az, amire a legnagyobb szüksége lenne, a nála két-három évvel idősebb magyar fiatal férfi versenyzőkkel együtt készülni, meccselni. Büszke vagyok Atillára, hogy keményen viselte az esélyesség terhét. Még a balkezes Szombathelyi Benedek sem tudott kifogni rajta, aki tipikusan kellemetlen ellenfél egy első fordulóban.”


Murzsa Gréta nagyszerű játékkal jutott az eldöntőbe / Fotó:huntennis

 

A szakember ugyanakkor Murzsa Gréta teljesítményére is felhívta a figyelmet, aki számára már az is megtiszteltetés volt, hogy a mesterverseny nyolcas mezőnyébe meghívást kapott. Erre a hiányzók miatt nyílt lehetősége, amit ő nagyszerűen kihasznált, s bár a kiemelés utolsó helyén vágott neki a tornának, végül a legjobb négy között végzett. Bodó Blankát 6:3, 7:5-re, Berényi Esztert pedig 6:7(4), 7:6(4), 10:5-re verte a csoportmeccsek során, az elődöntőben pedig a későbbi ezüstérmes Molnár Kittitől szenvedett 6:4, 6:3-as vereséget, tehát még ekkor sem adta könnyen a skalpját.

„A sorsolás után már éreztem, hogy van remény, ki-ki meccsekre lehetett számítani a csoportban – idézte fel Gréti menetelését Bocskay József. – Szerencsére mindkét hozható meccsét hozta, így került az elődöntőbe. Az ellen a Molnár Kitti ellen, akitől két héttel ezelőtt még egy hazai versenyen sima vereséget szenvedett. A vasárnapi találkozó azonban teljesen kiegyenlített volt, ami egyértelmű fejlődés a számára. Gréti nagyon szépen dolgozik az edzéseken, az egyik legalázatosabb játékosunk. A meccshelyzeteket azonban még nem kezeli elég biztosan, ez az elődöntő ebben hozott nagy változást. Úgy érzem, most először kihozta magából a maximumot. Remélem, a jövőben erre egyre többször lesz példa.”

Mesterverseny. Nemzeti Edzésközpont. Budapest. U18.
Leányok. Döntő:
Dankó Vanesa Dalma (MTK Budapest) – Molnár Kitti (MTK Budapest) 6:1, 6:2. Elődöntők: Molnár – Murzsa Gréta (Vasas SC) 6:4, 6:3; Dankó – Finak Eszter (Medikus SE) 6:1, 6:0.
Fiúk. Döntő: Boros Attila (Vasas SC) – Riskó Roland (Marso TC) 6:0, 6:3; Elődöntők: Boros – Szőke Ádám (Pasarét TK) 6:0, 6:2; Riskó – Sztasák Jonatán (Tenisz Műhely) 6:2, 3:0 (sérülés miatt feladta).


Hirdetések