Gy. Szabó Csilla, 2022.02.13. | Sportlövészet

A három viadalból álló válogató-sorozatban Gáspár Lalitának nem sikerült kivívnia a légfegyveres keretbe kerülést, így a jövő hétvégi országos bajnokságot követően minden erejével az 50 méteres számokra koncentrálhat. Az első megmérettetésre március elején, Egyiptomban, a Világkupa-sorozat kairói állomásán kerül sor.

A Fehér úti Nemzeti Lőtéren, a hétvégén rendezték meg a márciusi Norvégiában sorra kerülő légfegyveres Európa-bajnokságra utazó magyar keret kijelölésére szolgáló harmadik, egyben utolsó válogató versenyt. A Vasas SC fiatal sportlövője, Gáspár Lalita már az első két alkalommal sem tudott az összevont női döntőbe bekerülni, így hatalmas bravúrra lett volna szüksége ahhoz, hogy szóba kerülhessen az utazó csapat kijelölésekor. S bár Lalita kiegyensúlyozottan lőtt, végül az alapszakasz hetedik helyén végzett, az egy héttel korábbi teljesítményétől 2.9 körrel elmaradva.

„Szívből szeretném szeretni a légpuskás számot, de ilyen eredménnyel ez nagyon nehéz – mondta honlapunknak a vasárnapi válogató versenyt követően, Gáspár Lalita. – Egyre inkább úgy érzem, hogy egy rossz beidegződéssel állok szemben ebben a versenyszámban, ezért azt kell, hogy mondjam, a mai verseny is inkább fejben dőlt el. A félidei kiállás ugyanakkor láthatóan jól működik, miként egy héttel korábban, most is nagyon hasznos tanácsokat kaptam edzőmtől a lélegzetvételnyi szünet alatt. A felkészülésünk azonban nem volt zavartalan, így nem tudtam meglepetést okozni. Öröm a bánatban, hogy most már tényleg az általam jobban kedvelt ötven méteres számokra koncentrálhatunk.”

Egy héttel korábban, a második válogatóversenyen kérte először arra tanítványát Szucsák Mátyás, szakosztályunk vezetőedzője, hogy az első lendületes három sorozatot követően pihenjen egy picit és beszéljék meg az addig történteket. Ez már a BHSE viadalán is javulást eredményezett Lalita teljesítményében, miképpen a vasárnapi harmadik válogatón is. A szakember szerint azonban ez csak egy apró, bár fontos taktikai elem a sok közül, s a jövő szempontjából a mentális tréningekre kell majd különösen nagy hangsúlyt fektetniük.

„Próbálom Lalita figyelmét a közelmúlt olyan igen pozitív történéseire irányítani, mint amilyen az őszi jó eredményei is voltak – kezdte értékelését Szucsák Mátyás egy kis pszichológiával, aki azért azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a válogató versenyek előtti karatén, valamint az egyetemi kötelezettségek miatt a szokásosnál jóval kevesebb idejük volt a közös gyakorlásra. – Nem szeretném, ha beleragadna a pillanatnyi rosszabb élményekbe, hiszen számtalan olyan eredménye van, amelyből bátran meríthet önbizalmat. Ha ezt megérti, akkor sokkal könnyebben haladhatunk tovább a megkezdett úton. Nagyon meglátszott, hogy nem volt igazán edzésben, az apró meglévő hibák ilyenkor hatalmasra nőve szoktak előbukkanni. Lazán kellett volna odaállnia a lőállásba, ami egyelőre még nem megy neki. Ambiciózus egyénisége miatt mindig a maximumra törekszik, ami tökéletes felkészültségnél nagy előny, most azonban úgy érzem, inkább hátráltatta. Egy hét múlva ob következik Százhalombattán, amire még nem készítettem el a taktikát. Azt követően azonban nagy teher kerül le a válláról, hiszen az ötven méteres számokra készülünk majd.”

Arról nem is beszélve, hogy Gáspár Lalita, kifejezetten szeret külföldön versenyezni, a Világkupa-sorozatban tavaly, Indiában is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Az 50 méteres szezon első nagy erőpróbáját pedig idén a kairói viadal jelenti majd, március első napjaiban.

III. 10 méteres válogató verseny. Budapest.
Légpuska. Nők. Alapszakasz:
1. Dénes Eszter (UTE) 628.2; 2. Tarr Vivien (UTE) 626.9; 3. Toma Dorina (UTE) 625.8 … 7. Gáspár Lalita (Vasas SC) 613.3 (103.0, 102.9, 101.8, 102.8, 101.6, 101.2)

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések