Gy. Szabó Csilla, 2022.02.03. | Evezés

Törökországban, háromhetes edzőtáborozással tette meg az első csapásokat a felnőtt válogatott keret a párizsi olimpia felé, a csapatban pedig ott volt a MEC-Vasas evezőse is, Gerei Tamás. Sportolónk az időszaknak megfelelő formában edzett, s alig várja már, hogy március végén megkapja új hajóját, amelynek megvételét közösségi gyűjtés tette lehetővé.

Bár a köycegizi melegvízi edzőtáborban az időjárás a vártnál kicsit szeszélyesebben alakult, Gerei Tamás mégis elégedetten térhetett haza a párizsi keret első nagy közös gyakorlásáról, hiszen a második hét végén megrendezett 2x6000 méteres ergométeres teszt során alig néhány másodperccel maradt csupán el korábbi egyéni rekordjától.

„Az elutazás előtt nem éreztem magam különösen jó formában, ráadásul Törökországban a szokásosnál nehezebben aludtam, így saját magamat is megleptem a tizenkilenc perc huszonnyolc másodperces idővel – értékelte a törökországi tesztelés eredményét Gerei Tamás. – A második sem volt sokkal rosszabb, pedig mindössze egyetlen óra különbséggel húztuk le a két hatkilométeres távot. A munka dandárja azonban csak ezután következik, s ezt javarészt itthon fogjuk edzőmmel, Ambrus Gáborral és a klubtársakkal elvégezni. Törökországban általában a váci Szklenka Bencével dublóztam, vele korábban is indultam versenyeken, nagyon jól megértjük egymást. A válogatón is nagy valószínűséggel együtt állunk rajthoz, bár eleinte azért megéreztük, hogy elég régen ültünk egy hajóban. Az utolsó hétre azonban ráéreztünk egymás ritmusára, s rájöttünk, ősszel melyek voltak az erősségeink. A klubbéli felkészülésünk során is biztosan fogunk majd együtt evezni, lesz, hogy én megyek hozzájuk Vácra, máskor pedig ő jön majd hozzánk a Kis-Dunára. Egyébként alig várom már, hogy elüljön az itthoni nagy szél és a klubhajókba is beülhessek. Jó lesz ismét a négyessel és a nyolccassal együtt menni a nyílt vízen.”

A törökországi edzőtábor menetrendjét leginkább az első napokban zavarta meg a szokásosnál rosszabb időjárás, vízre szállni is csak a harmadikon tudtak, s később is volt, hogy eső, vagy nagyobb hullámok nehezítették a munkát. Ekkor betegség miatt többen is hiányoztak, így Tamásék is elsősorban négypároztak. Később, a létszám bővülésével lehetett a dublókat is elővenni, s egyszer még az Európa-bajnok Galambos Péterrel is edzhetett.

„Ez az egy alkalom is nagyon hasznos volt a számomra, tanulságos volt átélni, ahogy szép fokozatosan teszi bele az erőt a csapásba. Nagyon kellett koncentrálnom, hogy követni tudjam a ritmusát, de szerencsére sikerült. Az utolsó két napon Juhász Adriánnal szálltam vízre, mert párja Simon Béla beteg lett. Ők a váltott szakág képviselői, így nekem jobbra kellett beülnöm, pedig, ha rajtam múlik magam is inkább a baloldalt választom. Elsőre ez is nagyon jól ment.” – beszélt törökországi élményeiről Gerei Tamás, aki alig várja, hogy végre új hajójába ülhessen, amelyet a MEC-Vasas közösségi adománygyűjtésének köszönhetően, a párizsi olimpiai felkészülés jegyében vásároltak neki. Az amerikai cég által Kínában gyártott WinTech Medalist előreláthatóan március végén érkezik meg klubunk csónakházába, s Tomi már ezzel indul április közepén a válogatón.

„Nem lesz túl sok időnk a beállításokra, de megpróbálok a lehető leggyorsabban alkalmazkodni az új helyzethez, úgyhogy biztosan elég lesz ennyi is. A lényeg, hogy végre versenyképes hajóban evezhetek!” – jelentette ki Gerei Tamás a válogatóval kapcsolatban, amelyen egypárevezősével biztosan rajthoz áll majd, s ha minden jól alakul, akkor kétpárban Szklenka Bencével is. S amíg nem tud a Kis-Dunán vízre szállni, addig lelkesen kerékpározik, ergométerezik és kondizik. Párizsba ugyanis csak egyetlen út vezet, a lelkiismeretes munkáé.


Hirdetések