Gy. Szabó Csilla, 2022.02.07. | Sportlövészet

A BHSE hétvégi #csakaHonvéd Kupájával második válogató versenyéhez érkezett a hazai légpuskás mezőny. A Vasas fiatal sportolója, Gáspár Lalita is az indulók között volt, és a felnőtt női alapszakasz hetedik helyén végzett. Ez eggyel jobb, mint az azt megelőző Batta Kupán, ám a márciusi 10 méteres EB-re utazó keretbe kerüléshez nem lesz elegendő.

Több mint három körrel jobb teljesítményt nyújtott a hétvégén Gáspár Lalita, mint az első válogatóversenyen, Százhalombattán, ahol 613.1-es eredménnyel végzett a nyolcadik helyen. Ám hiába javított a pozícióján, ezúttal sem jutott be a nyílt döntőbe, hiszen a juniorversenyben indulók közül többen is pontosabban lőttek nála.

„A javuló tendencia ezúttal szemmel látható, ami mindkettőnk számára biztató – értékelte tanítványa hétvégi versenyzését Szucsák Mátyás, szakosztályunk vezetőedzője. – Azt már a válogatóverseny előtt tudtuk, hogy nem a márciusi légfegyveres kontinensviadal lesz számunkra idén a célverseny, hiszen Lalitának ez a gyengébbik száma. Ebben a fegyvernemben még nincs meg a reális esélye a válogatottságra, hiszen a hazai női mezőny fiatal kora ellenére is igen erős. Az első két válogatóversenyen ez bizonyítást nyert, s bár az egy hét múlva sorra kerülő harmadik viadalon is a maximumot próbáljuk nyújtani, egyre inkább az ötven méteres számokra készülünk. A BHSE kupáján egy új taktikai elem bevezetésével is megpróbálkoztam, amely elsőre egészen jól működött. A harmadik sorozat után azt kértem Lalitától, hogy pihenjen egy kicsit, amit meg is tett. Az eredményből világosan látható, hogy ezt követően ismét jobban teljesített. Én egyébként is azt szeretem, ha versenyzőim már kezdetben jó ritmust diktálnak, majd egy röpke szünet után ismét erőteljesebben rákapcsolnak.”

A második válogatóversenyre való felkészülésbe némileg a koronavírus-járvány is beleszólt. Lalita egy pozitív tesztet produkáló családtag miatt a viadalt megelőzően karanténba került. S bár az ő esetében nem tudták kimutatni a betegséget, több edzést így is ki kellett hagynia. Végül egyetlen légpuskás gyakorlással vágott neki a BHSE versenyének.


A verseny szüneteiben folytatott beszélgetések is hozzátartoznak mester és tanítványa jó munkakapcsolatához

Szucsák Mátyás szerint tanítványa az edzéseken, különösen az ötven méteres számokban, rendre nagyszerűen teljesít, fegyelmezetten és koncentráltan végzi a munkáját. A sportlövők esetében azonban különösen fontos a tökéletes testi-lelki harmónia megtalálása, ezért Lalita felkészítésében is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a mentális tréningre. A versenyhelyzeteket és az eredményességet kellene az eddigieknél hatékonyabban kezelnie, a különösen erős motiváltságát pedig extra hajtóerőként felhasználni. Ennek tesztelésére pedig alkalom most lesz bőven, hiszen február második hétvégéjén már következik is a harmadik válogatóverseny, egy héttel később pedig a 10 méteres országos bajnokság, Százhalombattán.

#csakaHonvéd Kupa. Budapest.
Légpuska. Nők. Alapszakasz:
1. Dénes Eszter UTE 629.0; 2. Mészáros Eszter GEAC 627.5; 3. Toma Dorina UTE 624.1 … 7. Gáspár Lalita Vasas SC 616.2 (103.6, 102.1, 101.0, 103.1, 102.7, 103.7).


Hirdetések